Förberedelser inför den stundande jaktsäsongen

Plats: I hemmet, i skogen och på skjutbanan
Tid: I hyfsat god tid inför din jaktsäsongs första jaktdag

Underbart att den stundande jaktsäsongen nu drar igång. Visserligen finns det i dag visst vilt som går att jaga året om, men av tradition brukar det formellt heta att den svenska jaktsäsongen startar den 1:a juli varje år. Personligen så brukar jag definiera min verkliga säsongstart i samband med Bockpremiären den 16:e augusti. Detta då rådjursjakten ligger mig extra varmt om hjärtat.
Jag kommer nedan att dela med mig av mina tips om vilka saker du som jägare bör förbereda innan din säsong sätter igång. Vissa av nedan punkter är rentav nödvändiga för att du skall få delta i jakten.

Hur skall din säsong se ut?
Ta dig gärna en funderare i god tid innan säsongstart på hur du vill att just Din jaktsäsong skall se ut detta år. Om du ej i dagsläget äger någon egen mark, eller ännu ej hunnit lyckats få en plats i något fast jaktlag, så kan det vara bra att i god tid kontakta olika jaktarrangörer på marknaden som erbjuder kortjakter på olika jaktmarker. Arrangemangens innehåll och priser kan variera kraftigt, men i dag finns det faktiskt varianter som borde passa de flestas plånböcker och smaker. Hoppas samtliga pass på jaktmarkerna är röjda från störande sly och att eventuella jakttorn är rustade för en trygg och bekväm jaktsäsong.


Foto: S. Olsson


Rätt utrustning
Efter att du lagt upp en plan för din jaktsäsongs jakter behöver du se över om du har lämplig jaktutrustning för dina stundande aktiviteter. I huvudsak syftar jag då på dina jaktvapen och deras skick samt kommunikationssystem. Har du tänkt börja jaga något, för dig, nytt vilt denna säsong så kanske det kräver en annan vapenkaliber eller vapenmodell. Då licensförfarandet kan ta mycket lång tid beroende på hur hårt belastat just din orts Polis är för tillfället, så gäller det att vara ute i god tid med att lämna in en komplett licensansökan samt betala ansökningsavgiften. Om du skall börja jaga tillsammans med nya jaktkamrater så kan det vara en god idé att stämma av med dem vilken sorts jaktradiosystem de nyttjar (31 MHz eller 155 MHz). En av de viktigaste aspekterna av utrustningen är ju att se till att ditt jaktvapen fungerar på ett tryggt vis, både för din säkerhet som skytt samt för att respektera viltet. Slarva inte med inskjutningen av vapnen (provskjutning med tillhörande justering av riktmedel och därmed träffbild), oavsett om vapnet bara stått i vapenskåpet sedan förra säsongen. Både vapnet, och inte minst du som skytt, kan ha förändrats sedan du avfyrade vapnet sist. Om du känner dig osäker vad det gäller service av dina vapen så tveka inte att lämna in vapnen för översyn och eventuella reparationer hos en vapensmed. Viktigt är dock att du alltid skjuta in bössan efter en grundlig service, oavsett om det utförts av dig själv eller en vapensmed. Det är nödvändigt att ta sig tiden att spendera tillsammans med sina vapen för att lära känna dem (skjutövning). Då du väl står där på jaktpasset eller smyger längs åkerkanten på din drömbock, kan en dålig vapenrelation riskera att förstöra hela jakten, och i värsta fall orsaka onödigt lidande för viltet. Hur man skjuter in sitt vapen är ett ämne som jag få anledning att återkomma till i kommande inlägg här på bloggen. Jag vill här dock understryka vikten av att under inskjutningen, förutom nyttjandet av övningsammunition, även avsluta med ett antal serier med den jaktammunition du tänkt nyttja i skogen. Detta då träffbilden kan förändras kraftigt beroende av ammunitionens laddning och tillverkare i just din bössa. Skjut även på olika avstånd från inskjutningstavlan för att ser hur träffbilden förflyttar sig beroende på skjutavstånd.





Aktuell behörighet och dokumentation
Efter att du har skaffat rätt vapen för ändamålet, servat vapnet, bekantat dig med vapnet och skjutit in det så är det dags för de årliga uppskjutningarna. Det finns ett antal olika så kallade banor och pass, skjutövningar i vilka man simulerar en jaktsituation på respektive viltsort. Så beroende av vad du planerar att bedriva för jakt under din säsong så bör du undersöka vilka datum övning och uppskjutning erbjuds på din lokala skjutbana. Det finns vissa jaktlag som ej ställer krav på att aktuella behörigheter skall kunna uppvisas i samband med jakten. Men klokt nog ställer i dag jaktarrangörer allt oftare krav på att jaktens samtliga skyttar skall ha årligen godkända serier från skjutbanan innan de får jaga skarpt under säsongen. Detta är enligt mig ett rimligt krav som visar respekt för viltet. Allt som minskar risken för skadeskjutning av vilt är så klart av godo för viltet, men även av godo för oss jägare då vi ju vill bibehålla en hög jaktetik och -moral i vår livsstil.





Dokument som jag alltid bär med mig under jakten, i en vattentät plastficka, är:
  • Statligt jaktkort från Naturvårdsverket
  • Jägarbevis från jägarexamen
  • Aktuell vapenlicens
  • Försäkringsbevis, till exempel medlemskort från Svenska Jägareförbundet 
  • Älgbanan med signerade godkända serier 
  • Björnpasset med signerade godkända serier 
  • ID-handling, till exempel körkort





Hoppas att ovan tips hjälper dig i dina förberedelser inför den stundande jaktsäsongen. Jag tillönskar dig en riktigt trevlig Skitjakt!