IWA Outdoor Classics 2017

Plats: Nürnberg Messe, Nürnberg, Tyskland
Tid: 3:e-6:e mars 2017

Det var härliga vårkänslor som mötte Therese och mig då vi landade i Nürnberg. IWA Outdoor Classics är en branschmässa som grundades 1973 och i år var det den 44:e upplagan som gick av stapeln i tyska Nürnberg. Stämningen och de cirka 1500 utställarna lockar människor från hela världen, vilket gör denna mässa till ett nyckelevent för alla aktörer som är intresserade av friluftsliv, jakt och skytte. Även säkerhetsbranschen är starkt representerad på IWA-mässan.




I huvudsak hade Therese och jag stämt möte med ett antal knivtillverkare som vi haft kontakt med genom åren. IWA är ett ypperligt tillfälle att träffa alla på ett och samma ställe. Inte minst är det mycket praktiskt att passa på att träffa våra mer långväga vänner som bor utanför Europa. Här följer våra samlade intryck från årets mässa, med fokus på knivar.

Casström 
David Cassini Bäckström, mannen bakom den så populära bushcraftkniven Casström No.10, var på plats för att visa upp sina nyheter på mässan. De två senaste knivmodellerna Casström Woodsman och Casström Safari (se mitt i bild) var självklart på plats och drog blickarna till sig. Woodsman är en mycket kompakt och robust kniv som jag skrev en artikel om i Vapentidningen nr.8 2016. Safari är en Alan Wood-designad smidig liten jaktkniv med rostfritt Sandvik 12C27 i bladet, och som kommer i tre olika handtagsvarianter: svart eller orange G10 samt stabiliserad masurbjörk. Du kommer att kunna läsa mer om Casström Safari i mina publiceringar framöver. I montern fanns även trevliga lädernyheter som en bältesögla att hänga sin yxa i samt en spännande flaskhållare i vilken du exempelvis kan förvara din beckolja (ses höger i bild).




Se mer av vad jag skrivit om Casström genom att klicka HÄR.
Du kommer även att kunna träffa Casström på Bushcraftfestivalen 2017, sista helgen i augusti.

Damasteel
I Damasteels monter träffade vi de trevliga pojkarna från Söderfors som bland annat visade upp sitt nya damaskmönster kallat Aegir (se bild). Det är riktigt kul att dessa svenska produkter nu dyker upp över hela världen i flera olika knivtillverkares mer exklusiva produkter. Några exempel på Damasteels välkända knivkunder är: Spyderco, Victorinox, LionSteel och Benchmade,




Se mer av vad jag skrivit om Damasteel genom att klicka HÄR.

EKA
Även Eskilstunaborna från EKA var på plats i Nürnberg för att visa upp sina senaste alster: EKA CordBlade W9, EKA MachBlade W1, EKA HatchBlade W1 och EKA AxeBlade W1. Men självklart var även den gamla storsäljaren EKA Swingblade med i montern (nederst i bild). Till många jägares glädje är tillverkaren nu inne på den tredje generationen av denna knivmodell med inbyggd buköpnare, Även den relativt nya modellen EKA Swede 9 (överst i bild) diskuterades i EKAs monter (se Vapentidningen nr.5 - 2015).




Se mer av vad jag skrivit om EKA genom att klicka HÄR.

Hultafors
I år var första gången som Hultafors ställde ut på IWA. Man frontade sin nya Outdoorserie av knivar som består av fyra olika knivar, vilka jag skrev en artikel om i Vapentidningen nr.9 - 2016. Modellen OK1 är en robust slitvarg som har ett svart kolstålsblad med skandinavisk eggprofil. Kniven har fått ärva det äldre syskonet GKs något längre handtag. Modellen OK4 har samma knivblad men med ett kortare gummerat handtag. Båda knivarna vilar i en plastslida med canvasdetaljer och möjlighet till förvaring av tänddon. De två andra knivmodellerna har gummerat handtag, ett tunnare rostfritt bladstål med en delvis tandad egg. De kallas Repkniv och Räddningskniv, där den senare har en rundad bladspets. Hultafors visade även upp sin nya yxmodell Akka, vilken lanseras som en hybrid mellan en större huggyxa och en mindre snickaryxa. Yxan har givit ett långt och smäckert skaft och balansen i verktyget känns mycket behaglig. Alltid lika trevligt att träffa Hultaforsgänget!




Se mer av vad jag skrivit om Hultafors genom att klicka HÄR.
Du kommer även att kunna träffa Hultafors på Bushcraftfestivalen 2017,

Karesuandokniven
Som vanligt då Karesuandokniven ställer ut så är det med en inspirerande och välfylld monter. Per-Erik Niva demonstrerade passionerat deras senaste knivmodell Johtalit (se bild) vilken bestyckats med en spännande lösning på bärsystemet. Den heltäckande läderslidan har givits ett manöverhål, via vilket kniven kan tryckas upp ur slidan med en fingertryckning. Jag har skrivit en mer detaljerad artikel om Johtalit i Vapentidningen nr.3 - 2017. Den nytryckta tidningen är i skrivande stund väg ut i butikerna. En annan nyhet i Karesuandoknivens monter var en variant på Huggaren som fått en mer huggvänlig utformning på handtaget, liknande handtagsändens form på tillverkarens yxor.
Tack till Per-Erik Niva och Gabriele Otto för ett trevligt besök.




Se mer av vad jag skrivit om Karesuandokniven genom att klicka HÄR.
Du kommer även att kunna träffa Karesuandokniven på Bushcraftfestivalen 2017,

Morakniv
I Moraknivs monter träffade vi bland andra Karin Kallman som visade upp de senaste knivmodellerna inför nyfikna besökare. Självklart florerade rikligt med frågor och komplimanger för tillverkarens modeller: Garberg, Kansbol och Eldris, där den förstnämnda kniven finns att läsa om i det förra numret av Vapentidningen (Vapentidningen nr.2 - 2017). Men den färskaste nyheten från Morakniv under IWA 2017 var prototypen av Morakniv Rookie vilket är en liten barnkniv som kan beskrivas som en Slöjdkniv Junior med en rundad bladspets. Kniven planeras bli tillgänglig senare i sommar. Det var även trevligt att prata med Thomas Eriksson om Morakniv Adventure. Jag tycker att det skall bli intressant att få deltaga i eventet som nu hålls för första gången i mitten av maj.




Se mer av vad jag skrivit om Morakniv genom att klicka HÄR.

Primus
I Primus monter träffade vi Erik Wiren som alltid är lika trevligt att språkas med. Erik kommer från Brunton, som i huvudsak visade sina produkter för navigering och optik på mässan. Men Erik är ju även väldigt kunnig på Primus produkter. Som den bushcraftfantast jag är så fastnade jag för Primus spännande portabla stekhällar i rostfritt kallade Open Fire Pan. Också kul att Primus nu även erbjuder en fällkniv för matlagning i fält, kallad Fieldchef Pocket Knife.




Se mer av vad jag skrivit om Primus genom att klicka HÄR.

Brusletto
Ken Ove Nyhus och Håvard Svidal från norska Brusletto visade stolt upp sin nya knivmodell Rago vilken är en hyllning till den norska nationalparken med samma namn. Kniven har ett 11 cm långt knivblad i rostfritt Sandvik 12C27 och kommer med en svart slida av nötläder.




EnZo
Dennis Holmbacka från Brisa AB, stod placerad vägg i vägg med Casström, med sina trevliga EnZo-knivar. En kniv som gjorde mig lite extra knäsvag var fällkniven EnZo Piili 85, ett samarbete med den finske knivmakaren Jukka Hankala. En slank och stilren gentlemannakniv som jag hoppas få möjlighet att bekanta mig mer med vid tillfälle. En trevlig nyhet från EnZo som jag just nu kör ett långtidstest på är EnZo Borka 90 (se bild), en robust bushcraftfällkniv med skandinavisk eggprofil, G10-skollor, bältesklipp och N690Co i det 3,25 mm tjocka bladet. Håll ögonen öppna för mina kommande publiceringar om Borka 90.




Helle
Norska Helle visade mig en spännande prototyp vilken ännu inte riktigt är mogen för publicering, men jag ser fram emot att så småningom få se slutresultatet. En nyhet som jag däremot fick fotografera var, vad jag tycke såg ut som, en variant på knivmodellen Odel, med en ny materialkombination i handtaget.




Marttiini
Trevligt att äntligen få träffa Jari Liukkonen i person. Han och hans kollegor på Marttiini kunde stolt visa upp en mycket vacker serie jubileumsknivar som hyllar Finlands 100:åriga självständighet. Marttiinis klassiska samlarmodeller med djurtema breddas i år med modellen Wild Boar, som har en riktigt snygg finish på masurbjörkshandtaget. Även Marttiini har börjat tillverka fällknivar. En modell vi fick känna på var Marttiini Black (se bild). Kniven har en modern EDC-fällknivsdesign som kanske inte är vad man direkt förknippar Marttiini med. Men jag tycker att det är kul att allt fler knivtillverkare försöker att bredda sig, så länge kvalitetstänkandet bibehålls på en hög prioriteringsnivå. Vad gäller just Marttiinis fällknivar så hoppas jag kunna testa dem framöver för att kunna skapa mig en grundligare uppfattning om dem. En annan mycket intressant kniv från Marttiini, vilken jag fått upp ögonen för efter mässan, är modellen Raven. Det är en stadig kniv av modern bushcraftdesign som ser ut att kunna vara en riktigt trevlig skogskamrat för turer då en fulltångekniv önskas.




Se mer av vad jag skrivit om Marttiini genom att klicka HÄR.

Bark River
Apropå robusta knivar i modern bushcraftstil, så står ju många knivmodeller från Bark River Knives mycket högt i kurs hos oss bushcraftentusiaster. Den tyska distributören Klingenwelts Jenni Döpgen tog sig tid och visade oss ett stort utbud av knivmodeller i deras monter. Det familjeägda amerikanska knivmärket erbjuder allt från traditionella nybyggarknivar till avancerade militärknivsmodeller. Ett par trevliga jaktknivar som jag fastnade lite extra för var de nya modellerna Bush Bat och Companion (se bild).




Benchmade
David Fee från amerikanska Benchmade hade bland annat med sig dessa två intressanta nyheter till IWA Outdoor Classics. På bilden kan du se fällknivarna Boost Family och Freek Family. Båda modellerna mycket greppvänliga där jag känner att Freek Family skulle kunna vara extra trevlig i jaktsammanhang. Ytterligare en nyhet som jag med spänning ser fram emot är Benchmade 319-1 som kommer att bli en modern tappning av en klassisk gammal slipjointfällkniv i lågprofilerad gentlemannaanda.




Se mer av vad jag skrivit om Benchmade genom att klicka HÄR.

Buck
Den klassiska amerikanska knivtillverkaren Buck Knives fanns självklart på plats i Nürnberg. Några nyheter från Buck just nu är uppdaterade versioner av riktiga klassiker. Bland annat så släpps i år en fastbladsversion av den klassiska Buck 110 Folding Hunter. Fastbadaren heter Buck 101 Hunter och kommer att ha ett lika långt knivblad som sin fällknivsförebild. Dock blir fastbladsvarianten cirka 50 g lättare. Även en springknivsvariant på 110:an kommer i år, kniven heter Buck 110 Auto Knife. I år (2017) är det även 75-årsjubileum för den klassiska knivmodellen Buck 119 Special (se äldre modell på bilden nedan). Detta uppmärksammar tillverkaren genom att märka upp alla 119-knivar, som sälj under året, med ett samlaremblem på handtaget och en specialstämpel på bladet. Du kunde läsa mer om hela den klassiska fast-blads-jaktkniv-serien från Buck i Vapentidningen nr.2 - 2016.
En knivserie från Buck som jag verkligen är nyfiken på att kika ännu närmre på är Selkirk-familjen. Sedan ett par år tillbaka har den stora fastbladsvarianten Buck 863 Selkirk Knife funnits tillgänglig för bushcraftpubliken. Strax därefter kom fällknivsvarianten vid namn Buck 836 Folding Selkirk Knife. I år kommer de två knivarnas småsyskon: Buck 853 Small Selkirk och Buck 835 Small Folding Selkirk.




Se mer av vad jag skrivit om Buck genom att klicka HÄR.

Cold Steel
Vi är många i min generation som får en alldeles speciell varm känsla i hjärtat då amerikanska Cold Steel kommer på tal. "Oförstörbara knivar av superstål, redo att ta sig an alla tänkbara äventyr" är en känsla som tillverkaren väl lyckats förmedla genom åren. Oavsett vad man tycker om Cold Steel, och deras produkter, så kan vi enas om att de har en mycket imponerande stort utbud av modeller. Detta besannades då Alexis Lipnicki så vänligt började rada upp årets alla nyheter för oss på IWA-mässan. För att nämna några nya knivserier: Drop Forged, Working Man och Frenzy. En ny kniv som verkligen låg bra i min hand var Golden Eye Spear Point (se kniven i bildens mitt). De senaste månaderna har jag för övrigt burit på knivmodellen Cold Steel Finn Hawk, om vilken jag just nu även skriver en artikel som är planerad att publiceras i Vapentidningen nr. 4 - 2017.




Se mer av vad jag skrivit om Cold Steel genom att klicka HÄR.

Kershaw
Det blev ett kort besök i Kershaws monter och även de hade en del nyheter att visa. Vi hittade ett par intressanta fällknivar för jakt: modellerna CQC-10K och CQC-11K nyttjande Emerson-teknik och rostfritt 8Cr13MoV-stål i bladen. 10K har ett clippointblad och 11K (se bild) en trubbigare nos vilket appellerade min jaktlust.




Spyderco
Jag måste säga att Spydercos Joyce Laituri är min idol då det kommer till Service Mind. Hon har en fantastisk förmåga att kunna lyssna på kunder och verkligen bry sig. Det är därför alltid ett nöje att ha med Joyce att göra, vilket vi glatt fått erfara genom åren. Därför var det nu extra kul att äntligen få träffa henne på IWA 2017. Spyderco hade en imponerande monter på mässan fylld med knivgodis för alla Spydercofans. Bland nyheterna som tillverkaren just nu erbjuder kan nämnas: C220 Polestar, C216 Efficient och C82 D’Allara. Genom åren har jag skrivit en del om Spyderco (se en del genom att klicka HÄR), bland annat om den gamla knivmodellen Native som i år får ytterligare en variant i C41GY5 samt modellen Manix som kommer i en ny variant, C101MBG2. På bilden nedan kan du se nya C205 Lil Lum (längst ned i bild) och C201 Vrango (andra kniven nerifrån i bild). Vrango är är ett samarbete med den svenske knivmakaren Michael Henningsson. Kniven har ett handtag i titan och kolfiber, bladet är av rostfritt CPM S30V-stål och har givits en nytänkande form. Håll ögonen öppna efter mer publiceringar om Spyderco C210 Vrango från mitt håll framöver.




Se mer av vad jag skrivit om Spyderco genom att klicka HÄR.

Mikov
En intressant knivtillverkare som vi börjar se allt mer av här hemma i Sverige är Tjeckiska Mikov. I år på IWA visade man bland annat upp en prototyp av den nya fällkniven Mikov Elipt, en modern fällkniv med rostfritt Sandvikstål i bladet. Med anor sedan mitten av 1900-talet har Mikov tillverkat knivar, bland annat så är de kända för sina fällknivar i form av en liten fisk. En av Mikovs senaste fastbladsmodeller heter Patron (se bild), en robust, välbalanserad och mångsidig slitvarg som just nu genomgår ett långtidstest hos oss. En tidningsartikel om Mikov Patron planeras publiceras i Vapentidningen.




Ganzo
Det kinesiska knivmärket Ganzo hade en trevlig liten monter under mässan. Där fick vi bland annat bekanta oss med Alex Lolia och fällknivsmodellen Ganzo G704. Kniven upplevdes som en kompakt och bekväm fällkniv. En tålig arbetskniv som nog skulle fungera utmärkt i jaktsammanhang.




Kizer
I Vapentidningen nr.1 - 2017 kunde du läsa om Kizer Intrepid Ki4468, vilket är ett av kinesiska Kizers designsamarbeten med knivmakaren Ray Laconico. Kizers utbud av high tech fällknivar ökar stadigt, så det fanns en hel del nyheter för Emily Hsu, och hennes kollegor på Kizer Cutlery, att visa oss under IWA Outdoor Classics. På nedan bild syns några av Kizers nyheter.
Uppifrån och ned syns knivmodellerna:
Ki5486 Maddox (Mikkel Willumsen)
Ki405 Ophid
Ki3490 T1 (Uli Hennicke)
Ki4501A2 (Darrel Ralph)
Ki4485 Perock (Mikkel Willumsen)
Ki4496 Desert Dog (Michael Vagnino)




Se mer av vad jag skrivit om Kizer genom att klicka HÄR.

Nürnberg inspirerar
Therese och jag är mycket glada för vår tripp till Nürnberg och IWA Outdoor Classic 2017. Ett fint sätt att möta våren och goda vänner i branschen. Vi kan konstatera att branschen frodas och växer vilket vi gärna vill se som ett fint bevis på att allt fler människor letar sig ut i skog och mark. IWA bjöd som sagt på ett mycket brett spektra av produktslag, men detta år fokuserade vi endast på våra vänner i knivbranschen och deras inspirerande produkter. Tag väl hand om er så hoppas jag att vi ses på IWA Outdoor Classic 2018.


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 

Karesuandokniven Johtalit - Vapentidningen nr.3 - 2017

Nytt nummer av Vapentidningen på väg ut till din butik. I detta, årets 3:e nummer, bjuds du bland annat på: Tikka T3x TAC A1 (Erland Gunnarsson och Erik B), Caesar Guerini Summit ADJ. (Tobias Hassel) och Smith & Wesson Highway Patrolman (Henrik Kalling). Som vanligt så har jag bidragit med en knivartikel och denna gång kan du läsa om nyheten Johtalit från Karesuandokniven. Modellen lanserades i mars på IWA Outdoor Classics i Nürnberg och kniven kommer med ett spännande bärsystem. Slidan är tillverkarens egna patent och består av en heltäckande läderslida med ett manöverhål genom vilket kniven, med en hand, kan tryckas upp ur slidan med hjälp av ett finger.





Jag tycker att Johtalit är en mycket trevlig kniv där tillverkaren lyckats med att blanda gammal svensk knivtradition och praktiska mått med ett modernt och smakfullt formgivningsspråk.




Hoppas du får en trevlig lässtund med tidningen, gärna i vårsolens värmande och hoppfulla strålar. Snart drar vårbocksjakten igång i mina trakter!

Se mer av vad jag skrivit om Karesuandokniven genom att klicka HÄR.

Mina tidigare artiklar i Vapentidningen finner du HÄR.

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 

Track and Clue Awareness

Plats: Malmen, Vallentuna, Sverige
Koordinater: 59.593893, 18.09824 (lat, lon)
Tid: 2 dagar under april månad

Helgen har spenderats på SARInfo Swedens kurs Track and Clue Awareness i Vallentuna.
Spårning är ett fascinerande ämne som går att fördjupa sig i hur djupt som helst. Och tack vare mycket erfarna instruktörer som Clive G. Swombow, Hans Larsson och Patrik Andersson blir man lätt inspirerad att utveckla sina spårkunskaper ytterligare.




Oavsett spårning efter djur, människa eller annat objekt så är det några grundaspekter som avgör resultatet av sökandet, bland annat: kunskap om objektets beteende, erfarenhet och kondition, samt förståelse för fysikens lagar (mekanik, material och tid).


 Foto: SARInfo


Foto: P. Andersson


Jag kan passa på att tipsa om några bra böcker på ämnet.

  • The Complete Guide to Tracking, av Bob Carss
  • Foundations for Awareness, Signcutting and Tracking, av Robert Speiden
  • Spårboken, av Preben Bang
  • Field Guide to Nature Observation and Tracking, av Tom Brown





Jag vill tacka SARInfo Sweden för en mycket välarrangerad helg med givande föreläsningar och spännande övningar. Tack till alla nyfikna deltagare. Och inte minst ett varmt tack till Hökeriet på Granby Gård för trevlig miljö och god mat.

För övrigt så har du möjlighet att träffa ovan nämnda gäng från SARInfo Sweden på Bushcraftfestivalen, sista helgen i augusti, där de då skall ge föreläsningar samt visa upp sin verksamhet.


In English

Grundkurs Överlevnad april 2017

Plats: Jonas Vildmarks skog, Hälsingland, Sverige
Tid: 3 dagar under april månad

Dags för aprilupplagan av Grundkurs Överlevnad med Jonas Vildmark uppe i de djupa Hälsingeskogarna. Förväntansfulla kursdeltagare samlas i Kilafors vårsol och en familjär stämning infinner sig redan från start. De slingriga små skogsvägarna tar oss allt längre ut och upp i det fridfulla gröna. Fläckvis ligger snön kvar inne i tätskogen på denna höjd och helgens temperaturer kommer att ligga mellan -3 och +6 °C.





Kursdeltagarna är nyfikna, motiverade och tåliga. Kreativa lösningar, kämpaanda och spänningen inför vad som skall hända här näst gör att vi alla får uppleva hur det verkligen känns att leva i nuet. De svala nätterna bjuder på magiskt spel från orrtupparna i fullmånens sken. Det är tillfällen som dessa som gör att man verkligen känner sig levande!




Njuter av en värmande kopp tallbarrste, 
nybryggt på friskt vatten från en hälsingebäck.
Foto: A. Edström




Jag vill tacka alla för en fantastisk helg. Er insats, motivation och förmåga att samarbeta, trots hunger och trötthet, inspirerar!

Om du också vill testa dina gränser och lära dig mer om överlevnad så bör du läsa mer om denna kurs genom att klicka HÄR.

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort