Älgjakt under årets sista dagar





Plats: Långhundra härad, Uppland, Sverige
Koordinater: Lat: 59.75041, Lon: 17.91107
Tid: 1 dag under december månad

Jag är så innerligt tacksam för denna julefrid... Att få ladda batterierna, defragmentera, rensa sökhistoriken och synkronisera hjärnan till naturens svala harmoni efter en intensiv arbetshöst.
Mitt bröst fylls av ett  glatt lugn då jag häller upp mitt morgonkaffe ur termosen samtidigt som jag lyssnar på skogens små ljud. Denna dag i slutet av 2013 ägnar jag åt lite älgjakt. Det är fascinerande milt väder för att vara så här års, varmgrader och ingen snö, men jag hoppas vi får en gnistrande och fin start på 2014.
Skogen är lugn i dag, bara en ensam älgko som klafsar över myren vid lunchtid. Efter att jag avslutat min matsäck börjar den korta dagen mörkna och torpets värmande brasa lockar. Tack för en mycket fin jaktdag. I morgon bitti skall jag sova tills jag själv vaknar, utan väckarklocka... God Natt mina kära vänner!

In English

Julefrid, tjälknöl och överlevnad



Eftersom den gnistrande kylan och snön ej ännu infunnit sig här i Uppland så flyttar jag fram min planerade Christmas Survival - JVMS 5, och under tiden njuter jag av min tjälknöl på älg här inne i stugvärmen. Denna gång fick steken stå 17 timmar i ugnen och 5 timmar i saltlagen. Underbart delikat, tacksam för denna lyx!
Jag hoppas att även du har en fridfull Jul och att du under dessa mellandagar passar på att unna dig stärkande utflykter i naturen för reflektion och välmående.

God Jul & Gott Nytt År!

In English

Älg- och vildsvinsjakt i Bogesund




Plats: Bogesund, Vaxhoms kommun, Sverige
Koordinater: Lat: 59.41233, Lon: 18.23497
Tid: 1 dag under oktober månad

Grått, svalt, skönt och lite duggregn; en perfekt dag för höstjakt! Roligt att vara tillbaka ute i Bogesund och jaga tillsammans med Svenska Jägareförbundet. I dag är vi ute efter älg och vildsvin. Det är pinntjur, kalv samt ensam ko som är lovliga älgar, och bland vildsvinen så är det årsdjuren, de även kallade rödgrisarna, som jaktledaren vill att vi skall fokusera på. Efter en trevlig genomgång på jaktgården sätter jag mig på pass 32 som bjuder på stor aktivitet.

Det knakar och grymtar i skogsbacken bland träden och snart ser jag  en stor grupp vildsvin förflytta sig norrut. Det är trångt mellan träden så jag avstår skott, men det är spännande att räkna individerna till 17 st. En stund senare kommer ytterligare en klunga på samma ställe! Otroligt vad välbesökt detta pass är! Efter ytterligare filosoferande väntan brakar det till och en sugga med fem årlingar rusar i full galopp rakt mot mitt torn. Hög fart, högt gräs och dålig vinkel gör att jag håller inne med skott även denna viltobservation. Jag ler för mig själv och njuter av spänningen. Jag har redan fått uppleva såhär många ståtliga djur och förmiddagen är fortfarande ung. Oopph! ...en fin liten råbock gör ett kast då han upptäcker mig. Och nu knakar det i skogsbacken igen! Nu då! ...två suggor följda av fem rödgrisar lunkar nedför backen på väg ner mot skogsbrynet. Nu kanske jag kan få till ett bra skottläge på en årsgris. Suggorna vädrar och är misstänksamma, men ner på ängen kommer de. Men ack så sluga håller sig smådjuren skymda av buskaget. Jag får sänka bössan även denna gång.
Men nu hör jag drevet, en hund har fått kontakt med ko med dubbelkalv. I jaktradion hör jag att de är på väg åt mitt håll. Jag står spänt med tummen på säkringen och väntar. Plötsligt ser jag älgarna med efterföljande hund långt upp på höjden. En ståtlig syn. Men de viker av åt ett annat håll. Då jag står och kikar med min handkikare upptäcker jag ett rå med sitt kid. Otroligt graciösa djur att beskåda!




Efter lite värmande umgänge runt elden är det dags för ett nytt pass. Det blir pass 48 denna eftermiddag men under eftermiddagen ser jag endast ett galopperande rådjur över ängen. Dock blir det spännande radiolyssning då en kamrat lyckas fälla en älgkalv.

Efter att kalven är bärgad och omhändetagen kan vi konstatera att denna spännande jaktdag resulterade i en fälld älgkalv och tre fällda vildsvin.

Tack Bogesund, för att du fortsätter att leverera fina jaktdagar! Dagens viltobs för min del: 50 vildsvin, 4 rådjur och 3 älgar.
Dags för mig att ta mig hem för lite sömn inför morgondagens jakt ute på Gålö.





In English

Älgjakt på Gålö



Plats: Gålö naturreservat, Haninge kommun, Sverige
Koordinater: Lat: 59.11089, Lon: 18.27711
Tid: 1 dag under oktober månad

Nu är det nästan ett år sedan jag var här ute senast här på Gålö. Efter gårdagens besök i Bogesund känns det därför mycket bra att nu svänga in på Svenska Jägareförbundets jaktgård här på Gålö. Härligt att få uppleva två jaktdagar efter varandra på två olika marker. Även i dag är det älg vi hoppas på.
Jag är först på gården denna morgon och över en rykande varm kopp kaffe ur termosen får jag äran att fridfullt studera ett par rådjur på nära håll då de tuggar i sig av de fallna ekollonen i höstmörkret. Snart är gårdsplanen full at förväntansfulla jägare och jakten kan börja. Jag hamnar på pass 16 som bjuder på vackra svanar och galopperande rådjur.




Efter den traditionella lunchgrillningen med tillhörande rövarhistorier så spenderar jag eftermiddagen i uppfriskande duggregn på pass 3. En kort stund innan dagens jakt avbryts får hundarna kontakt med älg! Men som så många gånger förr så är Gålöälgarna inte rädda för att slinka undan sjövägen. Älg på simtur och annalkande mörker. Tack för en lugn och fin dag på det vackra Gålö!


In English

Christmas Survival - JVMS 5

Nu är det dags för mig att köra ytterligare en JVMS. Min förra överlevnadsstrapats genomförde jag i somras, kallad Midsummer Survival - JVMS 6. Denna gång blir det ett träningspass i vintermiljö, Christmas Survival - JVMS 5.
Om Kung Bore hunnit komma med gnistrande kyla och vacker snö, kommer jag i mellandagarna att vistas ute i naturen under 50 timmar (två nätter), med endast 5 föremål och under denna tid förflytta mig 50 km. Läs gärna mer om min överlevnadsträningsmetod JVMS.
Det skall bli spännande att nu få se hur metoden ter sig på vintern. Kylan kommer nu att bli en större utmaning, samtidigt som den snö jag hoppas finns kommer göra det lättare för mig att finna vatten. Jag kommer även denna gång röra mig på mina hemmamarker i Långhundra härad. Den utrustning som jag i skrivande stund planerar att ta med mig under strapatsen är som följer.

1. Vinteroverall
2. Strumpor
3. Vinterstövlar
4. Vattenflaska
5. Tändare

Jag hoppas att du kommer att följa mina förberedelser och även denna gång ge mig intressant och inspirerande feedback via Facebook, Twitter och Instagram.




In English

Fjällräven Polar Expedition

30 mil ensam med hundspann mellan Signaldalen och Jukkasjärvi... Fjällräven Polar; ett inspirerande initiativ av Fjällräven som inom kort kommer att hjälpa någon av alla de lockade tävlingskandidaterna att få sitt livs upplevelse i polarmiljö.
Jenny Widebeck är en av alla dessa sprudlande utomhusvänner som nu innerligt hoppas att Din röst skall läggas på henne. Gå in på hemsidan, läs, bli inspirerad och rösta!
Sköt om er och njut av vår vackra vinter.




In English

Croix-Paquet - Natur och stad möts i Lyon



Plats: Croix-Paquet, Lyon, Frankrike
Koordinater: 45° 46′ 14″ N 4° 50′ 11″ E / 45.770614, 4.836367 / 45.770614; 4.836367
Tid: 1 dag under november månad

Då jag besöker städer runt om i välden brukar jag alltid försöka utforska även den "vildmark" jag kan hitta inne i staden. Tunnelbanestationen Croix-Paquet är ett intressant exempel på hur stad och natur kan växa samman. Stationen ligger i en parkbacke i de gamla delarna av Lyon. Ingen pampig park utan en närapå vildvuxen dunge med en ruff förortsstämning; betong och klottrad trasig telefonkiosk i djungelmiljö.




Det häftiga med just denna dag är att jag verkligen kan se hur sommar, höst och vinter möts; gula höstlöv på grön bakgrund, fläckvis täckt av gårdagens blötsnö.

Tag tillvara på dessa, ibland underskattade, små oaser som finns runt omkring oss... fantastiska platser för andrum.

In English

Tidningen Överleva - Nr. 2, 2013




I våras hade jag äran att få medverka i Svenska Överlevnadssällskapets tidsskrift Överleva (nr. 1, 2013). Då handlade det om min överlevnadsträningsmetod JVMS och mina planer inför en JVMS 6 vilken fick benämningen Midsummer Survival. Nu har Överleva (nr. 2, 2013) kommit ut och i detta  nummer kan du bl.a. läsa om hur min midsommar-överlevnads-strapats gick. Dessutom finner du intressant läsning om Elina Kekkonens upplevelser under SÖS Grundkurs Barmark, Anna Björklund och Andreas Engholms beskrivning av SÖS Strapats 2013 och Magnus de Besches berättelse om SÖS deltagande i årets överlevnadstävling Porgupohja Retk ute i Estlands träskmarker.

Jag kan varmt rekommendera dig att besöka Svenska Överlevnadssällskapets hemsida samt Facebook-sida för inspiration och kontakt. Som medlem i föreningen får du tillgång till ovärderligt kunskap, en trevligt gemenskap samt tidskriften Överleva hemskickad med posten.

In English

Kenving Paracord




Nu har den händige Rolf Kenving även börjat tillverka paracord-armband. Jag har testat ett par modeller av dessa och är ännu så länge mycket nöjd. Armbanden är tillverkade av svart och gul fallskärmslina (7 innerstrådar) som klarar en last av 250 kg. Armbanden är utrustade med svarta plastspännen. En fördel med snabbkopplingar, som dessa plastspännen, är att du enkelt kan att ta av och på dig armbandet. Inte minst för att undvika den speciella doft ett paracord-armband kan få efter ett par veckors konstant bärande. Ett Paracord-armband med metallschackel som lås är inte lika lätt att öppna och stänga, dock är fördelen med en metallschackel att denna kan komma väl till nytta i en situation då du behöver fästa in och fira något med din lina.
Överlevnadsarmbanden från Kenving är mycket välgjorda och knytningen är jämn och fin. Om du är intresserad av Kenvings hantverk så är du välkommen att kontakta mig. Återkommer då jag testat ytterligare. Hoppas du får en fortsatt fin hösthelg!

In English

Föräldrar & Barn - Nr 10, 2013




Oktobernumret av tidningen Föräldrar & Barn finns nu ute i butikerna. I den kan du bl.a. läsa en artikel om lilla Sonia och mig. I majnumret berättade jag om vad vi planerade göra under vår stundande föräldraledighet. Nu summerar vi i detta nummer hur pappaledigheten med vildmarkfokus blev. Du kan även läsa webbversionen av artikeln genom att klicka HÄR.
Hoppas artikeln kan inspirera dig. Du är varmt välkommen med feedback!

In English

Älgjaktspremiären 2013







Plats: Långhundra härad, Uppland, Sverige
Koordinater: Lat: 59.75041, Lon: 17.91107
Tid: 4 dagar under oktober månad

Nu har en vecka förlöpt sedan premiären på södra Sveriges älgjakt 2013. Jag har haft en riktigt fin vecka med ett otroligt vackert oktoberväder. Den fridfulla väntan som älgjakten erbjuder är ett skönt sätt att varva ned och släppa tanken fri. Även om jag ännu ej fått äran att fälla någon älg så är det mycket spännande att sitta och lyssna på skogens tystnad med en rykande kopp kaffe i handen. Att få tid att betrakta den flitiga hackspetten och de fartfyllda ekorrarna. I bland sprakar det till i jaktradion och jag kan följa vad som händer på markerna innan en studsare hörs avlossas i fjärran.
Älgjakten pågår fram till den 31 januari och jag ser redan fram mot nästa veckas jaktäventyr då jag får knatar ut i skogen med bössan på axeln och en nyfylld termos i ryggsäcken.





In English

Nu börjar det...


Nu börjar den, södra Sveriges älgjakt 2013...

"Den lilla byn fylls med folk. Från gårdstun som förut legat öde skäller hundar. Nerifrån grusgropen ekar ett par studsarsmällar när en förväntansfull jägare kontrollerar studsarens inskjutning. Det drar ihop sig till årets viktigaste händelse och det gäller att vara väl förberedd. Det lyser från fönstren ut i höstkvällens mörker, som om det var dan före julafton. Och på sätt och vis är det så. Kvinnor och män, unga och gamla träffas i stugorna och samtalsämnet är detsamma överallt. Den stundande älgjakten. Ett år har gått sedan förra gången. Hur artar sig unghunden? Hur mycket har du cykeltränat? Skjuter nybössan bra? Behöver passet på storhygget röjas? Kanske går drömmen om storoxen äntligen i uppfyllelse. Varför inte jag, varför skulle det inte vara min tur i år? Någon har till och med sett honom och ena fällhornet sitter på en spik i älgslakteriet. Det hittades på Stormyrberget i våras..."

                                            - Hämtat från Sten Christofferssons bok Jakt i Norden, Prisma 2006.

Allt är packat och klart inför morgondagen. Ligger här i stugan framför den sprakande elden och ser förväntansfullt fram mot några timmars skön sömn och en fin vecka i skogen. Jag tillönskar er alla en trevlig "skitjakt"! Må årets jakt skänka er vackra upplevelser och djup visdom.


Läs mer om viltförvaltning på vår nya hemsida genom att klicka HÄR.


Fint avslut på veckolång bockjakt

Plats: Långhundra härad, Uppland, Sverige
Koordinater: Lat: 59.75041, Lon: 17.91107
Tid: 1 dag under september månad

Nu har det gått en vecka sedan den ståtliga bocken överlistade mig ute på ängen. Denna morgon är jag på plats tidigare och hoppas på bättre chans. Klockan är 05:00 och det är mörkt då jag tyst trycker igen dörren på pickupen och smyger ut på den dimmiga ängen. Med ens hör jag ett djur galoppera tätt förbi mig i mörkret och jag försöker smyga ännu lugnare för att ej skrämma bort fler djur som kanske väntar i mörkret. Jag smyger ut till stället på ängen där jag sist såg bocken och slår mig till ro för att njuta av nattens ljud. Snart kommer solen att gå upp och det känns bra att redan vara på plats.




Då dimman lättat hjälpligt reser jag mig sakta upp för att se om ängen vaknat till liv. Två morgonpigga rådjurshonor betar vid ängskanten, men ingen skymt av bocken som jag hoppas finna igen.




Efter en fridfull stund ute på ängen bestämmer jag mig för att prova min lycka längre in i skogen istället. Det är en fantastisk känsla att sakta, steg för steg, ljudlöst få ta del av hur skogen vaknar av solens efterlängtade strålar. Förutom allt fågelliv ser jag spår av älg och rådjur, men ingen skymt av bocken. Dags att avsluta detta morgonpass och tacka för denna gång.




Den ståtliga bocken fortsätter att hålla mig på halster och då kvällen kommer kan jag inte hålla mig från att återvända till bockens revir en tredje gång. Höstens kvällssol gör mig knäsvag av omgivningens skönhet. Solen står allt lägre på himlen och de två rådjurshonorna välkomnar mig ännu en gång genom att mumsa i sig av grönskan uppe på septemberängens norra delar. Jag smyger närmre och hoppas på att bocken skall finnas i närheten, men det börjar skymma allt mer och jag väljer att gå tillbaka för att skanna av den södra sidan innan jag packar ihop för dagen. Då upptäcker jag ett djur på distans... kan detta vara "min" bock?!

Min handkikare lyckas ej uppfatta vilket djur det är på detta långa håll så jag börjar smyga ut mot rådjuret längs ängskanten. Då dyker plötsligt en älgko med två kalvar upp på ängen, de är på väg rakt mot mig. Mäktiga djur att beskåda men jag bli tvungen att röja mig då mitt mål, innan mörkret faller, är den hemliga individen längre bort. Älgarna viker av in i skogen igen men rådjuret skräms turligt nog ej av detta. Tillslut är jag så nära att jag kan konstatera att detta ÄR bocken jag söker. Han står dock och betar precis vid markgränsen och jag vill ej upprepa mitt misstag genom att skrämma iväg bocken ännu en gång. Denna gång väljer jag att stanna där jag är och istället försöka locka till mig bocken. Jag lyckas och han kommer nu nyfiket trippande åt mitt håll. Tiden står stilla och jag fokuserar på nuet. Till slut står min efterlängtade bock mitt framför mig, bredsida och bara 25 meters avstånd. Solen försvinner bakom trädtopparna och jag måste ta ett beslut... skjuta eller inte skjuta? Jag vill ej orsaka ett eftersök i mörker! Men jag har bra sikt och ett självklart skottläge så en sekund senare smäller det. Bocken faller ihop på plats och det är med tacksam respekt jag närmar mig det fällda viltet för att visa min uppskattning.

Vilken jaktvecka! Jag får en obeskrivlig känsla av ödmjukhet då allt klaffar, när min hittills vunna jaktkunskap ger resultat samtidigt som naturen skänker mig erfarenhet och medvetenhet.


In English

Spännande ansmygning på ståtlig bock

Plats: Långhundra härad, Uppland, Sverige
Koordinater: Lat: 59.75041, Lon: 17.91107
Tid: 1 dag under augusti månad

Den vackert mystiska dimman svävar över den fuktiga ängen efter en natt med sensommarregn. Uppe i ängens ena hörn ser jag en ståtlig bock lugnt gå och beta i sällskap av sitt . Vilken start på denna perfekta jaktmorgon, som ett vykort! Solen är på väg upp, jag hade hoppats att redan varit på plats för en halvtimme sedan, men kudden var alldeles för skön denna morgon.




Det finns dåligt med skydd för mig att smyga bakom så jag får tillförlita mig på ålning medels hasning över den våta ängen för att försöka få ett bra skottläge. Men de perfekta vindförhållandena och den ståtliga bocken gör att jag blir alldeles för het på gröten. Efter 30 minuters smygande med låg profil är jag 100 meter från bocken och röjer orutinerat min närvaro i min iver. Bocken börjar skälla och oroligt studsa runt. Jag lyfter på hatten åt de spänstiga djuren då de försvinner in i skogen.




Ahh, så retsligt! Men jag lär av mina misstag. Jag är tacksam för att få ha upplevt denna spännande ansmygning och jag hoppas på att få stöta på denna vackra bock nästa gång jag kommer hit... vilket får bli riktigt snart!




En uppfriskande förmiddag i skogen avslutas med att jag tar en vacker bild av två fina rådjur som lunchar ute på en åker. Det är en underbar värld vi lever i !

In English

Tjuonajokk



Plats: Tjuonajokk, Lappland, Sverige
Koordinater: Lat; 67.61422, Lon: 19.01883
Fjällkarta: BD8 Kebnekaise-Saltoluokta
Tid: 7 dagar under augusti månad

Jag har spenderat på tok för lite tid i vackra Lappland. Så då min käre vän Per hör av sig och behöver förstärkning uppe på Tjuonajokk FishYourDream blir jag mycket glad. Denna tillfällighet passar även mycket bra då min goda amerikanska äventyrsvän Kate befinner sig i landet och vi har pratat om att hitta på något naturbus ihop. Tjuonajokk ligger i väglöst land och därför är helikopterfärden ut till fiskecampen en självklar del av äventyret för anläggningens gäster. Kate och jag väljer dock att vandra de 35 kilometrarna ner till Tjuonajokk från Nikkaluokta. Efter en timmes bussfärd från Kiruna flygplats hittar vi vid 17-tiden en igenvuxen liten stig med en spännande träskylt som lockande säger "Tjuonajokk". Det faktum att detta ej verkar vara en välbesökt vandringsled sporrar oss då vi förväntansfullt påbörjar vår vandring. Efter två timmars promenad öster ut, genom blåbärsskog med Kebnekaise som vacker kuliss, bestämmer vi oss för att slå läger för natten för att samla krafter inför morgondagens branta stigning söder ut uppför Lárkinchokkas fot. Efter mat och trevligt samtal börjar det regna, så det är skönt att krypa in i tältet för en god natts sömn... Känns underbart att vi är på väg!


Foto: K. Morley


Närkontakt med björn
Vid 06-tiden vaknar både Kate och jag av raska steg utanför tältet. Först tror jag att det är en människa men då en nyfiken nos trycker in tältduken mot mitt huvud där jag ligger inser jag att det är en björn. Björnen är försiktig och ej hotfull, därför avvaktar vi utan att skrämma bort björnen. Djurets kompakta kropp känns i marken och efter några minuters nosande försvinner han. Kate och jag börjar viska med varandra och rätt som det är är nosen tillbaka igen buffandes vid mitt huvud. Denna gång smyger björnen ljudlöst fram till tältet. Attans att det inte finns något fönster åt detta håll, hade blivit grymma bilder! Vi får istället nöja oss med att studera björnens ståtliga skugga över tältduken. Nu ger sig björnen av och till min förvåning hänger torrsäcken med mat kvar uppe i trädet en bit bort från tältet, så vi tackar björnen för att han lämnade frukosten åt oss.




Till topps
Regn och vind tilltar ju högre upp vi kommer på fjället. Efter ett tag är vi genomblöta men uppskattar svalkan under detta kraftprov. 20 kg på ryggen och brant uppför fjället är världens bästa StairMaster. Vi köttar på med endast två korta 5-minuterspauser för att nå fram innan kvällen. Denna led används i huvudsak som skoterled under vintern och underhålls därför ej med sommarvandrare i åtanke. Därför får du vara beredd på att vada genom myrar och bäckar om du befinner dig här på sommaren. Efter tre kullar, tre myrar och totalt 10 timmars vandring kan vi säga "hallå i stugan" på Tjuonajokks inbjudande fiskecamp.



Foto: K. Morley
 


Fiske i världsklass
Tjuonajokk erbjuder ett fiske i absolut världsklass. En kväll får jag äran att sätta personligt harr-rekord med hjälp av en vacker 48-centimetersfisk. Även öringen och gäddan ger fina utmaningar i Kaitumvattnet. I Tjuonajokk är det flugfiske som gäller och fiskeguiderna är ovärderliga med sina kunskaper om navigering med båt genom strömmarna och erfarenhet om vart fisken står. Jag blir även imponerad av Tjuonajokks trevliga restaurang mitt ute i denna vackra vildmark. Tjuonajokk är anrik Same-mark och jag känner historiens vingslag då jag rör mig i detta fantastiska området.



Foto: A-M Persson
 


Efter en veckas intressanta möten med fiskare från hela världen, starka naturupplevelser och säsongsavslutsarbete är det dags för mig att tacka för mig för denna gång och det är med stor tacksamhet och respekt jag blickar ut över vidderna från helikoptern på min väg tillbaka till Kiruna flygplats och vidare hem mot mellansveriges bockjakt. Under vår stärkande vecka i Tjuonajokk hann vi uppleva både sommar och höst. Jag längtar redan tillbaka för att uppleva fler av Lapplands magiska årstider.





Utrustning
För dig som är intresserad av vilken utrustning som fick följa med mig denna gång följer här ett utdrag ur detta äventyrs packlista.

Ryggsäck Xenith 105 Osprey
Tält Kevon Biltema
Känga Hi-Tec V-Lite Altitude Ultra WPi
Sandaler Keen Newport H2
Karesuandokniven Giron
Loop flugfiskeset Adventure 2
Kamera Olympus Stylus TG-2
Multiverktyg Leatherman Surge
Paracordarmband Skarek
Kök Primus EtaPackLite


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 


In English

Ryggsäck Osprey Xenith 105

Foto: ospreypacks.com


Jag har nu under en tid testat Ospreys senaste stora ryggsäck Xenith 105. Det är en mycket rymlig och trevlig säck för turer på en vecka eller mer. Det första intrycket av Xenith 105 är god kvalitet, robusthet och komfort. Materialvalen känns pålitliga och bärsystemet har en betryggande passform. Jag har testat säcken både i urban miljö och i skogen. De fina dragkedjorna längs ryggsäckens sidor samt nederkant möjliggör en smidig åtkomst av säckens innehåll utifrån. Dessa finesser nyttjar jag gärna i stadsmiljö, men dock sällan då jag är ute i skog och mark eftersom jag då använder mig av den gamla tekniken med en stor sopsäck av plast i ryggsäcken. Med sopsäcken på ryggsäckens insida får jag ett tåligt skydd mot väta för min utrustning (säkrare än det medföljande regnskyddet) samt en bra flythjälp i händelse av att jag skulle hamna i djupt vatten.




Jag gillar de lättåtkomliga ytterfacken på säcken, avbärarbältet och locket. Alla dragkedjor är rejäla med greppvänliga öglor och de många kompressionsremmarna och infästningsdetaljerna ger en flexibel ryggsäck. Kom dock ihåg att knyta samman och stoppa undan alla lösa remmar innan du checkar in väskan på flyget. De elastiska fickorna rymmer enkelt ett par sandaler, förstärkningskläder och vattenbehållare. Ryggsäckens lock är löstagbart för att nyttjas om en höftväska vid behov.






En större ryggsäck blir, rätt packad, ej per automatik tyngre än en mindre säck. Enligt mig är fördelen istället med en så här stor ryggsäck att jag kan packa mer skrymmande saker inuti ett kolli (utan att behöva fästa t.ex. ett liggunderlag på väskans utsida) och sedan pressa samman allting med kompressionsremmarna för att få en tight och bekväm packning. Den stora Xenithryggsäcken finns i tre olika storlekar (M, L XL), min ryggsäck är en medium.

Xeniths bärsystem består av en lättviktsram av HDPE (polyten), en mjuk ventilerande ryggplatta,  välstoppade och lättjusterade axelremmar och avbärarbälte. Det finns även justeringsmöjligheter för rygglängd. Jag har burit denna ryggsäck under längre perioder lastad med runt 20 kg och jag har hittills ej upplevt några obehag. Tillverkaren rekommenderar en bekvämlighetsvikt på 25-35 kg och en maxvikt på 45 kg. Om jag jämför Xenith 105 med en av mina andra stora veckoryggsäckar, Haglöfs Sumo 95, så tycker jag att Xenith 105 står sig mycket bra. Jag ser fram mot fortsatt äventyrande med Osprey Xenith 105.

Specifikationer (enligt tillverkaren)
Volym: 105 liter
Vikt: 2,49 kg (tom)
Storlek (M): Höjd 82 cm, Bredd 36 cm, Djup 38 cm
Ca. pris: 3000 kr (Sverige 2013)


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 


In English

Tält Kevon Biltema



Jag använder sällan tält då jag är ute i skog och mark. Jag föredrar att sova under bar himmel och låta sovsäcken och elden värma mig. Om det regnar lindar jag in mig i en lätt presenning. Men uppe på fjället kan det vara trevligt med ett tält då vädergudarna snabbt skiftar humör och då inget naturligt skydd finns att tillgå. Under mitt senaste fjälläventyr i Lappland var vi två personer och jag hade ingen lust att släpa med mig mitt gamla 4-manstält på drygt 4 kg. Därför passade jag på att testa Biltemas 2-mans kupoltält Kevon (artnr. 37-040). Ett billigt kupoltält som väger 2,8 kg (3 kg enligt tillverkaren) och består av ett inner- och ett yttertält.





Efter en regnig natt spenderad i Kevon vid foten av ett fjäll kan jag och min inneboende konstatera att tältet fyllde sin funktion mycket bra. Vi blev aldrig blöta, varken underifrån eller ovanifrån. Tältet är ganska rymligt och jag gillar det lilla förmaket med tillhörande golv. De tre bågarna bestående av flera 7,9 mm tjocka glasfiberstavar vilka skjuts in i varandra hade dock kunna haft en tightare passform i varandra. Bågarna vecklas ut och skjuts in i innertältets upphängningssömmar, och yttertältet knyts sedan fast i samma bågar. Det följer med rikligt med tältpinnar och jag förstår varför då dessa lätt böjs. Innertältets "dörr" erbjuder ventilation med myggnät och inne i tältet finns en upphängsannordning för en mindre taklampa. Tältduken är tillverkad i PU-belagd polyester med 1500 mm vattenmotstånd (enligt tillverkaren). Nu hade vi inga svåra vindförhällanden denna natt så det återstå att se vilka krafter den tunna tältduken klarar. Men för 399 kr är jag mycket nöjd med tältet ännu så länge. Vi får se när nästa tältövernattning genomförs, då får jag anledning att återkomma till detta inlägg.

Specifikationer
Storlek: 2-manstält, Bredd 120 cm, Längd 205 + 60 cm, Höjd 100 cm (rest enligt tillverkaren).
Längd 50 cm, diameter 15 cm (ihoppackat direkt från butik).
Vikt: 2,8 kg
Tältduk: PU-belagd polyester, 1500 mm vattenpelare
Golv: Polytenplast
Pris: 399 kr (Sverige 2013)


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 


In English