Ryggsäck Camelbak Daxio Daypack

.
.
Volym: 26 liter
Ca. pris: 600 kr (USA 2008)
Plus: Hög kvalitet, Bra design
Minus: Något snålt tilltaget datorfack (om du har en gammal dator)
.
En mycket praktisk och bekväm ryggsäck som passar bra både i stadsmiljö och på kortare vildmarksturer. Med ryggsäcken följer en robust halvliters vattenflaska som kan anslutas till Camelbak’s vätskesystem. Ryggsäcken kan även kompletteras med ett större vätskesystem vid behov. Väskan är utrustad med ett innerfack avsett för en bärbar dator, samt ett fiffigt enkelt löstagbart höftbälte. Camelbak Daxio Daypack är en snygg och praktisk ryggsäck av mycket hög kvalitet. Jag har nu använt denna ryggsäck under fem års tid och är fortfarande mycket nöjd.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

Ryggsäck Hiker 75

.
.
Volym: 75 liter
Ca. pris: 229 kr (Sverige 2009)
Plus: Billig
Minus: Dålig kvalitet på spännen och dragkedjor
.
En rymlig ryggsäck till ett mycket lågt pris, inhandlad på ÖoB. Tyvärr märks billigheten på dragkedjorna som lätt spricker upp och plastspännen som inte håller remmarna fixerade under vandringen. Stoppningen i axelremmarna är dock bra och många finurliga fickor i topplocket underlättar åtkomligheten av småsaker under vandringen. Om du ej skall vandra längre sträckor eller lasta tungt och har tomt i din plånbok så kanske Hiker 75 kan vara ett prisvärt alternativ. Men mitt tips är isf att stoppa ned nål, tråd och tejp i ryggsäcken i händelse av att du skulle behöva reparera säcken i fält.


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 

Känga Hi-Tec Outdoor Altitude IV


Pris: 530 kr (USA 2009)
Plus: Bra kvalitet till bra pris
Minus: Svåra att hitta i Sverige
.
Ett par stadiga halvhöga vandringskängor från Hi-Tec som är lätta, mjuka och vattentåliga. Kängorna har varit mina vandringskamrater under tre års tid, i varierad terräng, och jag är mycket nöjd med kvaliten, såhär långt. Ett tips är dock att ej skaffa en allt för stor storlek då kängan under extrem användning töjer sig en aning.
Jag inhandlade kängorna i USA, därav det fördelaktiga priset. Tyvärr har jag ej i skrivande stund sett någon svensk leverantör av märket.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

Spinnfiske i Mälaren

.
.
Plats: Skofjärden, Mälaren, Sverige
Tid: 1 dag under augusti månad
.
Jag packade min ryggsäck full med goda mackor och solkräm i gårkväll och nu sitter jag i min lilla eka och puttrar ut över ett spegelblankt vatten i gryningen. Jag har en fin sommardag av spinnfiske framför mig. Jag befinner mig strax söder om Uppsala och sommarvärmen pulserar behagligt från solen nu när hon tittar fram. Förmiddagen är hårdfiskad trotts att jag varierade mina beten mellan spinnare, skeddrag och wobblers i olika storlekar och färger. Då och då får jag fiskkänning, men inget som fastnar. Detta till trots njuter jag stort av det glittrande vattnet och min matsäck i den ljumma sommarbrisen. Jag börjar misstänka att det nog var för varmt i vattnet för att de stora fiskarna ska vara på hugget. Klockan börjar närma sig 19.00 och nu är det som att ett startskott går av. Först krokar jag en 2-kilos gädda som får mig att leva upp, nästa kast smäller det igen, denna gång en 1-kilos gädda. Jag har ett stort silverblänkande atomdrag på tafsen med vilket jag fortsätter att kamma vikarna på hemvägen. När solen nu börjar slå sig till ro klär jag på mig lite mer och fortsätter kasta mot det vackert mörka spegelblanka vattnet. Två timmar senare har jag krokat inte mindre än 5 st gäddor varav en på 5 kg, 2 st fina gösar, 2 abborrar och en imponerande stor id. Lyrisk av fiskelycka förtöjer jag ekan med solnedgången som en vacker kuliss. Jag lyfter på hatten mot vattnet och tackar för en fin dag och för att naturen varit så givmild mot mig denna dag.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

Klädtips

Jag använder bekväma kläder som gärna får ha ventilationsmöjligheter. Då bomull suger åt sig mycket fukt föredrar jag funktionsmaterial vilka torkar snabbt, nära huden. Fler-lager-principen gör att jag kan variera min klädsel beroende av vädret för stunden, ju kallare väder desto fler lager. I min packning har jag alltid ett torrt byte av strumpor, sockor och underställ. Nedan följer en kort beskrivning av mina kläder vid icke-dykande aktiviteter.

Fötter
Vid vandring använder jag bekväma, stadiga och vattentåliga kängor i läder. Närmast foten har jag en tunn strumpa av ullmaterial. Utanpå strumpan har jag raggsockor. Vid paddling använder jag ett par dykboots. Dessa håller mina fötter varma även då de blir blöta. Om packningen tillåter brukar jag medföra ett par sandaler eller tennisskor. Dessa är sköna att ha på i lägret.

Underkropp
Vid vandring använder jag ett par rymliga långbyxor. Istället för vanliga kalsonger använder jag ett par badbyxor som torkar snabbt från svett och fukt. Dessa är även praktiska om du befinner dig i varmt klimat och tillfälligt vill ta av dig dina långbyxor. I packningen har jag även ett par långkalsonger som är bekväma i lägret och i sovsäcken. Vid kyla får långkalsongerna (i bland flera par) sitta på även under vandringen.

Överkropp
Närmast huden använder jag en långärmad tröja av polyester eller ull. Utanpå den har jag en eller två långärmade skjortor. Vid kyliga tillfällen bärs en stickad varmtröja utanpå skjortan. Ytterst bär jag en vindjacka med huva och många praktiska fickor. Vid vinterkyla har jag även med en vinterrock som är skön att ha på vid stunder då jag ej är så aktiv.

Huvud
Beroende av klimat använder jag en luftig hatt med brätte, en keps eller en stickad mössa. Mössan är även skön att sova i. Under tuffa förhållanden kan huvan på din ytterrock vara som en välsignelse. Vanligtvis bär jag även en tunn halsduk.

Händer
Jag brukar ha med mig tre olika handbeklädnad; ett par arbetshandskar för grovgörat, ett par stickade fingervantar och ett par värmande tumvantar. Vid paddling använder jag ett par tunna dykhandskar.

Som du kanske märker så föredrar jag lättorkande material och ett torrt klädombyte istället för regnkläder. Detta för att jag blir ofta blöt inifrån av svett då jag nyttjar helt täta regnkläder under vandring. Jag hoppas dessa grundläggande tips kan ge dig en idé om vad du behöver packa med dig på ditt nästa äventyr.


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 

Packningstips

Det finns en uppsjö av roliga prylar man kan ha med sig ut i naturen. Problemet är dock att saker väger och tar plats. Naturupplevelsens nöje kan snabbt övergå till ett jobbigt kånkande på onödiga prylar. När jag ska göra en utflykt vill jag planera min packning så den passar just den aktuella turen. Jag gör en packlista där jag skriver upp de saker jag tror jag kommer att behöva, sedan stryker jag så många onödiga persedlar som möjligt från den listan. Genom åren har det blivit ett antal packlistor och i takt med ökad erfarenhet har listorna blivit allt kortare. Personligen gillar jag att hellre ha lite för lite saker med mig så länge jag har de mest nödvändiga. Det blir även en rolig och utvecklande utmaning att försöka banta packlistan så mycket som det rimligen går.

Vandring
Vid vandring använder jag ofta en ryggsäck. För dagsturer nyttjar jag då en 30-liters ryggsäck (Dagsäck). Vid ett par dagars vandring räcker det med en 70-litersäck (Helgsäck), och vid längre äventyr är en 100-litersäck (Veckosäck) mer lämplig. Om jag skall röra mig i fuktiga miljöer brukar jag börja med att stoppa in en stor sopsäck i ryggsäcken, som en extra fuktspärr, mellan mina persedlar och ryggsäckens innervägg. Efter allt packats ned och sopsäcken snurrats ihop gör även plastsäcken ryggsäcken till en bra flythjälp vid vadning/simmning i djupare vatten. Extrakläder, tändstickor, papper och ömtålig mat förvarar jag i en extra vattentålig behållare; en torrsäck inne i ryggsäcken. Ett tips är att alltid förvara vatten och andra drycker utanför ovan nämnd sopsäck och torrsäck. Detta för att undvika fuktiga persedlar då vätskebehållaren väl börjar läcka. Du som någon gång försökt få en blöt sovsäck att torka förstår vad jag menar. Vidare tips om kläder finner du HÄR.

Paddling
Vid paddling brukar man kunna få med sig en hel del i farkosten, då är det smidigast att använda torrsäckar för persedlarna. Dessa formar sig väl efter farkostbotten, är lätta att spänna fast med spännband vid behov och hjälper dig att hålla dina saker torra. Mer tips om packning av kanoter finner du HÄR.

Kom ihåg att packa de persedlar du använder ofta överst i din packning så du slipper gräva runt i botten i onödan, samt att alltid ha en plastpåse lättillgängligt till det skräp du och dina vänner producerar. God tur!

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

Isla Tiburon Mexico

.
.
.
. Foto: a friend
Foto: S. Jai .

Plats: Isla Tiburon, Mexico
Tid: 5 dagar under november månad
.
Jag har, tillsammans med mina vänner, nästan en hel veckas inspirerande äventyr i Mexicos vackra vildmark. Vi tar vägen ned mot Bahia Kino. I Punta Chueca träffar vi urbefokningen, Serifolket, som hjälpsamt kommer ta hand om vår van och trailer medan vi är ute och paddlar. Innan vi sjösätter våra havskajaker i Californiens Gulf skall vi spendera en natt på stranden. Natten bjuder på ett mäktigt regnigt stormväder och efter en lång natt på stranden mellan öken och hav klarnar vädret upp och resten av vårt äventyr kan avnjutas under en het mexicansk sol. Vi korsar Sea of Cortez till ön Isla Tiburon där vi slår läger på vackra långa sandstränder som bjuder på stärkande joggingturer, snorkling, vandring och latande i solen. Att få somna in under den stjärnbeprydda himlen skänker alltid magiskt harmonisk sömn. Det rikliga djurliv vi fick uppleva var bl.a. delfiner, stingrockor, pelikaner, skorpioner och prärievargar. Jag är innerligt tacksam för denna upplevelse!

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

I kanot längs Black Canyon

Foto: H. Lück
.
.
Foto: H. Lück
.
Foto: H. Lück
.

Plats: Black Canyon, USA
Tid: 4 dagar under oktober månad
.
Vi är ett glatt gäng som bilar 6 timmar nordväst från Tucson upp till Staten Arizonas hörn som gränsar till Nevada. Vi sjösätter våra kanoter och paddlar uppströms längs Coloradofloden genom Black Canyon som är en förlängning av Grand Canyon med Hooverdammen som avdelare. Under helgen stryper man flödet från dammen vilket gör det överkomligt att paddla uppströms, i jämförelse med vardagarnas krav på ett större el-genererande flöde på vattnet. Efter en dags krävande kamp mot flodens krafter slår vi läger, halvvägs framme vid Hooverdammen. Vi behåller vår lägerplats även dagen därpå och fortsätter upp till Hooverdammen som vilken är en mäktig syn, speciellt sett från en liten kanot. Det är även intressant att se byggnationerna av den ännu ej färdiga bron som kommer löpa parallellt med dammen. Då och då gör vi små strandhugg och vandrar upp och klättrar i bergen där vi får uppleva exotiska miljöer. Ett avslappnande och uppskattat inslag under denna tripp är de varma källorna med mycket varmt vatten som strömmar ur berget på olika ställen. Vi hittar även en ”bastugrotta”, en lång grottgång som löper in i berget. Där inne är det mörkt, fuktigt och mycket varmt. Flodens klara vattnet är kallt vilket ger en ovanligt låg temperatur under våra nätter i Black Canyon. Den sista dagen packar vi ihop vårt läger och beger oss nedströms tillbaka till vår bil. Det djurliv vi fått uppleva på nära håll under denna tripp är bergsgetter, fisk och ett rikt fågelliv. Jag är mycket tacksam för att ha fått denna vackra naturupplevelse, bra väder och glada reskamrater.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com 

Advanced Open Water Diver i Kapellskär

.
.
.
.
Plats: Kapellskär, Sverige
Tid: 2 dagar under november månad
.
Dags att lägga till ytterligare en fjäder i dykhatten. Jag skall denna helg tillsammans med mina vänner på Dyksport AB ta mitt Advanced Open Water Diver-certificat (AOWD) i Kapellskärs vatten. Vi är ett trevligt gäng som får uppleva en handfull spännande dyk vilka inkluderar undervattennavigering, sök, bärgning och djupdyk. Det är +10°C i både luft och vatten. Under dyken får jag lyckan att se tånglake, abborre, piggvar, rödspätta och kantnål. Jag åker hem med ett nöjt och tacksamt leende på mina läppar.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

I kanot längs Chocolate Mountains

.
Foto: K. Kacerek
.
.
.
Tid: 3 dagar under november månad
.
Chocolate Mountains ligger längs Coloradofloden i Cibola National Wildlife Refuge. Coloradofloden utgör en naturlig statsgräns mellan Arizona, Californien och Nevada. I söder i Yumaområdet paddlar jag och några vänner kanot nedströms längs Coloradofloden med Arizona på den ena stranden och Californien på den andra. En häftig upplevelse, på Californiensidan är det grönt med palmer och gräs medan Arizonasidan bjuder på rödbrunt ökenlandskap. Dessutom är det en timmes tidsskillnad beroende på vilken strand jag står på. Detta är en mycket vacker paddling på totalt 57 km. Solen värmer skönt och de svalkande doppen vi med jämna mellanrum tar i den fiskrika floden är uppfriskande. Detta område skänker en stor hemfrid åt över 200 olika fågelarter. Jag lyckas se bl.a. kanadagås, stor blåhäger och vit pelikan. Detta är nog den mest avslappnande vildmarkstipp jag gjort här i USA. Tacksam för att jag får umgås med mina vänner i denna magnifika miljö.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com


In English 

Open Water Diver i Kapellskär

.
.
.
.
Plats: Kapellskär, Sverige
Tid: 2 dagar under oktober månad
.
När jag och mina vänner på Dyksport AB når Kapellskär faller ett grått regn över hamnen. Det skummande mörka vattnet ser mystiskt och lockande ut nere vid bryggan. Jag ser fram mot att spendera lite tid under ytan denna helg. Jag skall ta mitt Open Water Diver-certifikat (OWD). Det blir så småningom uppehållsväder, +14°C i både luften och vattnet. Det känns bra att dra på sig torrdräkten och sjunka ner i tystnaden som stundvis bryts av de stora färjornas propellerljud. Trots ganska dålig sikt får jag se en hel del tånglake, kantnål och abborre. Det blir en mycket bra helg med många dyk och trevligt sällskap. Certifieringarna gick bra och nu längtar jag redan till nästa dyk.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

Haigler Creek

.
.
.
.
.
Tid: 4 dagar under september månad
.
Det är en het fredag i september och min stora expeditionsryggsäck är nu omsorgsfullt packad. Jag kastar mig på min longboard och rullar ner till mötespunkten i Downtown Tucson, där jag sluter upp med mina reskamrater. Vi har tränat tillsammans inför denna tripp under en tid och har lärt känna varandras egenskaper mycket väl vid det här laget. Vi är åtta personer i gruppen som skall korsa den otillgänglig canyonen Haigler Creek. Vanen mullrar iväg i nordostlig riktning, klockan visar 15:00. Stämningen är på topp och vi är alla förväntansfulla inför vårt stundande vildmarksäventyr. Efter sex timmars slingrande längs småvägar, allt längre ut i ingenstans, når vi vårt första delmål, Hellsgate Wilderness, Tonto National Forest, Arizona. Det har redan hunnit bli kolsvart ute i skogen så pannlampan får hjälpa till att bädda fram sovsäcken för en vacker natt under stjärnorna. Schakalerna ylar mig till sömns och i morgon väntar en tidig start!

Stekande sol och svalkande vatten
Efter frukost och en sista packningsrationalisering inom gruppen, säger vi farväl till vanen och dess förare som skall möta oss på andra sidan canyonen om några dagar. Redan från start lämnar vi allt som kan liknas vid stigar och tar kompassriktning genom ett snårigt parti för att komma till vattendraget som vi skall följa. Haigler Creek är en del av Tonto Creek och är en flod, i en dalgång, som skiftar mellan å och kanal. Eftersom det område vi sakta tar oss fram i troligen inte beträtts av människor tidigare finns inga stigar. De branta bergsväggarna i dalgången tvingar oss att följa floden. Den största delen av tiden spenderar vi vadandes och simmandes i det +15°C vattnet. Det svala vattnet är dock uppfriskande i den stekande solen. Lufttemperaturen ligger strax under +40°C. Det bruna vattnet är en livlig boplats för många spännande individer; imponerande vattenspindlar, kräftor, ormar, fiskar, iglar med flera. De få stunder som vi vandrar på land bjuder även på ödlor, grodor, fåglar och pigga insekter. Gruppen består av ett trevligt gäng som alla har erfarenheter av vildmarksaktiviteter och vi har alla vid det här laget mycket god fysik. Vi känner oss väl förberedda och vi hoppas att vi tolkat Tonto Nationalparks Rangers rätt med avsikt på deras uppskattning om hur lång tid vi behöver för att fullfölja denna tripp. Vi har planerat detta som ett tredagarsäventyr.

Magiska nätter under stjärnorna
Efter ett antal mils vandrande, vadande, simmande och repellerande (vid vattenfall nyttjar vi klätterutrustning) genom fantastiskt vild miljö slår vi åter läger för natten, nu i en vacker glänta som mycket riktigt ligger där vi hoppats på enligt våra kartor. Byte till torra kläder och ett varmt mål mat gör att man somnar snabbt under den förföriskt vackra fullmånen.

Ej enligt plan
Färdigpackade hälsade vi morgonsolen välkommen då hon tittar upp bakom bergen och fortsätter vår färd. Planen är att vi denna eftermiddag skall möta upp med vanen, vid upplockningsplatsen, på andra sidan bergen. Men i takt med att timmarna går inser vi att den tidsuppskattning vi fått av nationalparkens personal inte är realistisk, trots att vi håller ett så högt tempo som säkerheten kan tillåta. När vi kommer fram till den plats där vi planerat klättra upp ur canyonen har det redan börjat skymma. Eftersom man inte vill klättra i berg i mörker så beslutar vi att tillbringa en extra natt ute i det vilda. Tillsammans med två av mina kamrater gör vi ett försök att få mobiltelefontäckning genom att klättra upp för en närliggande höjd, och meddela detta avsteg från ursprungsplanen. Men ingen av våra telefoner är brukbara i denna gigantiska sänka vi befinner oss i. Vi blir inte förvånade, men vi ville ändå göra ett försök, då vi förstår att de där hemma snart kommer börja bli riktigt oroliga då vi ej dyker upp enligt planerat. För att få en så tidig start som möjligt på morgondagens klättring säger vi godnatt tidigt.

Nervkittlande klättring med blöt packning
Det återstår en sista simning för att nå vår tänkta klätterled, vilket gör att vi möter soluppgången trampandes vatten. Väl uppe ur vattnet följer en mycket brant klättring som kräver koncentration och lugn. Det sista vi nu behöver är skador från kaktusarnas taggar, den vassa klippstrukturen eller i värsta fall... ett fall (!). Väl uppe kan vi triumferande konstatera att vi träffat rätt; där har vi stigen som vi planerat nå. Detta är det första spår av mänsklighet vi sett på nästan fyra dagar. Den tunna luften och det faktum att den heta solen nu faktiskt torkat våra kläder börjar sätta sina spår på gruppen. Tröttheten avhjälps dock av syskonligt delande av det lilla dricksvatten vi har kvar. Då vi nästan ett dygn sena, kl. 13:00, når den planerade mötespunkten möts vi av glädjerop och kramar. Efter avblåsande av räddningshelikopter och vätskepåfyllning beger vi oss till närmsta by för ett efterlängtat restaurangbesök. Våra nyvunna rövarhistorier diskuteras flitigt och glatt. Under den följande sex timmar långa bilfärden hem till Tucson konstaterar vi tacksamt vår glädje för att vi helskinnat fått ett så fantastiskt vackert minne för livet. Nu stundar nästa utmaning; att förklara för våra oroliga nära och kära vart vi hållit hus.

Lärdomar
En av de största lärdomarna jag vunnit från denna tripp är att man alltid får ta andras tidsuppskattningar, vad gäller förflyttning i terräng, med en stor nypa salt. Samt att alltid lägga på någon dag extra i tidsplanen då krävande strapatser stundar. Sen lärde jag mig onekligen att man är konstant blöt då man kör canyonering!  :)

Du som är knivintresserdad kanske har sneglat på vad det är för kniv jag bär på mitt bälte på bilderna. Om du vill ha svaret så kan du klicka HÄR.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com


In English

Dykning i Ellös

.
.

Plats: Ellös, Orust, Sverige
Tid: 1 dag under augusti månad
.
Som start på en spontan och avslappnande semestertripp till Sveriges vackra västkust stannade jag till hos mina vänner på Kon-Tiki Dykcenter i Ellös på Orust för ett par dyk. Soligt och +25°C i luften och god sikt i det +17°C varma vattnet. Dagens bästa dyk gör vi ute vid Nabben som bjöder på ovanligt mycket fisk och hummer. En ära att få sväva runt bland dessa magnifika djur i deras sagolika värld.


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 



In English

Mount Lemmon

.
.
 Foto: a friend
. Foto: a friend
 
.
Tid: 1 dag under augusti månad
.
Buickens V8:a får jobba hårt i Arizonas +40C värme längs den slingriga uppförsbacken mot vandringsleden som skall föra oss upp mot Marshall Saddle. Ju högre upp vi kommer på berget svalnar klimatet och ökenlandskapet byts mot något man skulle kunna likna vid ett svenskt skogslandskap. Vandringsleden stiger kraftigt men ryggsäcken blir allt lättare i takt med det nödvändiga vattenintaget. För inte allt för länge sedan eldhärjades denna sida av berget vilket vi kan se tydliga spår av. Väl uppe på toppen, 2791 m, möts vi av en magnifik utsikt som gör att vi dröjer länge och njuter av de mäktiga vidderna. Vi blickar ner över Tucson från nordost.
Väl nere vid bilen igen är det dags för dennes jobb att föra oss ned mot heta Tucson igen, denna gång är det bromsarna som får visa vad de går för.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

Kanot i Södermanland

Foto: J. Strand
.
. . .
Plats: Åkers Styckebruk-Vagnhärad, Södermanland, Sverige
Tid: 5 dagar under juli månad
.
Jag har tidigare åtnjutit Sörmlandsleden till fots och nu vill jag återuppleva denna vackra natur från ett vattenperspektiv längs sträckan Åkers Styckebruk-Gnesta-Vagnhärad, totalt 44 km. En kär vän, en hund och jag hyr en kanot av Kanotkungen i Åkers Styckebruk.
Eftersom rutten kräver flera lyft skaffar vi även en liten kanotkärra. Lyften är dock sällan långa, oftast bara över en väg eller liknande.
Oturligt nog får vi en oinbjuden följeslagare på vår tripp; ett kraftigt sommarregn. Skönt dock att kvällar och nätter blir regnfria och fina. Fördelen med regnet är ändå att vi får känna oss ganska ensamma längs sträckan. Djurlivet är det dock ingen brist på. Vi får se mycket fågel samt närkontakt med älg. Längs sträckan finns gott om ställen för strandhugg och övernattning i grönskande omgivningar. Trots det blöta vädret fick vi en mycket trevlig naturupplevelse i det Kungliga Södermanland.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com


In English

Kings Canyon Trail

.
.
.
.
.
Plats: Kings Canyon Trail, Saguaro National Park, USA
Tid: 1 natt under september månad
.
Efter att försäkrat mig om klart väder och fullmåne begav jag och mina vänner oss till foten av Tucson Mountains och parkerade vår bil på Sonora Desert Museums parkeringsplats. I takt med att vi justerade vår lätta packning började den värmande Arizonasolen gå ned i horisonten. När vi började vandra längs Kings Canyon Trail uppför berget blev det helt svart en kort stund innan fullmånen började stiga över bergen. Tyst vandrade vi uppför den branta stigen samtidigt som man kunde höra hur nattens djurliv vaknade till liv i det ljumma mörkret. Insekter, tarantellor och skallerormar var inte blyga i mörkret bland alla mäktiga kaktusar. Från bergets högsta punkt Wasson peak på 1428 meters höjd fick vi njuta av en magnifik utsikt över Tucsons stadsbild samtidigt som vi tog en välförtjänt återhämtningspaus. Vandringen tog totalt åtta timmar vilka rättfärdigade en skön sovmorgon.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

Dykning i San Carlos

.
. Foto: a friend 
 
Foto: Carla
.
. Foto: a friend 
 
Foto: Carla
.
Plats: San Carlos, Mexico
Tid: 3 dagar under september månad
.
Jag och några vänner bilar ner från Tucson Arizona USA till San Carlos Mexico för några dagars dykning i vackra, varma och viltrika vatten. San Carlos är en liten hamnby som ligger på Mexicos västkust där Californska Gulfen möter Stilla Havet. Väl på plats gör vi oss hemmastadda på vår stora dykbåt som är utrustad med allt en dykare kan önska, inte minst en mycket kompetent och trevlig spansktalande besättning. Jag uppskattar verkligen detta sätt att dyka, genom att bo på dykbåten sparas mycket tid som istället kan spenderas på fler dyk och avslappnande vila i solen. Magiskt att ha sin sovplats på däck under den gnistrande stjärnhimlen. En stor eloge vill jag även rikta till kockens underbara mat. Under dessa tre dagar gör jag sju aparatdyk och ett antal färgsprakande snorklingar. Det klara +28°C vattnet bjuder på vackra dyk med djurliv som; sjölejon, scorpionfisk, barracuda, muräna, delfin, hammarhaj, bläckfisk. En fantastisk dykresa som givmilt skänkt mig några av mina absolut bästa dyk. Är Du intresserade av dykning i San Carlos så rekommenderar jag dig att ta kontakt med mina vänner på Desert Divers .

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com