Förberedelser inför den stundande jaktsäsongen

Plats: I hemmet, i skogen och på skjutbanan
Tid: I hyfsat god tid inför din jaktsäsongs första jaktdag

Underbart att den stundande jaktsäsongen nu drar igång. Visserligen finns det i dag visst vilt som går att jaga året om, men av tradition brukar det formellt heta att den svenska jaktsäsongen startar den 1:a juli varje år. Personligen så brukar jag definiera min verkliga säsongstart i samband med Bockpremiären den 16:e augusti. Detta då rådjursjakten ligger mig extra varmt om hjärtat.
Jag kommer nedan att dela med mig av mina tips om vilka saker du som jägare bör förbereda innan din säsong sätter igång. Vissa av nedan punkter är rentav nödvändiga för att du skall få delta i jakten.

Hur skall din säsong se ut?
Ta dig gärna en funderare i god tid innan säsongstart på hur du vill att just Din jaktsäsong skall se ut detta år. Om du ej i dagsläget äger någon egen mark, eller ännu ej hunnit lyckats få en plats i något fast jaktlag, så kan det vara bra att i god tid kontakta olika jaktarrangörer på marknaden som erbjuder kortjakter på olika jaktmarker. Arrangemangens innehåll och priser kan variera kraftigt, men i dag finns det faktiskt varianter som borde passa de flestas plånböcker och smaker. Hoppas samtliga pass på jaktmarkerna är röjda från störande sly och att eventuella jakttorn är rustade för en trygg och bekväm jaktsäsong.


Foto: S. Olsson


Rätt utrustning
Efter att du lagt upp en plan för din jaktsäsongs jakter behöver du se över om du har lämplig jaktutrustning för dina stundande aktiviteter. I huvudsak syftar jag då på dina jaktvapen och deras skick samt kommunikationssystem. Har du tänkt börja jaga något, för dig, nytt vilt denna säsong så kanske det kräver en annan vapenkaliber eller vapenmodell. Då licensförfarandet kan ta mycket lång tid beroende på hur hårt belastat just din orts Polis är för tillfället, så gäller det att vara ute i god tid med att lämna in en komplett licensansökan samt betala ansökningsavgiften. Om du skall börja jaga tillsammans med nya jaktkamrater så kan det vara en god idé att stämma av med dem vilken sorts jaktradiosystem de nyttjar (31 MHz eller 155 MHz). En av de viktigaste aspekterna av utrustningen är ju att se till att ditt jaktvapen fungerar på ett tryggt vis, både för din säkerhet som skytt samt för att respektera viltet. Slarva inte med inskjutningen av vapnen (provskjutning med tillhörande justering av riktmedel och därmed träffbild), oavsett om vapnet bara stått i vapenskåpet sedan förra säsongen. Både vapnet, och inte minst du som skytt, kan ha förändrats sedan du avfyrade vapnet sist. Om du känner dig osäker vad det gäller service av dina vapen så tveka inte att lämna in vapnen för översyn och eventuella reparationer hos en vapensmed. Viktigt är dock att du alltid skjuta in bössan efter en grundlig service, oavsett om det utförts av dig själv eller en vapensmed. Det är nödvändigt att ta sig tiden att spendera tillsammans med sina vapen för att lära känna dem (skjutövning). Då du väl står där på jaktpasset eller smyger längs åkerkanten på din drömbock, kan en dålig vapenrelation riskera att förstöra hela jakten, och i värsta fall orsaka onödigt lidande för viltet. Hur man skjuter in sitt vapen är ett ämne som jag få anledning att återkomma till i kommande inlägg här på bloggen. Jag vill här dock understryka vikten av att under inskjutningen, förutom nyttjandet av övningsammunition, även avsluta med ett antal serier med den jaktammunition du tänkt nyttja i skogen. Detta då träffbilden kan förändras kraftigt beroende av ammunitionens laddning och tillverkare i just din bössa. Skjut även på olika avstånd från inskjutningstavlan för att ser hur träffbilden förflyttar sig beroende på skjutavstånd.





Aktuell behörighet och dokumentation
Efter att du har skaffat rätt vapen för ändamålet, servat vapnet, bekantat dig med vapnet och skjutit in det så är det dags för de årliga uppskjutningarna. Det finns ett antal olika så kallade banor och pass, skjutövningar i vilka man simulerar en jaktsituation på respektive viltsort. Så beroende av vad du planerar att bedriva för jakt under din säsong så bör du undersöka vilka datum övning och uppskjutning erbjuds på din lokala skjutbana. Det finns vissa jaktlag som ej ställer krav på att aktuella behörigheter skall kunna uppvisas i samband med jakten. Men klokt nog ställer i dag jaktarrangörer allt oftare krav på att jaktens samtliga skyttar skall ha årligen godkända serier från skjutbanan innan de får jaga skarpt under säsongen. Detta är enligt mig ett rimligt krav som visar respekt för viltet. Allt som minskar risken för skadeskjutning av vilt är så klart av godo för viltet, men även av godo för oss jägare då vi ju vill bibehålla en hög jaktetik och -moral i vår livsstil.





Dokument som jag alltid bär med mig under jakten, i en vattentät plastficka, är:
  • Statligt jaktkort från Naturvårdsverket
  • Jägarbevis från jägarexamen
  • Aktuell vapenlicens
  • Försäkringsbevis, till exempel medlemskort från Svenska Jägareförbundet 
  • Älgbanan med signerade godkända serier 
  • Björnpasset med signerade godkända serier 
  • ID-handling, till exempel körkort





Hoppas att ovan tips hjälper dig i dina förberedelser inför den stundande jaktsäsongen. Jag tillönskar dig en riktigt trevlig Skitjakt!

Victorinox Hiker - Vapentidningen nr.5 - 2016

Då jag kom hem från inspirerande dagar på Kniveckan i Ludvika hade min trogne brevbärare levererat ett nyvärpt nummer av Vapentidningen (nr.5 - 2016). Snart finns numret även ute i butik och jag hoppas att du får möjlighet att ta del av det intressanta innehåll som detta sommarnummer är fyllt med. Bland annat så kan du läsa min artikel tillägnad allas vår lilla röda vardagshjälte, den Schweiziska armékniven från Victorinox. I artikeln kan du se en av mina absoluta EDC-favoriter Victorinox Hiker artnr.14613.




Victorinox erbjuder ju en uppsjö av modeller och varianter av dessa, allt för att kunna erbjuda så kundanpassade produkter som möjligt. For min del faller valet på modellen Hiker då jag vill ha en smidig fällkniv/multiverktyg med ett sågblad, samt att jag gärna byter ut korkskruven mot en stjärnmejsel.




Andra intressanta artiklar i detta nummer av Vapentidninen är bland andra Henrik Kallings test av Sig Sauer P226 MK25, Tobias Hassels test av Beretta 692 Sporting samt Erland Gunnarssons och Elso Olssons underbara test av "sommarstugeluftgevär".




Som alltid så uppskattar jag all eventuell feedback på min artikel. Vore kul att höra om dina erfarenheter av Victorinox i allmänhet och modellen Hiker i synnerlighet. Ha en fortsatt fin sommar och jaktsäsong. I ytterligare nästa nummer av Vapentidningen (nr.6 - 2016) planeras min efterlängtade artikel om projektet Den Svenska Yxan att publiceras.

För att se mina tidigare tidningsartiklar publicerade i Vapentidningen, klicka HÄR.

In English

Knivveckan i Ludvika 2016

Plats: Knivveckan, Akvariet Naturum, Ludvika, Sverige
Koordinater: 60.154898, 15.186152 (lat, lon)
Tid: 2 dagar under juli månad




Historia och framtid
Sedan 1988 har evenemanget Knivveckan frodats i det fridfulla Ludvika. Knivtokig som jag alltid varit så har jag hört mycket gott om veckan genom åren, men jag har skamligt nog aldrig lyckats besöka den. Så i år var det hög tid för mig att ta mig till Ludvika. De trogna arrangörerna Anders och Ingegerd Höök har annonserat att de ej kommer att fortsätta som Knivveckans huvudansvariga. Därför är i skrivande stund Knivveckans framtid oklar. En stödgrupp till veckan har skapats på Facebook och förhoppningar om att Svensk Knivförening skall överta arrangörsrollen har uttryckts. I kväll (2017-07-15) hålls Svensk Knivförenings årsmöte här i Ludvika och då kommer en eventuell sådan lösning att diskuteras. Men oavsett vad som beslutas under kvällens möte så gissar jag att Knivveckan kommer att överleva, om än i en annorlunda skepnad, inte minst med tanke på hur stort intresset är för detta trevliga evenemang. Det skall bli spännande att se hur nästa års Knivvecka ser ut, var den ligger och vilka aktörer som står som arrangörer.



Vacker vy över Ludvika att vakna upp till


Efter en fridfull biltur genom sommarsverige anlände jag i går till ett grått och lugnt Ludvika. Efter en god natts sömn på min pickups flak gav jag mig in i folkvimlet på evenemanget bestående av utställare, knivmakare samt försäljare av knivslöjd, stål, trä och läder. Idel trevligt och jordnära folk som alla brinner för sin passion för knivmakerit. För den blivande knivsamlaren fanns gott om prisvärda knivar att fynda (inte minst de gamla trogna Moraknivarna) och för de mer avancerade samlarna fanns en mängd otroligt vackra dyrgripar att beundra och att investera i.




Några av de otroligt välgjorda knivar som deltog i det Nordiska Mästerskapet i Knivhantverk.
En av mina favoriter var Alf Thorsens kniv nr.B14 i klassen Brukskniv 
(andra kniven i den nedre raden)


Inspirerande möten
Några av mina trevliga möten under besöket var med Seved Hjelm (knivmakaren från Finspång som förövrigt även kommer att deltaga under Bushcraftfestivalen), Sven Thunberg (knivmakare från Njutånger), Mikael Hansen (författare och knivmakare från Danmark) och Carl Michael (knivmakare från Gävle). Smeden och eggverktygsmakaren Göran Enocksson och GEN-Smide var för mig en ny spännande bekantskap. Görans imponerande yxor, vackra knivblad och intressanta buköppnare ser jag fram mot att få lära känna mer i framtiden.



Seved Hjelm värmer upp inför Bushcraftfestivalen



Göran Enocksson med sina intressanta buköppnare



Göran Enockssons vackra yxor


Jag fick hålla i min plånbok ordentligt för att inte råka tömma den då mitt habegär stimulerades kraftigt under mitt besök på Knivveckan. Fantastiskt att få se så många fantastiska hantverk samlade på en och samma plats. Jag lyckades dock hålla disciplinen och den enda investering jag gjorde detta år var en trevlig liten kniv tillverkad av Smedjebackens egen Pentti Pirttioja. Efter att jag kompletterat mitt inköp med en flätad läderrem i Tjäder Läders monter har jag nu en vacker och praktisk nackkniv att stolt bära runt halsen som ett minne från detta års knivvecka.



Pentti Pirttioja från Smedjebacken är pappa till
det senaste alstret i min privata knivsamling



Min nya nackkniv från Pentti Pirttioja.
Jag får anledning att återkommatill denna kniv längre fram här på bloggen


Förutom trevliga möten, marknad, utställning och det Nordiska Mästerskapet i Knivhantverk så innehöll Knivveckan 2016 även ett antal föreläsningar. Jag lyssnade till Krister Pettersson från företaget Uddeholm Svenska AB som levererar stål till diverse industrier samt även till knivmakare. Krister berättade om företagets olika stålsorter och deras satsning på produkter till handhållna knivar. Förutom Uddeholms samarbete med svenska knivmakare så har även utländska knivtillverkare fått upp ögonen för Uddeholms stål. Exempel på dessa är Benchmade, Spyderco, Lionsteel, Kershaw och FirstEdge. Extra spännande var det att höra om Uddeholms nya unika kvävelegerade stål (Vanax SuperClean) som jag spår att vi kommer att höra betydligt mer om i framtiden.




Tack för denna gång
Jag vill tacka Ludvika och Knivveckan för ett fint arrangemang som både inspirerade knivbrukaren i mig och entreprenören i mig. Jag sänder ett extra varmt tack till familjen Höök för deras insatser för knivsverige genom åren och ser med spänning fram mot att få följa och deltaga i Kniveckans fortsatta utveckling.


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort