Tack för 2011



Jag hoppas Du haft en riktigt fridfull Jul. Nu börjar år 2011 gå mot sitt slut och det har varit ett fantastiskt år! Jonas Vildmark har äventyrat på fyra olika kontinenter under det gångna året; Afrika, Asien, Europa och Nordamerika.

Årets största nyheter för Jonas Vildmarks del är att jag mer ingående återupptagit min barndoms varma fiskeintresse samt att jag äntligen tagit min jägarexamen. Detta gör att 2012 kommer bjuda på fler inlägg om jakt och fiske.

Vad gäller det logistiska så kan Du nu följa Jonas Vildmark via bloggen, nyhetsbrev, Twitter och Facebook. Kom gärna med förslag på hur Du tycker att jag kan förbättra Jonas Vildmark för att kunna inspirera så många som möjligt till stärkande stunder i vår underbara natur!

Härmed vill jag ödmjukt tacka för 2011 samt tillönska Dig och de dina ett riktigt Inspirerande Gott Nytt År! Må 2012 bringa Dig lycka, äventyr och välgång!

Var förberedd även i hemmet

Det är självklart att jag behöver vara förberedd på det oväntade då jag är ute på tur. Men glöm ej att det är lika viktigt att vara väl förberedd för en eventuell nödsituation då du vistas i ditt hem. Inte minst nu då den vackert gnistrande vintern äntligen är här. En god framförhållning kan t.ex. göra ett strömavbrott mindre obekvämt på många sätt. Då vädrets makter gör sig påminda kan det hända att vårt moderna skyddsnät fallerar, då kan en egen skyddslina komma väl till pass. En sådan skyddslina kan t.ex. bestå av några extra konserver i skafferiet, några filtar eller en fulladdad ficklampa. Nedan har jag samlat några förberedande tips jag tycker kan vara användbara då det oplanerade inträffar, om det skulle bli strömlöst i ditt hus eller lägenhet samtidigt som den vinande vintern härjar utanför ditt fönster.




- Om du har ett elaggregat med förbränningsmotor är det alltid en bra ide att ha ett par extra dunkar bränsle att tillgå. Glöm ej heller att provköra aggregatet då och då för att försäkra dig om att det fungerar som det skall.

- Då du anar ett stundande strömavbrott kan du fylla dunkar, kastruller eller flaskor med friskt vatten så att du har ett vattenförråd som räcker tills strömmen åter är tillbaka.

- Om du har vattentoalett och fyller ditt badkar med vatten kan du med hjälp av en hink spola din toalett manuellt. Hushåll med pappret så att du ej orsakar stopp i ditt avlopp.

- Se alltid till att ha din mobiltelefon och andra enheter fulladdade. Kanske till och med ett extrabatteri eller någon form av extraström.

- Ett välfyllt matskafferi med t.ex. konserver och pulversoppor är en välsignelse om butiksbesök ej möjliggörs.

- En rejäl snöskyffel och en sopborste strax utanför dörren gör att du kan skotta och sopa dig fram dit du vill.

- Har du speciella medicinska behov kan ett extraförråd av just Din medicin vara livsavgörande.

- När kylan kommer krypande är det bra att ha förstärkningskläder som långkalsonger, mössa och vantar till hands. Extrafiltar kan även göra sömnen behagligare.

- Har du en vedspis, kamin eller öppen spis bör du ha rikligt med ved, gamla tidningar och tänddon väl åtkomligt. Om du sällan eldar i din spis bör du med jämna mellanrum inspektera skorsten och pipor så att dessa ej blockeras av skräp eller fågelbon, samt att ventiler och spjäll fungerar som de skall. Självklart skall allt vara provtryckt och sotat för att undvika otrevligheter som inrökning eller skorstensbrand.

- Om du ej har någon vedeldad spis så är ett stormkök en bra värmekälla för matlagning. Se till att köket är komplett och fungerande. Glöm ej lämpligt bränsle.

- Fungerande ficklampor och pannlampor, med extrabatterier, gör att du ser vad du gör.

- Stearinljus och lyktor ger ett stämningsfullt och värmande sken som ej tär på ficklampsbatterierna. Tänk dock på brandsäkerheten.

- Med hjälp av en liten batteridriven radioapparat kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer där ute i landet samtidigt som den erbjuder trevlig underhållning. Glöm ej extrabatterierna.

- En god bok eller ett sällskapsspel skänker dig lugnande förströelse i det stämningsfyllda skenet från stearinljusen.

- Om det finns småbarn i hemmet är det alltid skönt att ha extra blöjpaket och våtservetter i skrubben.

- Sist men inte minst viktigt så är det alltid bra att ha en uppdaterad första förbandslåda i hemmet för att hantera eventuell skada eller sjukdom.

Jag hoppas att ovan enkla tips kan vara dig till nytta. Och glöm ej att bevara ditt lugn i händelse av en situation. Stanna upp och reflektera över din situation för att bedöma hur pass nödställd du egentligen är. Det är aldrig prylarna som räddar dig i en nödsituation, det är Du, din förmåga och din kunskap som avgör hur pass farlig en nödsituation kan bli. Genom att vara väl förberedd kan ett strömavbrott faktiskt bli ganska fridfullt och givande.
Tag väl hand om er.

Läs även gärna mitt inlägg om att vara förberedd som trafikant, klicka HÄR.


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 


In English

ICE i din mobiltelefon

I en nödsituation där du ej kan förmedla dig till räddningspersonal är det effektivt att nyttja ICE-telefonnummer i din mobiltelefons kontaktlista. Detta förstås förutsatt att du har en mobiltelefon. Räddningspersonalen kan då öppna din mobiltelefons adressbok, söka på ICE och finna dina valda närmast anhöriga för kontakt. ICE står för In Case of Emergency och är ett internationellt vedertaget sätt ämnat att underlätta för räddningspersonalen att kontakta dina närmsta anhöriga för information.
Att spara sina ICE-nummer i mobiltelefonen är enkelt och kan rädda liv var än du befinner dig i världen.

Gör såhär:

1. Skapa en ny kontakt i din mobiltelefons adressbok.

2. Namnge den nya kontakten, ditt förstahandsval av närmast anhörig,  ICE1 följt av den relation personen har till dig samt dennes namn.
Ex: ICE1 Wife Maria

3. Lägg till personens telefonnummer föregått av aktuell landskod (Sveriges landskod: +46).
Ex: +46 1 234 56 78

4. Spara kontakten.

5. Skapa ytterligare en ny kontakt i din mobiltelefons adressbok.

6. Namnge denna nya kontakt, ditt andrahandsval av närmast anhörig, ICE2 följt av den relation personen har till dig samt dennes namn.
Ex: ICE2 Mother Eva

7. Lägg till personens telefonnummer föregått av aktuell landskod (Sveriges landskod: +46).
Ex: +46 1 234 56 78

8. Spara kontakten.

9. Upprepa punkt 5 till 8 så du åtminstone har tre ICE-kontakter i din adressbok.
Ex: ICE3 Brother Sven

Tänk på att engelska är det internationella språket och att om du har kodlås på din mobiltelefon kommer ej räddningspersonalen in i din adressbok utan din hjälp.
Läs mer om ICE-nummer på SOS Larm, där du finner fler bra tips.

Morgonpromenad 111111





Plats: Södertälje, Sverige
Tid: 1 dag under november månad.

Lugn morgonpromenad till jobbet, dimma och +3 grader i den krispigt friska luften. Datumet är den 11:e i 11:e år -11, kan ej låta bli att påverkas av den magiska känslan av att vara i just detta nu.
Vilken underbar start på denna dag...

Stjärnkväll med Renata Chlumska





Plats: Observatoriekullen, Stockholm, Sverige
Tid: 1 kväll under november månad.

Höstlöven frasar runt mina fötter då jag vandrar längs Stockholms kvällsgator. Jag är på väg upp mot Observatoriekullen och Observatoriemuseet dit Primus och Brunton bjutit till en kväll i stjärnornas tecken. Observatoriet invigdes år 1753 och bestyckades år 1910 med det teleskop som med vilket Vi i kväll skådar ut mot Stockholms friska hösthorisont.

Passande för kvällens stjärntema är den karismatiska Renata Chlumska på plats för att berätta om hennes stundande rymdäventyr. Hon planerar under hösten 2012, att som första svenska kvinna, deltaga i en rymdexpedition med Virgin Galactic. Äventyret benäms Expedition 2.0 och kommer helt klart följas av mig med spänning. Renata berättar även inspirerande om några av hennes tidigare äventyr, bl.a. Mount Everestbestigning och USA runt på imponerande 439 kayak- och cykeldagar.

En av kvällens värdar är en glad nyhet för vår svenska friluftsmarknad; Paul från Brunton berättar denna kväll om flera spännande produkter som företaget erbjuder, bl.a. en ny serie kikare. Jag ser fram emot att bekanta mig med dessa. Den andra halvan av värdparet, Primus, är förvisso ingen nyhet för den svenska marknaden då Jocke visar upp nya produkter som med stor sannolikhet, på ett effektivt sätt, kommer mätta många hungriga friluftsmagar framöver.

Under min promenad hemåt, längs den i höstmörkret så majestätiska Observatoriekullen, känner jag mig glad och inspirerad av Renatas berättande och mina tankar spinner loss kring Mitt stundande äventyr.

Tack för en fin höstkväll i glada likasinnades lag!

Jägarexamen på Sundsta Säteri



Foto: C. Liljeros




Plats: Sundsta Säteri, Norrtälje, Sverige
Tid: 3 dagar under november månad.

Äntligen är det dags... I många år har jag haft planer på att ta min jägarexamen... Och nu är det dags.
Med mitt gedigna djur- och naturintresse har jägarexamen länge fattats mig, därför känns det nu extra kul att äntligen få möjlighet att förkovra mig i vad jag tycker är en grundläggande allmänbildning om naturen och dess invånares samspel.

Sundsta Säteris intensivkurs på tre dagar ligger framför mig denna fredag då jag förväntansfullt rullar in på Sundstas gårdsplan. Sundsta Säteri med Lasse Baalack i spetsen erbjuder besökaren, förutom jaktkurser, bl.a. även vilthägn, konferens, folkrace och golf.

Svenska Jägareförbundets kurslitteratur har under de senaste veckorna fått stå för kvällslektyren och nu gäller det att under de kommande långa och intensiva dagarna suga i sig ordentligt av mixen jaktteori och skjutövning för att klara helgens slutprov.

Det milda höstvädret, kunniga instruktörer och trevliga kurskamrater gör helgen intressant och behaglig. Ett antal skott, jakthistorier och goda viltmiddagar senare sitter jag nöjt med mitt Jägarbevis på fickan och känner mig redo att påbörja min resa mot att bli en jägare.


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 

Green Park och Hyde Park






Plats: Green Park och Hyde Park, London, England
Tid: 1 dag under november månad.

Jag har några timmar att slå ihjäl i London. Stadens krispiga höstluft lockar mig till dess lungor; parkerna.
Tunnelbanan stannar vid Green Park, vilken löper längs Piccadilly, och jag kliver in i den folktomma parken som bl.a. rymmer Buckingham Palace. De feta duvorna spatserar kurrande bland de gula höstlöven på marken och då och då möter jag något förälskat par på förmiddagspromenad eller en motionär djupt försjunken i sina musikhörlurar.

Där Green Park tar slut tar den legendariska Hyde Park vid. Efter att jag korsat den trafikerade gatan och Wellington Arch befinner jag mig åter i den lugnande parkmiljön. Hyde Parks rosenträdgård är fortfarande ganska prunkande där jag strosar fram bland än fler duvor som här har sällskap av ett antal nyfikna ekorrar.

Tiden förlöper fort i takt med promenadstegen och mina fritt svävande tankar. Dags att lämna London för denna gång. Jag vänder mig om och ser in i Hyde Park innan jag kliver ned i tunnelbanenedgången... Dessa grönskande oaser fyller en viktig funktion då storstadsmänniskan behöver ladda sina mentala batterier.

Fiske i Ascension Bay


Foto: fishyourdream.com

Foto: fishyourdream.com



Foto: fishyourdream.com




Plats: Ascension Bay, Punta Allen, Mexico
Tid: 10 dagar under oktober månad.

Ascension Bay är ett fantastiskt vackert naturresevat längs Mexicos östra kust, söder om Cancún. Min gode vän Per, grundare av Fish Your Dream, och jag har under tre månader tillsammans planerat en veckas fiskeäventyr i detta tropiska paradis. Slingriga lervägar leder oss allt längre ut i Yucatanhalvöns fängslande natur. Det är på Pesca Mayas fishing lodge vi förväntansfullt checkar in. Det blågröna havets lugnande brus smeker den vita sandstranden nedanför den stora bungalow, i vilken vi helt själva huserar. En av fördelarna med att besöka detta område så här under lågsäsong är just att man som ensam besökare blir extra väl ompysslad av de olika fiskeoperatörerna, vilka erbjuder detta lyxiga drömfiske. Egen båt och fiskeguider med imponerande lokalkännedom ger oss solglittrande dagar fyllda av riktigt actionfyllt fiske. Ytterligare en fördel under lågsäsång är att vi får chans att jaga all denna fantastiska fisk i stort sett helt ensamma. En av nackdelarna under lågsäsongen är dock de orkaner som ibland kan härja i området. I slutet av vår vecka hotar denna gång kategori-3-stormen Rina området så att våra flyg ställs in. Detta gör att vi får några extra äventyrliga dagar i Cancún före hemfärd.

Flugfiske efter Barracuda, Black tip shark, Bonefish, Jack, Palameta, Permit, Snook och Tarpon i dessa vatten är bland det häftigaste du kan göra med ett fiskespö i handen! En del av barracudorna togs även på spinnspö. De milsvida långgrunda mangroveområderna gör att du kan bedriva nervkittlande smygjakt på dessa saltvattentorpeder, där du kastar direkt på den väl synliga men mycket kräsna fisken.

Varma människor, fantastisk natur, kanonväder, underbar mat och galet häftigt fiske! Jag låter bilderna och filmerna berätta resten.



Segling på Västkusten



Plats: Västkusten, Sverige
Tid: 2 dagar under augusti månad.

Lysekil badar i solsken. Glassen i min hand smälter snabbt i den stekande högsommarsolen. Jag njuter av min tre månader långa semester genom att lungt och nästan helt planlöst utforska Sveriges vackra västkust ensam tillsammans med min Jeep. Telefonen ringer och det är några kamrater som snappat upp att jag är i faggorna och de föreslår att de möter upp mig med sin båt så att vi får njuta av ett par dagars segling tillsammans. Jag packar glatt ner min snorkelutrustning, provianterar på närmsta livsmedelsbutik och beger mig till mötesplatsen. Då jag ej är en van seglare känns detta exotiskt för mig.
Att skrattandes grilla på en skärgårdshäll i värmande kvällssol efter lite snorkling gör att det känns som att jag befinner mig i en reklamfilm för en skummande skandinavisk sommarbrygd. Jag somnar sött, ackompanjerad av stilla vågkluck, efter ett nattdopp skimrande av Mareld. Detta är livet!

Kära vänner; tack för en fin seglats!

Dömle Herrgård







Plats: Dömle Herrgård, Värmland, Sverige
Tid: 3 dagar under oktober månad.

Denna herrgårdsweekend skänker lycka och tacksamhet, för att inte tala om sömn. Härligt att ta en stärkande helg i lugnt hösttempo och njuta av Värmlandsskogarnas färgsprakande lövskrud och den glittrande Smårissjön. Det kan ej nog påpekas hur vacker vår svenska höst är.

Hälsingland bäddar för Vintern




Plats: Ljusdal, Hälsingland, Sverige
Tid: 2 dagar under oktober månad.

Ett svalt lugn ligger över de vackra Hälsingeskogarna denna helg då jag gör en höstutflykt för att umgås med kär släkt. Hembakat och kokkaffe värmer gott inne i stugvärmen och utanför börjar Naturen bädda rofyllt för den nalkande Vintern.

Inspirationsafton med Annelie Pompe




Plats: Biograf Grand, Stockholm, Sverige
Tid: 1 kväll under september månad.

Låt dig inspireras! var Ola Skinnarmos lockande ord då han bjöd in till denna föreläsningskväll med Annelie Pompe. Och inspirerande blev det onekligen då Annelie berättade om sina äventyr som gjort henne till den människa i världen som varit både högst och djupast. Vi fick höra om hennes Everstbestigning och hennes upplevelser från fridykningsmästerskap.

Det var Expeditionsresor och Noshörningen som arrangerade denna afton så vi fick även ta del av deras erbjudanden om resmål bl.a. till Kilimanjaro.

Tack för en trevlig och inspirerande kväll i ett höstfriskt Stockholm!

Gotland i höstsol







Plats: Gotland, Sverige
Tid: 3 dagar under september månad.

Som vanligt fylls mitt hjärta av värme och mina lungor av väldoftande havsluft då jag kliver av Gotlandsfärjan. En magiskt vacker och solig höstweekend ligger framför oss. Att strosa runt på denna underbara ö i lugnet bortom turismhögsäsongen är något jag varmt rekommenderar. Gotlands höst- och vintersäsong är enligt mig underskattad av turister. Öns behändiga storlek och fina vägar gör att den är lätt att utforska i ensamhet långt från stress och måsten. Ta det lugnt, var oplanerad och njut av nuet sittandes helt ensam på en sandstrand, en brygga eller en rauk. Färjorna går ofta och flygförbindelsen är god för dig som föredrar att flyga. Letar du boende i Visby kan jag varmt rekommendera Visby Vandrarhem. Passa på att njuta av hösten!

Hösttecken






Plats: Torp Jonas Vildmark, Norrtälje kommun, Sverige
Tid: 1 dag under september månad.

Helgens höstpyssel ute på Torpet bjöd på flera vackra hösttecken. Jag älskar höstens friska och förväntansfulla luft. Den triggar samlaren och fixaren i mig som gör att jag vill pyssla och förbereda inför den gnistrande vintern. De återstående soliga dagar som förmedlar en känsla av tacksamhet för den fina sommaren brukar kunna skänka oss årets vackraste skådespel av sprakande lövfärger och lugnande svalka.
Passa på att njuta av dessa dagar.

Överlevnadsseminarium Veskijärve






Plats: Veskijärve, Gnesta, Sverige
GPS-koordinater: N 59° 5.773', E 17° 21.441'
Tid: 2 dagar under september månad.

Svenska Överlevnadssällskapet bjöd under helgen in till ett intressant överlevnadsseminarium på den natursköna kursgården Veskijärve vid Kvarnsjön i Gnestaskogarna. Överlevnadsinstruktörer och vildmarksintresserade från Estland, Finland, Nederländerna och Sverige samlades för att lyssna till tre föreläsningar samt diskutera olika aspekter av överlevnad.

Claes Tovetjärn inledde med en tänkvärd föreläsning om psykologi i en överlevnadssituation där bl.a. definitionen av överlevnad och en incidents olika psykologiska skeden berördes.
Föreläsning nummer två hölls även denna av Claes Tovetjärn. Denna handlade om första hjälpen och sjukvård under primitiva förhållanden. En rak och praktisk föreläsning genom sina många referenser till faktiska militära händelser.

Lars Ståhle avslutade med en spännande föreläsning om fysiologiska omställningar vid svält, törst och sömnbrist. Svenska Överlevnadssällskapets egna praktiska forskning på området låg bl.a. till grund för informationen. Även medicinsk växtlära diskuterades.

Det blev en mycket trevlig och internationell seminariehelg som lockade till många intressanta samtal kring överlevnad. Tack till samtliga deltagare för en givande helg!


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 

Testdagar med Primus och Light My Fire








Under en vandring i Grövelsjöfjällen testade jag och två maskiningenjörskamrater produkter från Primus och Light My Fire. Vi fick uppleva vackra fjälldagar vilka, som ni förstår, blev välfyllda av trevligt umgänge, matlagning och tekniksnack. Alla produkterna betygsattes med hjälp av ett testformulär strukturerat efter kriterierna Funktionallitet (hur väl löser produkten sin uppgift?), Kvalitet (helhetsintryck, material och detaljer) och Packbarhet (vikt, storlek och eventuellt fodral). Resultaten har sammanställts i respektive produkts artikel här på Jonas Vildmark. De testade produkterna är:

Primus EtaPackLite Stove
Primus EtaPower EF Stove
Primus Gravity II EF Stove
Primus Litech matlagningskärl
Light My Fire Sporkar av olika modeller
Light My Fire The SporkCase
Light My Fire SpiceBox
Light My Fire Swedish FireSteel 2.0
Light My Fire Grandpa´s FireFork
Light My Fire MealKit 6 pieces
Light My Fire MealKit Harness

På Primus kök utfördes ett koktest för att se hur lång tid det tog för oss att koka upp en liter bäckvatten på respektive gasolkök. Testet gick till på så vis att vi mätte upp en liter friskt bäckvatten till vart och ett av de tre köken. Kastrullocken på, och därefter tände vi de tre köken samtidigt med lika många varv öppna på gasoltubernas justerventiler. Sedan tog vi tid hur lång tid det tog för respektive kök att få vattnet att koka. Här spelar flera faktorer in, t.ex. kastrullval och vindskyddseffektivitet. Två av köken hade Etakastruller med värmeväxlare i botten vilket märks på testresultaten. Vi försökte dock hålla koktestet så vetenskapligt vi kunde under dessa fältmässiga förhållanden. Koktiderna står med i respektive köks artikel.

De vikter angivna på varje produkt är respektive produkt i ihoppackat läge, alltså inklusive eventuellt fodral. Därav kan vikten skilja från tillverkarens uppgifter.

Primus och Light My Fire's produkter fick bekänna färg då all mat skulle tillredas och inmundigas.
I egenskap av Maskiningenjörer hade vi självklart svårt att låta bli att plocka isär och vrida och vända på varje produkt under dessa testdagar och jag hoppas dessa utvärderingar skänker dig givande information i dittt sökande efter lämplig utrustning.

Tack till mina tappert analyserande maskiningenjörskollegor Erik och Lars. Och ett stort tack till Primus och Light My Fire som så vänligt försåg oss med sina produkter.


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort