Sånfjället


.
.
.
Plats: Sånfjället, Härjedalen, Sverige
Koordinater: Lat: 62.28447, Lon:13.54070
Tid: 1 dag under juli månad
Gröna kartan: 173A Sånfjället
.
På vägen hem från ett besök hos en god vän i Östersund får jag ett akut behov av fjällvyer. Därför tar jag vägen förbi Vemdalen och Hede, parkerar Jeepen vid fjällfoten, snörar på mig kängorna och vandrar upp över det 1277 m höga fjället och ned i Sododalen. Den blöta och hårda vinden gör att jag är ensam på fjället och kexchokladen smakar extra gott då jag värmer mig i dalens nödstuga. Nere i dalen ligger temperaturen på +11°C. Under min nedstigning lättar vinden och det enda jag hör är gökens rop som sprider ett lugn i den magiska miljön. Efter fyra timmar och en mils vandring sätter jag mig åter i min bil och fortsätter söder ut, nu med ett extra stort harmoniskt leende på mina läppar. För mer information om Sånfjällets nationalpark besök gärna Länsstyrelsen i Jämtlands hemsida.


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 

Whistler Longhorn 75

.
Foto: wistlersportswear.com
.
Lastvolym: 75 liter
Ca. pris: 700 kr (Sverige 2009)
Plus: Bra kvalitet på dragkedjor
Minus: Inga kompressionsremmar
.
Whistler Longhorn 75 är en kanadensisk ryggsäck i mellanstorlek av polyester. Säcken har ett justerbart bärsystemet som är sladdrigt men bekvämt vid lätt packning. Kraftiga YKK-dragkedjor håller samman de lättåtkomliga fickorna. Dock saknar jag kompressionsremmar som kan strama upp säcken då den ej är lastad till max. Detta är en hyfsad ryggsäck för pengarna men inget jag rekommenderar om du planerar att bära tunga laster. Jag har nu nyttjat denna ryggsäck under ett antal år och jag har fått byta ut toppens förslutningssnöre samt ett par plastspännen.

Vänligen se mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

SÖS Grundutbildning barmark

Foto: C. Thunell

.


.
Plats: Fränsta, Medelpad, Sverige
Tid: 7 dagar under juli månad
.
Svenska Överlevnadssällskapet (SÖS) har sedan början av 80-talet spridit kunskap om överlevnad och friluftssäkerhet. Detta sker via både teoretiska och praktiska kurser och strapatser vilka ger deltagarna en unik möjlighet att på ett säkert sätt testa sina gränser och få insikt i hur var och en av oss kan reagera i en nödsituation utan mat och utrustning. Under en sommarvecka deltog jag i Grundutbildning barmark tillsammans med sju andra deltagare. Utbildningen leddes av fyra erfarna instruktörer varav en läkare vilken löpande studerade våra hälsovärden vilket gav oss intressanta fysiologiska fakta.
Veckan bjöd på mycket spännande kunskap om bl.a. växter, eld, vattenrening, första hjälpen, bivackering, navigering, psykologi, signalering, jakt och fiske. Ovärderlig kunskap för alla, inte minst oss som regelbundet vistas i ensliga områden.
Jag vill inte gå in mer i detalj på vad denna kurs innehåller eftersom det skulle förstöra överaskningsmomenten för dig då Du tar samma kurs. Men jag kan varmt rekommendera ett besök på SÖS hemsida eller besöka SÖS på Facebook där du kan inspireras och lära mer om dessa överlevnadskunskaper som jag tycker alla människor borde besitta.

Vänligen se även mer om Överlevnad på vår nya hemsida  jonasvildmark.com/overlevnad/

Kajak i Södertälje

.
Foto: F. Lejonberg
.
.
Plats: Hallsfjärden/Järnafjärden, Södertälje, Sverige
Tid: 1 dag under juli månad
.
Äntligen är sommaren här på allvar och jag står och ordnar min matsäck då min kamrat Filip kommer förbi för att plocka upp mig. Kajakerna sjösätter vi vid Kanotcenter i Södertäljes gästhamn. Att semestertiderna kommit igång märks på den båtfyllda hamnen. Klockan 08.00 glider våra två kajaker ljudlöst söderut i riktning mot skärgården. Efter att vi passerat Södertäljes mäktiga hamn kom vi in i Hallsfjärden där vi gör ett strandhugg för frukost i Öbacken-Bränninge naturreservat. Morgonen har hittills bjudit på sol och +25°C i luften, nu börjar ett svalkande sommarregn falla över fjärden. Regnet och dess åska blir dock kortvarigt och vi fortsätter mot och förbi Farstanäs naturreservat. Sjötrafiken är väldigt sparsam under förmiddagen och lugnet vaggar oss till en harmonisk stämning i den stärkande solen. Uppvaktade av det rika fågellivet äter vi vår lunch på bryggan i Ytterjärnas stillsamma vik. Efter en liten vilostund i solen bestämmer vi oss sedan för att paddla tillbaka mot Södertälje. Efter att vi lämnat våra kajaker kan vi konstatera att vi tillryggalagt ca 40 km under de 9 timmar vi varit ute. Ett mycket trevligt vardagsäventyr som fick inviga en ny förhoppningsfull sommar.


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 

Trädälskaren

Filmaren Jonas Selberg Augustsén har gjort en mycket tänkvärd och rogivande dokumentär som jag kan rekommendera. Du kan finna mer information genom att klicka HÄR.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com


Flugfiske i Österdalälven

.
.
.
.
.
Plats: Österdalälven, Älvdalen, Sverige
Tid: 3 dagar under juni månad
.
Vi är två goda vänner som vikt en helg för lugn och ro i Dalaskogen. Det blir några mycket vackra dagar vid och i Österdalälvens klara vatten. Efter att fiskekorten införskaffats på Älvdalens Fiskecenter bär det av upp till Brunnsberg där vi slår läger nere vid älven. Vi är beredda på regn men får istället ett lugnande uppehållsväder och runt +13°C i luften. När vi inte sitter och har det trevligt vid den värmande brasan så är det flugfiske som gäller. Totalt lyckas vi kroka 7 st harrar varav den största på 38 cm. Förföriskt vackra fiskar som sattes tillbaka i älven efter vår beundran. Tyvärr lyser öringen med sin frånvaro denna gång, med däremot finner vi rikligt med spår efter bäver längs stranden. Jag hoppas bilderna kan göra en uns rättvisa till den harmoni vi fick uppleva dessa dagar. Jag kan bara säga Tack till Livet och min gode fiskevän.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

Nationalparkerna 100 år

Grattis till oss alla, i dag 24:e maj 2009 firar vi 100 år på Nationalparkernas dag! Den 24:e maj firas Nationalparkernas dag i Sverige och Europa. Det var på denna dag, för jämnt 100 år sedan, som Sveriges riksdag beslöt att inrätta sina första nio nationalparker. Vi var också först i Europa. De svenska företrädarna var inspirerade av de nationalparker som hade bildats i USA under andra halvan av 1800-talet, med start i Yellowstone 1872. Riksdagsbeslutet 1909 gällde också den första egentliga naturvårdslagstiftningen i Sverige och innebar den moderna naturvårdens födelse. Mycket har hänt sedan dess. Flera skyddade områden har tillkommit; idag har vi över 3 000 naturreservat och 28 nationalparker. Det finns dessutom en plan för ytterligare tretton nya parker (källa: naturensar.se).

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

Lina Naturreservat

.
.
.
Plats: Lina Naturreservat, Södertälje, Sverige
Tid: 1 dag under maj månad
.
Vinden har blåst bort duggregnet och berett vägen för solstrålarna. En ledig dag på cykeln väntar, härligt! Från Södertälje centrum cyklar jag norrut längs de vackra stigarna som följer Södertäljes Märarstrand. Efter ca 5 km kommer jag fram till Linas Naturreservat och Våtmarksstigen. Denna korta vandringsled på ca 3 km bjuder på lummig lövskog, porlande bäck och fågelsång, en lugnande oas inte alls långt från stadspulsen. Efter min skogsvandring följer ett par mils cyklande längs grusvägar och stigar i det inbjudande majvädret. En riktigt skön dag!

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

Kajakdagarna 2009

.
.
.
Plats: Sjöhistoriska museet, Stockholm, Sverige
Tid: 1 helg under maj månad
.
För 6:e året i rad (2009) arrangerades denna helg Kajakdagarna ute vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. En trevlig tillställning där kajaker av många olika sorter visades upp för kläm och känn. De som ville kunde även provpaddla i den glittrande Djurgårdsbrunnsviken. Dagen bjöd på fint väder, uppvisningar och flera intressanta föreläsningar om bl.a. säkerhet och paddlingstekniker.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

Upplandsleden Fjällnora-Almunge

.
.
.
Plats: Fjällnora-Almunge, Upplandsleden, Sverige
Tid: 1 dag under maj månad
Karta: Terrängkarta 620 Uppsala
.
Som jag hoppats så blev det en underbart fin torsdagsmorgon efter ett antal regniga vårdagar. Jag packar en liten matsäck, snörar på kängorna och ger mig av. Jag vill fylla min lediga dag med en enkel och skön naturupplevelse så jag tar bussen till Fjällnora friluftsområde utanför Uppsala och vandrar en bit på Upplandsleden. Efter 3 kilometers promenad från busshållplatsen kan jag kliva in på leden. Solen skiner, +15ºC i luften och fåglarna kvittrar. Jag vandrar nu längs slingriga stigar i nordostlig riktning. De första kilometrarna på leden bjuder på en trollskog med vackert tungt grön mossa på stora stenar. Därefter kommer jag fram till den glittrande Lötsjön och det blir en fin strandpromenad över stock och sten. i Länna möts jag av den idylliska bruksbyn och dess museijärnväg. Hittills har jag varit ensam längs leden denna fina vårdag men plötsligt kommer jag ifatt två trevliga herrar som jobbar med att röja och märka upp en ny sträckning av leden. Detta gör att jag får ta fram karta och kompass för att navigera vidare fågelvägen genom en mycket tättväxande skog. Medan jag sitter och inmundigar min lunch började det mulna och blåsa upp till ett regnväder. Jag bestämmer mig för att ta bussen tillbaka då jag snart är framme i Almunge. Det blev en mycket gemytlig sextimmarsutflykt bestående av drygt 2 mils vandring i den varierande Uppländska naturen som såhär års prunkar av vårknoppar och fågelliv.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

Ryggsäck Camelbak Daxio Daypack

.
.
Volym: 26 liter
Ca. pris: 600 kr (USA 2008)
Plus: Hög kvalitet, Bra design
Minus: Något snålt tilltaget datorfack (om du har en gammal dator)
.
En mycket praktisk och bekväm ryggsäck som passar bra både i stadsmiljö och på kortare vildmarksturer. Med ryggsäcken följer en robust halvliters vattenflaska som kan anslutas till Camelbak’s vätskesystem. Ryggsäcken kan även kompletteras med ett större vätskesystem vid behov. Väskan är utrustad med ett innerfack avsett för en bärbar dator, samt ett fiffigt enkelt löstagbart höftbälte. Camelbak Daxio Daypack är en snygg och praktisk ryggsäck av mycket hög kvalitet. Jag har nu använt denna ryggsäck under fem års tid och är fortfarande mycket nöjd.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

Ryggsäck Hiker 75

.
.
Volym: 75 liter
Ca. pris: 229 kr (Sverige 2009)
Plus: Billig
Minus: Dålig kvalitet på spännen och dragkedjor
.
En rymlig ryggsäck till ett mycket lågt pris, inhandlad på ÖoB. Tyvärr märks billigheten på dragkedjorna som lätt spricker upp och plastspännen som inte håller remmarna fixerade under vandringen. Stoppningen i axelremmarna är dock bra och många finurliga fickor i topplocket underlättar åtkomligheten av småsaker under vandringen. Om du ej skall vandra längre sträckor eller lasta tungt och har tomt i din plånbok så kanske Hiker 75 kan vara ett prisvärt alternativ. Men mitt tips är isf att stoppa ned nål, tråd och tejp i ryggsäcken i händelse av att du skulle behöva reparera säcken i fält.


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 

Känga Hi-Tec Outdoor Altitude IV


Pris: 530 kr (USA 2009)
Plus: Bra kvalitet till bra pris
Minus: Svåra att hitta i Sverige
.
Ett par stadiga halvhöga vandringskängor från Hi-Tec som är lätta, mjuka och vattentåliga. Kängorna har varit mina vandringskamrater under tre års tid, i varierad terräng, och jag är mycket nöjd med kvaliten, såhär långt. Ett tips är dock att ej skaffa en allt för stor storlek då kängan under extrem användning töjer sig en aning.
Jag inhandlade kängorna i USA, därav det fördelaktiga priset. Tyvärr har jag ej i skrivande stund sett någon svensk leverantör av märket.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

Spinnfiske i Mälaren

.
.
Plats: Skofjärden, Mälaren, Sverige
Tid: 1 dag under augusti månad
.
Jag packade min ryggsäck full med goda mackor och solkräm i gårkväll och nu sitter jag i min lilla eka och puttrar ut över ett spegelblankt vatten i gryningen. Jag har en fin sommardag av spinnfiske framför mig. Jag befinner mig strax söder om Uppsala och sommarvärmen pulserar behagligt från solen nu när hon tittar fram. Förmiddagen är hårdfiskad trotts att jag varierade mina beten mellan spinnare, skeddrag och wobblers i olika storlekar och färger. Då och då får jag fiskkänning, men inget som fastnar. Detta till trots njuter jag stort av det glittrande vattnet och min matsäck i den ljumma sommarbrisen. Jag börjar misstänka att det nog var för varmt i vattnet för att de stora fiskarna ska vara på hugget. Klockan börjar närma sig 19.00 och nu är det som att ett startskott går av. Först krokar jag en 2-kilos gädda som får mig att leva upp, nästa kast smäller det igen, denna gång en 1-kilos gädda. Jag har ett stort silverblänkande atomdrag på tafsen med vilket jag fortsätter att kamma vikarna på hemvägen. När solen nu börjar slå sig till ro klär jag på mig lite mer och fortsätter kasta mot det vackert mörka spegelblanka vattnet. Två timmar senare har jag krokat inte mindre än 5 st gäddor varav en på 5 kg, 2 st fina gösar, 2 abborrar och en imponerande stor id. Lyrisk av fiskelycka förtöjer jag ekan med solnedgången som en vacker kuliss. Jag lyfter på hatten mot vattnet och tackar för en fin dag och för att naturen varit så givmild mot mig denna dag.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

Klädtips

Jag använder bekväma kläder som gärna får ha ventilationsmöjligheter. Då bomull suger åt sig mycket fukt föredrar jag funktionsmaterial vilka torkar snabbt, nära huden. Fler-lager-principen gör att jag kan variera min klädsel beroende av vädret för stunden, ju kallare väder desto fler lager. I min packning har jag alltid ett torrt byte av strumpor, sockor och underställ. Nedan följer en kort beskrivning av mina kläder vid icke-dykande aktiviteter.

Fötter
Vid vandring använder jag bekväma, stadiga och vattentåliga kängor i läder. Närmast foten har jag en tunn strumpa av ullmaterial. Utanpå strumpan har jag raggsockor. Vid paddling använder jag ett par dykboots. Dessa håller mina fötter varma även då de blir blöta. Om packningen tillåter brukar jag medföra ett par sandaler eller tennisskor. Dessa är sköna att ha på i lägret.

Underkropp
Vid vandring använder jag ett par rymliga långbyxor. Istället för vanliga kalsonger använder jag ett par badbyxor som torkar snabbt från svett och fukt. Dessa är även praktiska om du befinner dig i varmt klimat och tillfälligt vill ta av dig dina långbyxor. I packningen har jag även ett par långkalsonger som är bekväma i lägret och i sovsäcken. Vid kyla får långkalsongerna (i bland flera par) sitta på även under vandringen.

Överkropp
Närmast huden använder jag en långärmad tröja av polyester eller ull. Utanpå den har jag en eller två långärmade skjortor. Vid kyliga tillfällen bärs en stickad varmtröja utanpå skjortan. Ytterst bär jag en vindjacka med huva och många praktiska fickor. Vid vinterkyla har jag även med en vinterrock som är skön att ha på vid stunder då jag ej är så aktiv.

Huvud
Beroende av klimat använder jag en luftig hatt med brätte, en keps eller en stickad mössa. Mössan är även skön att sova i. Under tuffa förhållanden kan huvan på din ytterrock vara som en välsignelse. Vanligtvis bär jag även en tunn halsduk.

Händer
Jag brukar ha med mig tre olika handbeklädnad; ett par arbetshandskar för grovgörat, ett par stickade fingervantar och ett par värmande tumvantar. Vid paddling använder jag ett par tunna dykhandskar.

Som du kanske märker så föredrar jag lättorkande material och ett torrt klädombyte istället för regnkläder. Detta för att jag blir ofta blöt inifrån av svett då jag nyttjar helt täta regnkläder under vandring. Jag hoppas dessa grundläggande tips kan ge dig en idé om vad du behöver packa med dig på ditt nästa äventyr.


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 

Packningstips

Det finns en uppsjö av roliga prylar man kan ha med sig ut i naturen. Problemet är dock att saker väger och tar plats. Naturupplevelsens nöje kan snabbt övergå till ett jobbigt kånkande på onödiga prylar. När jag ska göra en utflykt vill jag planera min packning så den passar just den aktuella turen. Jag gör en packlista där jag skriver upp de saker jag tror jag kommer att behöva, sedan stryker jag så många onödiga persedlar som möjligt från den listan. Genom åren har det blivit ett antal packlistor och i takt med ökad erfarenhet har listorna blivit allt kortare. Personligen gillar jag att hellre ha lite för lite saker med mig så länge jag har de mest nödvändiga. Det blir även en rolig och utvecklande utmaning att försöka banta packlistan så mycket som det rimligen går.

Vandring
Vid vandring använder jag ofta en ryggsäck. För dagsturer nyttjar jag då en 30-liters ryggsäck (Dagsäck). Vid ett par dagars vandring räcker det med en 70-litersäck (Helgsäck), och vid längre äventyr är en 100-litersäck (Veckosäck) mer lämplig. Om jag skall röra mig i fuktiga miljöer brukar jag börja med att stoppa in en stor sopsäck i ryggsäcken, som en extra fuktspärr, mellan mina persedlar och ryggsäckens innervägg. Efter allt packats ned och sopsäcken snurrats ihop gör även plastsäcken ryggsäcken till en bra flythjälp vid vadning/simmning i djupare vatten. Extrakläder, tändstickor, papper och ömtålig mat förvarar jag i en extra vattentålig behållare; en torrsäck inne i ryggsäcken. Ett tips är att alltid förvara vatten och andra drycker utanför ovan nämnd sopsäck och torrsäck. Detta för att undvika fuktiga persedlar då vätskebehållaren väl börjar läcka. Du som någon gång försökt få en blöt sovsäck att torka förstår vad jag menar. Vidare tips om kläder finner du HÄR.

Paddling
Vid paddling brukar man kunna få med sig en hel del i farkosten, då är det smidigast att använda torrsäckar för persedlarna. Dessa formar sig väl efter farkostbotten, är lätta att spänna fast med spännband vid behov och hjälper dig att hålla dina saker torra. Mer tips om packning av kanoter finner du HÄR.

Kom ihåg att packa de persedlar du använder ofta överst i din packning så du slipper gräva runt i botten i onödan, samt att alltid ha en plastpåse lättillgängligt till det skräp du och dina vänner producerar. God tur!

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

Isla Tiburon Mexico

.
.
.
. Foto: a friend
Foto: S. Jai .

Plats: Isla Tiburon, Mexico
Tid: 5 dagar under november månad
.
Jag har, tillsammans med mina vänner, nästan en hel veckas inspirerande äventyr i Mexicos vackra vildmark. Vi tar vägen ned mot Bahia Kino. I Punta Chueca träffar vi urbefokningen, Serifolket, som hjälpsamt kommer ta hand om vår van och trailer medan vi är ute och paddlar. Innan vi sjösätter våra havskajaker i Californiens Gulf skall vi spendera en natt på stranden. Natten bjuder på ett mäktigt regnigt stormväder och efter en lång natt på stranden mellan öken och hav klarnar vädret upp och resten av vårt äventyr kan avnjutas under en het mexicansk sol. Vi korsar Sea of Cortez till ön Isla Tiburon där vi slår läger på vackra långa sandstränder som bjuder på stärkande joggingturer, snorkling, vandring och latande i solen. Att få somna in under den stjärnbeprydda himlen skänker alltid magiskt harmonisk sömn. Det rikliga djurliv vi fick uppleva var bl.a. delfiner, stingrockor, pelikaner, skorpioner och prärievargar. Jag är innerligt tacksam för denna upplevelse!

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

I kanot längs Black Canyon

Foto: H. Lück
.
.
Foto: H. Lück
.
Foto: H. Lück
.

Plats: Black Canyon, USA
Tid: 4 dagar under oktober månad
.
Vi är ett glatt gäng som bilar 6 timmar nordväst från Tucson upp till Staten Arizonas hörn som gränsar till Nevada. Vi sjösätter våra kanoter och paddlar uppströms längs Coloradofloden genom Black Canyon som är en förlängning av Grand Canyon med Hooverdammen som avdelare. Under helgen stryper man flödet från dammen vilket gör det överkomligt att paddla uppströms, i jämförelse med vardagarnas krav på ett större el-genererande flöde på vattnet. Efter en dags krävande kamp mot flodens krafter slår vi läger, halvvägs framme vid Hooverdammen. Vi behåller vår lägerplats även dagen därpå och fortsätter upp till Hooverdammen som vilken är en mäktig syn, speciellt sett från en liten kanot. Det är även intressant att se byggnationerna av den ännu ej färdiga bron som kommer löpa parallellt med dammen. Då och då gör vi små strandhugg och vandrar upp och klättrar i bergen där vi får uppleva exotiska miljöer. Ett avslappnande och uppskattat inslag under denna tripp är de varma källorna med mycket varmt vatten som strömmar ur berget på olika ställen. Vi hittar även en ”bastugrotta”, en lång grottgång som löper in i berget. Där inne är det mörkt, fuktigt och mycket varmt. Flodens klara vattnet är kallt vilket ger en ovanligt låg temperatur under våra nätter i Black Canyon. Den sista dagen packar vi ihop vårt läger och beger oss nedströms tillbaka till vår bil. Det djurliv vi fått uppleva på nära håll under denna tripp är bergsgetter, fisk och ett rikt fågelliv. Jag är mycket tacksam för att ha fått denna vackra naturupplevelse, bra väder och glada reskamrater.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com 

Advanced Open Water Diver i Kapellskär

.
.
.
.
Plats: Kapellskär, Sverige
Tid: 2 dagar under november månad
.
Dags att lägga till ytterligare en fjäder i dykhatten. Jag skall denna helg tillsammans med mina vänner på Dyksport AB ta mitt Advanced Open Water Diver-certificat (AOWD) i Kapellskärs vatten. Vi är ett trevligt gäng som får uppleva en handfull spännande dyk vilka inkluderar undervattennavigering, sök, bärgning och djupdyk. Det är +10°C i både luft och vatten. Under dyken får jag lyckan att se tånglake, abborre, piggvar, rödspätta och kantnål. Jag åker hem med ett nöjt och tacksamt leende på mina läppar.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

I kanot längs Chocolate Mountains

.
Foto: K. Kacerek
.
.
.
Tid: 3 dagar under november månad
.
Chocolate Mountains ligger längs Coloradofloden i Cibola National Wildlife Refuge. Coloradofloden utgör en naturlig statsgräns mellan Arizona, Californien och Nevada. I söder i Yumaområdet paddlar jag och några vänner kanot nedströms längs Coloradofloden med Arizona på den ena stranden och Californien på den andra. En häftig upplevelse, på Californiensidan är det grönt med palmer och gräs medan Arizonasidan bjuder på rödbrunt ökenlandskap. Dessutom är det en timmes tidsskillnad beroende på vilken strand jag står på. Detta är en mycket vacker paddling på totalt 57 km. Solen värmer skönt och de svalkande doppen vi med jämna mellanrum tar i den fiskrika floden är uppfriskande. Detta område skänker en stor hemfrid åt över 200 olika fågelarter. Jag lyckas se bl.a. kanadagås, stor blåhäger och vit pelikan. Detta är nog den mest avslappnande vildmarkstipp jag gjort här i USA. Tacksam för att jag får umgås med mina vänner i denna magnifika miljö.

Vänligen läs mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com


In English