Tjuonajokk



Plats: Tjuonajokk, Lappland, Sverige
Koordinater: Lat; 67.61422, Lon: 19.01883
Fjällkarta: BD8 Kebnekaise-Saltoluokta
Tid: 7 dagar under augusti månad

Jag har spenderat på tok för lite tid i vackra Lappland. Så då min käre vän Per hör av sig och behöver förstärkning uppe på Tjuonajokk FishYourDream blir jag mycket glad. Denna tillfällighet passar även mycket bra då min goda amerikanska äventyrsvän Kate befinner sig i landet och vi har pratat om att hitta på något naturbus ihop. Tjuonajokk ligger i väglöst land och därför är helikopterfärden ut till fiskecampen en självklar del av äventyret för anläggningens gäster. Kate och jag väljer dock att vandra de 35 kilometrarna ner till Tjuonajokk från Nikkaluokta. Efter en timmes bussfärd från Kiruna flygplats hittar vi vid 17-tiden en igenvuxen liten stig med en spännande träskylt som lockande säger "Tjuonajokk". Det faktum att detta ej verkar vara en välbesökt vandringsled sporrar oss då vi förväntansfullt påbörjar vår vandring. Efter två timmars promenad öster ut, genom blåbärsskog med Kebnekaise som vacker kuliss, bestämmer vi oss för att slå läger för natten för att samla krafter inför morgondagens branta stigning söder ut uppför Lárkinchokkas fot. Efter mat och trevligt samtal börjar det regna, så det är skönt att krypa in i tältet för en god natts sömn... Känns underbart att vi är på väg!


Foto: K. Morley


Närkontakt med björn
Vid 06-tiden vaknar både Kate och jag av raska steg utanför tältet. Först tror jag att det är en människa men då en nyfiken nos trycker in tältduken mot mitt huvud där jag ligger inser jag att det är en björn. Björnen är försiktig och ej hotfull, därför avvaktar vi utan att skrämma bort björnen. Djurets kompakta kropp känns i marken och efter några minuters nosande försvinner han. Kate och jag börjar viska med varandra och rätt som det är är nosen tillbaka igen buffandes vid mitt huvud. Denna gång smyger björnen ljudlöst fram till tältet. Attans att det inte finns något fönster åt detta håll, hade blivit grymma bilder! Vi får istället nöja oss med att studera björnens ståtliga skugga över tältduken. Nu ger sig björnen av och till min förvåning hänger torrsäcken med mat kvar uppe i trädet en bit bort från tältet, så vi tackar björnen för att han lämnade frukosten åt oss.




Till topps
Regn och vind tilltar ju högre upp vi kommer på fjället. Efter ett tag är vi genomblöta men uppskattar svalkan under detta kraftprov. 20 kg på ryggen och brant uppför fjället är världens bästa StairMaster. Vi köttar på med endast två korta 5-minuterspauser för att nå fram innan kvällen. Denna led används i huvudsak som skoterled under vintern och underhålls därför ej med sommarvandrare i åtanke. Därför får du vara beredd på att vada genom myrar och bäckar om du befinner dig här på sommaren. Efter tre kullar, tre myrar och totalt 10 timmars vandring kan vi säga "hallå i stugan" på Tjuonajokks inbjudande fiskecamp.



Foto: K. Morley
 


Fiske i världsklass
Tjuonajokk erbjuder ett fiske i absolut världsklass. En kväll får jag äran att sätta personligt harr-rekord med hjälp av en vacker 48-centimetersfisk. Även öringen och gäddan ger fina utmaningar i Kaitumvattnet. I Tjuonajokk är det flugfiske som gäller och fiskeguiderna är ovärderliga med sina kunskaper om navigering med båt genom strömmarna och erfarenhet om vart fisken står. Jag blir även imponerad av Tjuonajokks trevliga restaurang mitt ute i denna vackra vildmark. Tjuonajokk är anrik Same-mark och jag känner historiens vingslag då jag rör mig i detta fantastiska området.



Foto: A-M Persson
 


Efter en veckas intressanta möten med fiskare från hela världen, starka naturupplevelser och säsongsavslutsarbete är det dags för mig att tacka för mig för denna gång och det är med stor tacksamhet och respekt jag blickar ut över vidderna från helikoptern på min väg tillbaka till Kiruna flygplats och vidare hem mot mellansveriges bockjakt. Under vår stärkande vecka i Tjuonajokk hann vi uppleva både sommar och höst. Jag längtar redan tillbaka för att uppleva fler av Lapplands magiska årstider.





Utrustning
För dig som är intresserad av vilken utrustning som fick följa med mig denna gång följer här ett utdrag ur detta äventyrs packlista.

Ryggsäck Xenith 105 Osprey
Tält Kevon Biltema
Känga Hi-Tec V-Lite Altitude Ultra WPi
Sandaler Keen Newport H2
Karesuandokniven Giron
Loop flugfiskeset Adventure 2
Kamera Olympus Stylus TG-2
Multiverktyg Leatherman Surge
Paracordarmband Skarek
Kök Primus EtaPackLite


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 


In English

Ryggsäck Osprey Xenith 105

Foto: ospreypacks.com


Jag har nu under en tid testat Ospreys senaste stora ryggsäck Xenith 105. Det är en mycket rymlig och trevlig säck för turer på en vecka eller mer. Det första intrycket av Xenith 105 är god kvalitet, robusthet och komfort. Materialvalen känns pålitliga och bärsystemet har en betryggande passform. Jag har testat säcken både i urban miljö och i skogen. De fina dragkedjorna längs ryggsäckens sidor samt nederkant möjliggör en smidig åtkomst av säckens innehåll utifrån. Dessa finesser nyttjar jag gärna i stadsmiljö, men dock sällan då jag är ute i skog och mark eftersom jag då använder mig av den gamla tekniken med en stor sopsäck av plast i ryggsäcken. Med sopsäcken på ryggsäckens insida får jag ett tåligt skydd mot väta för min utrustning (säkrare än det medföljande regnskyddet) samt en bra flythjälp i händelse av att jag skulle hamna i djupt vatten.




Jag gillar de lättåtkomliga ytterfacken på säcken, avbärarbältet och locket. Alla dragkedjor är rejäla med greppvänliga öglor och de många kompressionsremmarna och infästningsdetaljerna ger en flexibel ryggsäck. Kom dock ihåg att knyta samman och stoppa undan alla lösa remmar innan du checkar in väskan på flyget. De elastiska fickorna rymmer enkelt ett par sandaler, förstärkningskläder och vattenbehållare. Ryggsäckens lock är löstagbart för att nyttjas om en höftväska vid behov.






En större ryggsäck blir, rätt packad, ej per automatik tyngre än en mindre säck. Enligt mig är fördelen istället med en så här stor ryggsäck att jag kan packa mer skrymmande saker inuti ett kolli (utan att behöva fästa t.ex. ett liggunderlag på väskans utsida) och sedan pressa samman allting med kompressionsremmarna för att få en tight och bekväm packning. Den stora Xenithryggsäcken finns i tre olika storlekar (M, L XL), min ryggsäck är en medium.

Xeniths bärsystem består av en lättviktsram av HDPE (polyten), en mjuk ventilerande ryggplatta,  välstoppade och lättjusterade axelremmar och avbärarbälte. Det finns även justeringsmöjligheter för rygglängd. Jag har burit denna ryggsäck under längre perioder lastad med runt 20 kg och jag har hittills ej upplevt några obehag. Tillverkaren rekommenderar en bekvämlighetsvikt på 25-35 kg och en maxvikt på 45 kg. Om jag jämför Xenith 105 med en av mina andra stora veckoryggsäckar, Haglöfs Sumo 95, så tycker jag att Xenith 105 står sig mycket bra. Jag ser fram mot fortsatt äventyrande med Osprey Xenith 105.

Specifikationer (enligt tillverkaren)
Volym: 105 liter
Vikt: 2,49 kg (tom)
Storlek (M): Höjd 82 cm, Bredd 36 cm, Djup 38 cm
Ca. pris: 3000 kr (Sverige 2013)


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 


In English

Tält Kevon Biltema



Jag använder sällan tält då jag är ute i skog och mark. Jag föredrar att sova under bar himmel och låta sovsäcken och elden värma mig. Om det regnar lindar jag in mig i en lätt presenning. Men uppe på fjället kan det vara trevligt med ett tält då vädergudarna snabbt skiftar humör och då inget naturligt skydd finns att tillgå. Under mitt senaste fjälläventyr i Lappland var vi två personer och jag hade ingen lust att släpa med mig mitt gamla 4-manstält på drygt 4 kg. Därför passade jag på att testa Biltemas 2-mans kupoltält Kevon (artnr. 37-040). Ett billigt kupoltält som väger 2,8 kg (3 kg enligt tillverkaren) och består av ett inner- och ett yttertält.





Efter en regnig natt spenderad i Kevon vid foten av ett fjäll kan jag och min inneboende konstatera att tältet fyllde sin funktion mycket bra. Vi blev aldrig blöta, varken underifrån eller ovanifrån. Tältet är ganska rymligt och jag gillar det lilla förmaket med tillhörande golv. De tre bågarna bestående av flera 7,9 mm tjocka glasfiberstavar vilka skjuts in i varandra hade dock kunna haft en tightare passform i varandra. Bågarna vecklas ut och skjuts in i innertältets upphängningssömmar, och yttertältet knyts sedan fast i samma bågar. Det följer med rikligt med tältpinnar och jag förstår varför då dessa lätt böjs. Innertältets "dörr" erbjuder ventilation med myggnät och inne i tältet finns en upphängsannordning för en mindre taklampa. Tältduken är tillverkad i PU-belagd polyester med 1500 mm vattenmotstånd (enligt tillverkaren). Nu hade vi inga svåra vindförhällanden denna natt så det återstå att se vilka krafter den tunna tältduken klarar. Men för 399 kr är jag mycket nöjd med tältet ännu så länge. Vi får se när nästa tältövernattning genomförs, då får jag anledning att återkomma till detta inlägg.

Specifikationer
Storlek: 2-manstält, Bredd 120 cm, Längd 205 + 60 cm, Höjd 100 cm (rest enligt tillverkaren).
Längd 50 cm, diameter 15 cm (ihoppackat direkt från butik).
Vikt: 2,8 kg
Tältduk: PU-belagd polyester, 1500 mm vattenpelare
Golv: Polytenplast
Pris: 399 kr (Sverige 2013)


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 


In English

Sandaler Keen Newport H2



Dessa vattentåliga sandaler har jag använt till och från sedan 2009 och de håller fortfarande måttet. De är perfekta för kajakturen, tropiskt fiske och som lägerskor under längre vandringsturer. Keen Newport H2 har en rolig egenskap vilken är att de är doftbehandlade för att undanröja den envisa lukten av fotsvett. Och det fungerar faktiskt. Jag trodde först att detta bara var en kul engångsgrej, men mina sandaler doftar faktiskt fortfarande bara vanilj. Jag gillar dessa skors höga kvalitet och trevliga passform vilket gör att de passar för de flesta aktiviteter.

Specifikationer
Vikt: 894 g/par
Material: Gummi, syntetväv och plast
Ca. pris: 700 SEK (USA 2013)
Plus: Hög kvalitet, bra passform
Minus: Relativt tunga

In English

Spinnfiske på Gräsö

Plats: Gräsö, Roslagen, Sverige
Koordinater: Lat: 60.429077, Lon: 18.401632
Tid: 2 dagar under augusti månad

Sonia och jag åker öster ut för att njuta av ett par dagars sommarbus i Roslagens skärgård. Detta är min barndoms fiskevatten. Här på den nordöstra delen av Gräsö lärde jag mig som liten storögt om spinnfiske bland klippor och vass. Jag glömmer aldrig då min första gädda aggressivt slukade mitt lilla guldfärgade atomdrag. Känns underbart nostalgiskt att få vara tillbaka på denna plats. Skiftande molnighet, friskt badvatten på +19°C och ett par magiska sommarkvällar gör att vi stortrivs.


 

 

Fiskar från den steniga stranden med siktet inställt på abborre. Börjar med en Mira-spinnare från Myran som direkt lockar en fin liten gädda som gång på gång stirrar på mig då den lilla spinnaren når land. Gäddfebern slår till och jag byter till ett skeddrag, Atom från ABU Garcia, och hoppas att detta skall fresta till hugg, men icke. Jag byter tillbaka till spinnare, men nu en Blue Fox Super Vibrax i storlek 3 med en svart sked och signalfärgad kropp... Sådär ja! Nu faller det på läppen, smågäddorna hugger gång på gång längs den ca. 15 meter korta sträckan jag håller mig på. Jag landar tre fina enkilosgäddor vilka jag släpper tillbaka på tillväxt. Dessa småkrokodiler är riktigt roliga med sitt fartfyllda temperament.




Det är tur att jag har en kort ståltafs längst ut på min lina, denna är illa tilltygad då Sonia och jag glatt packar ihop för hemfärd. Tack för att jag fått återuppleva denna vackra plats och tack för att lilla Sonia också får uppleva detta!





Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 


In English

Pyrschjakt i Långhundra härad

Plats: Långhundra härad, Uppland, Sverige
Koordinater: Lat: 59.75041, Lon: 17.91107
Tid: 1 dag under augusti månad

Dags för min kära Sonia att följa med ut och jaga. Här om dagen inledde jag min jaktsäsong med lite vakjakt, i dag skall vi "pyrscha". Solen står högt på den blå himlen, solhatt à la Sniper på Sonia och sen upp på min rygg.





Samtidigt som en smygjakt alltid lär oss något nytt om den aktuella skogen så hoppas vi kunna få se rådjur i markerna, eller i alla fall deras spår, som en liten inventering inför den stundande bockpremiären (16:e augusti). Vi smyger lugnt och tyst med bössan beredd utifall vi stöter på något lovligt vilt (räv, grävling, vildsvin). Sonia tröttnar efter några timmar men då hon älskar blåbär så kommer hon snabbt på andra tankar efter att hon fått ett smarrigt blåbärsris.



Men trots att Sonia sköter sig idealiskt i bärstolen så får vi endast nöja oss med spårfynd denna dag. Vi hittar spår från både rådjur, vildsvin och älg. Detta bådar gott, det känns som det är en kanonsäsong som just börjat! Efter att Sonia ätit upp sin matsäck vid pass nummer 5 så smyger vi vidare och tackar skogen för dess kunskap.




In English

Brunton Resync och Solaris 12

Som du märkt har jag varit mer uppkopplad på Facebook, Twitter och Instagram under mina senaste äventyr. Detta är tack vare Bruntons smarta strömförsörjningssystem Resync och Solaris.





Tyvärr så har ju dagens smarta telefoner relativt korta batteritider och under längre utflykter så hinner batterikraften i min apparatur ta slut. Men med en fulladdad Resync på fickan kan jag ladda min telefon, kamera eller surfplatta ett antal gånger även på ställen där jag ej har tillgång till elnätverket. Resync:en kan laddas i förväg via vägguttag (ca. 7 h), USB-port (ca. 9 h), bilens cigarettuttag (ca. 6 h) eller under turens gång med hjälp av solpanelen Solaris (ca. 9-12 h). En fulladdad Resync kan räcka till att ladda en smart telefon ca. 8 gånger. Jag gillar att Resync:en är så lättanvänd och har ett behändiga format (68 x 146 x 23 mm och 284 g enligt tillverkaren). Jag har till och med haft nytta av den inne i storstadsdjungeln där den fungerar lika bra.




Solarispanelerna finns i fyra olika storlekar och kapacitet. Jag har nyttjat en Solaris 12 vilken är en lätt och smidig panel som levererar som bäst 12 volt och 800 mA. Solaris 12:s totalmått är ca. 230 x 130 mm (i hopvikt) och ca.730 x 440 mm (utvecklad). Panelen är mycket tunn och består av ett tåligt och flexibelt material. En smart detalj är öljetterna i varje hörn vilka möjliggör förankring och laddning under färd, t.ex. på ryggsäckens utsida eller på snösläden. Du kan även ladda din apparatur med solarispanelen direkt, utan att nyttja en Resync.




Jag är mycket nöjd med detta robusta och flexibla system från Brunton och det skall bli spännande att följa utvecklingen på batteritider och laddkapacitet på detta område.

Ca. priset på en Resync är 1500 kr och en Solaris 12 ca. 3700 kr (Sverige 2013).
Nedan följer tekniska specifikationer jag hämtat från Bruntons hemsida.

Resync
  • Perfect for demanding USB devices like tablet computers and electronic book readers
  • Compatible with smaller USB devices like smart phones, music players and GPS units
  • Compatible with Brunton Sync Tech enabled headlamps and task lights
  • Output: 5 volts 2,100 mA USB
  • Input: 5 volt USB or 12 volt DC
  • Compatible with USB-based or 12v Brunton solar panels
  • Capacity: 9000 mA rechargeable Lithium Polymer battery
  • Water resistant
  • Durable rubberized shell
  • Power gauge and auto shut-off prevents overcharge
  • Dimensions: 2.7x5.7x0.9"
  • Weight: 10 oz

  • Se även Brunton Outdoors film om Resync genom att klicka HÄR.

    Solaris 12
  • Flexible high performance CIGS solar cells
  • Multi-section folding panels for ease of storage and use
  • Link up to two or more units together for more output
  • Works in all types of weather, even in low light conditions
  • Built-in blocking diode prevents reverse battery discharge
  • Overall dimensions: 29" x 17.5"
  • Weight: 11 oz
  • Max output: 12 watts (12volts / 800mA)

  • Se även Brunton Outdoors film om Solaris 12 genom att klicka HÄR.

    In English

    Rävvak i Bogesund

    Plats: Bogesund, Vaxhoms kommun, Sverige
    Koordinater: Lat: 59.41233, Lon: 18.23497
    Tid: 1 kväll under augusti månad

    Det är äntligen säsongspremiär för min del, vakjakt på räv och eventuell grävling gäller denna otroligt fina sommarkväll. Det är rekordvärme här i stockholmsområdet och det är verkligen idylliskt vackert att så här vid 19-tiden smyga ner till jakttorn 40 i såt 10 här ute på Svenska Jägareförbundets jaktmarker i Bogesund.




    Redan innan jag klättrat upp och satt mig till rätta gör ett rådjurspar mig sällskap bara 80 meter från tornet. Det är en ståtlig trofébock som uppvaktar en av Bogesunds halsbandsmärkta rån.




    I takt med att det börjar skymma fylls den slagna åkern framför mig med ytterligare 6 djur varav 3 fina bockar, detta ser lovande ut inför bockpremiären som bara är 12 dagar bort. De 2 yngre bockarna jagas snart bort av förstnämnda bock samt den stiligt gråsprängda returbock som närmar sig väster ifrån. Efter en snabb sammandrabbning backar den gamle bocken tillbaka till sin åkerkant och åkerns kraftbock kan fortsätta att uppvakta dina damer.

    Kvällen förlöper fridfullt, dock utan skymt av räv. Men strax före 22:00 fnyser det till i skogsbrynet och 17 pigga vildsvin dundrar fram längs åkerkanten. Det är 10 kultingar med sina 2 suggor, en stadig galt och resten årsgrisar. Riktigt spännande att observera dessa fascinerande djur på så nära håll.

    Nu har det mörknat och det är dags att avbryta jakten. Jag och mina 4 jaktkamrater återsamlas för att summerar denna fina kväll med resultatet en fälld ungräv.




    Det känns inspirerande med denna trevliga start på säsongen. Jag längtar redan till nästa jaktäventyr, kanske blir det rent utav redan nu till veckan.


    In English