Drevjakt - en fin start på julledigheten

Plats: BogesundVaxhoms kommun, Sverige
Koordinater: Lat: 59.41233, Lon: 18.23497
Tid: 1 dag under december månad

Äntligen är det dags för julefrid och tid till reflektion. Känns som en ultimat start på julledigheten att bege sig ut till Bogesund för lite drevjakt efter rådjur och vildsvin. Man blir som alltid väl omhändertagen av Svenska Jägareförbundet väl ute i Vaxholms vackra sund. I dag hinner vi i behagligt tempo riva av tre utsättningar, där jag får den lyckliga lottningen; pass 70a, TK och 32. Det är en fantastisk vacker decembermorgon med både frost och sol. Dock håller sig det lovliga viltet på behörigt avstånd under dagen vilket resulterar i att inget blir fällt denna gång. Vill tacka för en mycket fin sista advent! Dags att åka hem och stöka lite inför den efterlängtade Julen. Tillönskar dig en riktigt fridfull och God Jul!








In English

Vildmarkskalas - Sonia 3 år

Plats: Torp Jonas Vildmark, Roslagen, Sverige
Tid: 1 dag under december månad

Tiden går fort när man har kul... Otroligt fort, tänk att min underbara lilla Sonia redan fyller 3 år!
Till vårt äldsta barns ära håller vi vildmarkskalas i dag. Kompisar och föräldrar samlas ute på Torp Jonas Vildmark, som i dag är iförd en frostig decemberskrud. Den sprakande brasan skänker både värme, trivsel och grillad kyckling- och kalkonkorv i mängder.





Självklart skall ett vildmarkskalas erbjuda en tipsrunda om djur och natur. Efter att de små tillsammans med vuxna fått testa sina kunskaper genom frågor om till exempel viltspår och vilket kranium som kommer från vilket djur, så blir det fika och presentöppning.


Sonia stolt att få gå tipsrundan tillsammans med farmor och farfar.




Vi vill tacka alla gäster för att ni hjälpte oss att göra Sonias dag till en mycket härlig och harmonisk dag fylld av skogslek, frisk luft och glada rosiga kinder. Hoppas vi snart ses ute på torpet igen!






In English

Unna áksu - Liten yxa på samiska - Vapentidningen nr 9 2014

Jag hoppas att en trivsam julstämning börjat infinna sig i din tillvaro. Själv känns det som jag lyckats tajma årets stämningsupptrappning väl och ser fram mot en enkel, fridfull och naturnära Jul. Glöm ej att sitta ned då och då i ditt julstök för att insupa nuet i denna sköna adventstid, kanske läsa en tidning? Nu finns årets sista nummer av Vapentidningen ute i butik. Detta nummer, nr 9 2014, innehåller bland annat artiklar om handladdning, test av Ruger GP Match Champion och en historisk återblick på jägares genom tidernas udda val av kalibrar. I tidningen finner du även min artikel om Karesuandoknivens nya produkt som faktiskt är en liten yxa, Unna áksu. Karesuandokniven har ju sedan 40 år tillbaka levererat trevliga knivar av skandinavisk design och nu bräddar man sig alltså genom att för första gången erbjuda en yxa i sitt sortiment. Jag har testat denna trevliga lilla yxa och mer om det kan du läsa om i tidningsartikeln. Hör gärna av dig om du har kommentarer på artikeln eller bara vill snacka yxa rent generellt.





In English

Närkontakt med räv på Bogesunds älg- och vildsvinsjakt

Plats: BogesundVaxhoms kommun, Sverige
Koordinater: Lat: 59.41233, Lon: 18.23497
Tid: 1 dag under november månad

Jag vill tacka alla på Bogesunds jakt- och kursgård för ännu en givande och lärorik dag i skogen. I dag låg fokus på älg samt vildsvin och det bjöds på flera spännande jaktsituationer. I en såt blev jag till och med påhälsad av en fin rävhane. Han kom mig så pass nära som tre meter innan han ljudlöst och lugnt tassade iväg i morgondiset. Det är magiska ögonblick som dessa som blir ödmjuka minnen för livet. Leende konstaterar jag att det uppenbarligen går det att få räv nära inpå även om jag sitter, som i dag, öppet i blå arbetskläder med reflexband. Jag som på sistone blivit så ambitiös vad det gäller kamouflagekläder då jag beger mig ut på ren rävjakt. När det det började skymma kunde vi konstatera att två älgar och två vildsvin hade fällts... En fin start på helgen!




In English

Att välja kniv - Vapentidningen nr 8 2014

Kan stolt meddela att jag numera är en frekvent skribent i Vapentidningen. Som tidningens sakkunnige vad gäller eggverktyg kommer jag i varje nummer skriva om knivar och yxor med mera. I dag kom Vapentidningen nr 8 2014 ut i butikerna och i detta nummer skriver jag om vad du bör tänka på då du väljer kniv. Exempel på andra intressanta ämnen i samma tidning är, Långhållsskytte, Mauser 98 Sporter och Tanfoglio Gold Custom Extreme. Så om du ej redan fått tidningen i din brevlåda kan jag varmt rekommendera dig att skaffa ett exemplar för en stunds givande läsning.





In English

Älgjakt dagen före Fars dag

Plats: Långhundra häradUppland, Sverige
Koordinater: Lat: 59.75041, Lon: 17.91107
Tid: 1 dag under november månad

I förrgår kom första snön här i Upplandstrakten. Tyvärr blev den ej långlivad kan jag konstatera då jag sätter mig tillrätta på mitt älgpass för dagen. Den blöta marken är grön och temperaturen ligger på en plusgrad. Vi har fortfarande tilldelning kvar på markerna och i dag hoppas vi kunna komma ifatt i vår viltvårdsplan. Det är en vacker morgon och det magiskt dimmiga sceneriet är som gjort för att ko med kalv när som helst skall träda fram ur dimman. Det är lugnt och skönt i skogen. I dag jagar vi utan hund så efter några timmar smyger jag en sväng i närområdet för en enkel inventering. De enda dagsfärska spår jag finner är från rådjur och vildsvin. Älgarna är på annat håll i dag så vi avbryter jakten för dagen och tar en trevligt värmande fika istället. Bättre jaktlycka nästa gång. Tacksam för att kunna lägga ännu en dag av viltvård, skog och mark till mina erfarenheter. En mycket fin start på denna Fars dags-helg. Sänder glada grattishälsningar till alla Fäder!





In English

Morakniven - En svensk klassiker

Frysen är nyfylld med efterlängtar älgkött, höstregnet piskar mot fönstren och kängorna står nysmorda i hallen. Med perfekt timing dimper då ett ett rykande färskt nummer av Svensk Jakt (nr 11/2014) ned i brevlådan. I detta nummer kan du bl.a. läsa min senaste artikel om vår svenska klassiker Morakniven. Detta trevliga kulturarv och verktyg som vi alla ju har en relation till. Så släng in ytterligare ett vedträ i kaminen, stoppa pipan och luta dig tillbaka för en skön stunds läsning om vår svenska jaktkultur. Genom att klickar HÄR så kan du ladda ner artikeln.




Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 


In English

Spindelromans i höstrusket

Plats: Stockholm, Sverige
Tid: 1 dag under oktober månad

Just hemkomna från BB njuter familjen av den friska och färgsprakande hösten utanför våra fönster. Dagar som denna är som gjorda för reflektion av nuet samt drömma om stundande äventyr. Min lilla 2-åring Sonia kommer ivrigt springande och ropar.
- Pappa, kom och titta på spindlarna som kramas utanför fönstret!




Till min överraskning har Sonia lyckats med konststycket att upptäcka något så exotiskt som en pågående spindelbefruktning. Vi får från första parkett bevittna hanens uppvaktning av den större honan. Som du kanske redan vet så är ju sällan spindeldamer lättflörtade och ett allt för ivrigt misstag av den lilla hanen kan ögonblickligen leda till hans död.




I dag lyckas han föra över sin säd efter en stunds uppvaktande och till och med retirera med hälsan hyfsat i behåll.




Nu får vi hålla tummarna att honan väljer att nyttja denna höstgåva hon just fått av sin kavaljer innan hon ömsar skinn och säden går förlorad. Skall bli mycket intressant att följa detta drama utanför vårt vardagsrumsfönster.

Jag kramar om lilla Sonia och gratulerar henne till att få uppleva detta livets lilla mirakel på vår fönsterkarm. Sedan ler jag varmt mot min nyfödda lilla dotter Miriam som föddes för bara tre dagar sedan... Livet är både förunderligt och underbart fantastiskt!

In English

Jakt & Vapen - Oktober 2014

Har storleken betydelse? I det senaste numret av tidningen Allt Om Jakt & Vapen så kan du läsa en av mina artiklar. Denna gång handlar det om knivar och dess storlekar. Crocodile Dundee-Bowie eller skalpellblad... Vad föredrar Du?
Tillönskar dig en trevlig läsning!




In English

Fin pyrschkväll efter en hektisk dag

Plats: Långhundra häradUppland, Sverige
Koordinater: Lat: 59.75041, Lon: 17.91107
Tid: 1 dag under september månad

Efter en hektisk dags sysslor är det en fenomenalt lugnande känsla att få packa sin jaktutrustning och bege sig ut i den gröna tystnaden. Den jaktform jag älskar mest av alla är smygjakten (pyrschjakten). Att ensam, tyst, i nuet, sakta få förflytta sig i skog och mark skänker ett speciellt band mellan mig, naturen och dess övriga innevånare. Att "pyrscha" ställer inte bara höga krav på mig som jägare för att finna och lyckas närma mig viltet, även säkerheten måste vara i fokus då jag stora delar av jakten förflyttar mig. Extra viktigt är att förvissa sig om andra eventuella aktiviteter på samma marker.





Denna kväll hoppas jag stöta på en råbock, men annat lovligt vilt just nu är även räv, grävling, hare och vildsvin. Tyvärr verkar rävstammen beskattat rådjursstammen hårt denna säsong, vilket gör att jag faktiskt inte ser ett enda rådjur denna kväll. Desto mer svamp och bär förgyller markerna.





Vädret är perfekt denna stillsamma septemberkväll, i princip vindstilla och något molnigt. Efter ett par timmars vandring i skogen sätter jag mig i gräset vid ängskanten och insuper solnedgångens fantastiska ljud. En storvuxen fälthare på andra sidan fältet drar min uppmärksamhet. Jag gör ett ansmygningsförsök, men då jag är 100 meter ifrån haren röjer jag mig och den kvicka krabaten försvinner snabbt in i skogen.




Skymningen är här och jag slår mig till ro dold mellan ett par granar. Bara en dryg timme kvar på kvällens jakt och detta får bli denna kvälls avslutande vakplats. Efter en stund upptäcker jag rörelse bortom skogsudden och jag inser snabbt att det är en räv som förflyttar sig längs skogskanten. Nu gäller det att inte göra några onödiga rörelser samt att ta tillvara på varje tusendels sekund för att inte avslöja mig. Mitt vapen är redan anlagt i den riktning jag misstänker räven kommer att passera om han fortsätter trava längs ängens kant. Jag fäller ned mina hörselkåpor, sitter stilla och väntar... Då han strax dyker upp i mitt kikarsikte vet jag att jag inte har någon tid till tvekan. Antingen gör min jägarintuition att jag skjuter, eller så håller jag inne med skottet. Jag visslar till för att få räven att stanna till, perfekt läge...Pang! Räven faller ihop på plats i gräset...

Åter tystnad... jag sitter stilla och bevakar skottplatsen genom mitt kikarsikte, beredd med ett andra skott om så skulle behövas. Men det enda som rör sig i skymningen är mina pulserande tinningar. Ordet Tack fyller mina tankar. Detta perfekta avslut behövde mitt jägarsjälvförtroende efter att jag för några dagar sedan smärtsamt fick uppleva min första skadeskjutning.

Jag stegar upp avståndet till 50 meter då jag närmar mig skottplatsen. Här ligger den fullvuxna vackra hanräven fridfullt i gräset. Detta är den största räv jag fällt (senare skall vågen visa 8 kg), och hans päls är ovanligt fin för årstiden. Den perfekta träffen från min 222:a möjliggjorde nu förhoppningsvis att fler rådjurskid klarar sig undan räven och får uppleva vuxendagar under kommande säsonger.




Detta blev en av de bästa jaktkvällarna jag fått uppleva. Innerligt tacksam för denna fina upplevelse.
Vardagsstressen är ett minne blott nu då jag sitter i pickupen på väg hem genom natten... I morgon är en annan dag, just nu lever jag i nuet.


In English

Mitt första eftersök

Plats: BogesundVaxhoms kommun, Sverige
Koordinater: Lat: 59.41233, Lon: 18.23497
Tid: 1 dag under augusti månad

Sedan jag börjat jaga har allt det vilt jag skjutit på fallit ihop på plats. Men jag har länge bävat inför den dag jag skulle råka skadeskjuta ett djur... och i dag kom den dagen. En skadeskjutning är var jägares mardröm. Oavsett hur erfaren jägare och skytt du är så händer någon gång det som inte får hända, skottet tar så illa att djuret kan springa iväg och gömma sig (lägga sig i sårlega). Det är därför det är så viktigt att du före jakten alltid vet att du har tillgång till en eftersökshund om olyckan skulle vara framme.




Det är en fridfull och vacker augustimorgon, perfekt för rävjakt. Jag sätter mig i jakttorn nummer 39 ute på Bogesund och börjar locka med hjälp av muspip. Det dröjer inte länge förrän jag ser en ungräv nyfiket titta fram i skogskanten. Jag lägger an och inväntar räven som nu travar rakt mot mig. På ca 80 meters avstånd stanna räven till då något fångat hans uppmärksamhet, han vänder bredsidan till och sträcker på halsen. Perfekt skottläge, skottet brinner av, räven tecknar för träff men försvinner snabbt tillbaka upp i skogen... Det känns inte roligt, men jag hoppas att jag kommer att finna räven död en bit in i skogen. Många tankar hinner snurra i mitt huvud innan eftersöksekipaget, i form av en jaktkamrat och hans unghund Axel, är på plats. Eftersom jag väl memorerat skottplats och flyktväg tar den bandade hunden upp spåret direkt. Och mycket riktigt finner vi rävens sårlega en bit in i skogen, men räven har redan dragit vidare och nu inser jag smärtsamt att det verkligen är en skadeskjutning jag orsakat! Hunden blir mycket ivrig efter fyndet och vi beslutar oss för att släppa hunden för att ha en chans att hinna efter den skadeskjutna räven. Direkt efter att vi släppt ställer hunden räven och ett avfångande skott avslutar jakten. Då jag inspekterar räven kan jag konstatera att mitt initiala skott tog för långt ner i djurets framkropp för att vara tillräckligt snabbt dödande. Jag känner mig lättad av att vi fann räven såhär fort för ett avslut.




Detta är inte bara mitt första eftersök. Det är också första gången som unghunden Axel fått chansen att ställa och fälla en räv, vilket gör både honom och husse mycket stolta. Även jag blir glad för deras skull då ju detta blev ett perfekt eftersök som stärker hundens självförtroende och erfarenhet inför framtida jakten. Men för mig som jägare ser jag detta som ett misslyckande. Ett ofrånkomligt misslyckande som glädjande nog slutade gott. Den erfarenhet jag i dag fått har gjort mig ännu ödmjukare inför varje skottillfälle naturen erbjuder mig. Det enda jag kan göra för att minimera risken för framtida skadeskjutningar är att fortsätta att hålla mitt skytte i trim på skjutbanan. Skjutträningen är en mycket viktig del av jakten som ju samtidigt är riktigt kul. Men det är ute i skogen jag vinner mina värdefullaste jakterfarenheter. Därför längtar jag redan till mitt nästa jakttillfälle!

Ett varmt tack till mina hjälpsamma jaktkamrater som hjälpte till att ge dagens jaktäventyr ett lyckligt slut!


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 


In English

Bockpremiären 2014 - Vakjakt i Bogesund

Plats: BogesundVaxhoms kommun, Sverige
Koordinater: Lat: 59.41233, Lon: 18.23497
Tid: 1 dag under augusti månad

Jakten har blivit en stor del av mitt liv. Jag glömmer lätt att det nu faktiskt bara är tre år sedan jag tog min jägarexamen. På denna korta tid har min passion för rådjursjakt gjort att dagens datum, den 16:e augusti blivit ett närmast heligt datum varje år... Äntligen är det bockpremiär!




Pickupens strålkastarljus sveper över ängen då jag backar upp mot skogen och slår av motorn. Jag ser att där ute i mörkret står en fin bock med ditt sensommarsällskap. Jag hoppas att jag nu kommer lyckas att smyga fram till mitt jakttorn, pass nummer 72 ute på Jägareförbundets Bogesund, utan att skrämma iväg dem. Väl uppe i tornet kan jag urskilja konturerna på de två, fortfarande betande, rådjuren ute i augustimörkret. Det har regnat i natt och de trivsamma dropparna hänger fortfarande kvar något under den sakta ljusnande molnhimmeln.




Jag avvaktar på bocken och geten som nu är ca. 100 meter ifrån min högra sida. Hoppas att de dröjer kvar ett tag tills jag fått lite mer morgonljus. Jag tar ett djupt andetag och känner mig lycklig... ingen stress... Tänker tillbaka på min förberedelser inför årets bockpremiär och detta ögonblick... Har bland annat skaffat en ny bössa, ett begagnat fynd, som jag känner mig trygg med efter sommarens skjutövningar.

Nu då mörkret lättar kan jag konstatera att den stora bocken försvunnit in i skogskanten cirka 150 meter bort. Jag reflektera en stund över situationen i min fridsamma ensamhet, sen börjar jag locka för att se om jag har fler bockar i min närhet. Direkt dyker en liten pigg pinnbock upp från vänster med lysten blick, står länge och tittar på mig på nära håll och börjar sen skälla ut mig då han besviket inser att det bara var jag som lät. Jag låter min kamera stå för skjutandet och hoppas att få återse denna lille krabat i framtiden, då han hunnit växa till sig.






Under morgonen hinner jag observera de två ovan nämnda bockarna, vilka för mig får representera årens visdom respektive den härligt naiva ungdomen. Dessutom observerar jag totalt fem getter i olika storlekar.

Just som jag börjar plocka ihop för att bryta jakten dyker åter den stora bocken och hans get upp i skogsbrynet. Spänningen stiger åter igen, jag tittar på klockan, finns det en chans att jag kan hinna få ett lämpligt skottläge på denna kraftfulla bock innan jakten bryts för denna förmiddag?
Ser i min handkikare hur paret lugnt förflyttar sig bland träden. Och då jag försöker locka på bocken reagerar han inte ens. Han känner uppenbarligen att han redan har sitt på det torra tillsammans med denna vackra get.




Jag lyfter nöjt på hatten för denna gång, en fin start på bockjakten 2014. Tacksam för vad dessa fina djur lärt mig denna morgon. Jag tänker åter igen tillbaka på då jag började jaga och konstaterar att varje jakt sedan jag tog min jägarexamen har skänkt mig nya värdefulla erfarenheter. Det är viktigt för mig att jag behåller min ödmjukhet inför att naturen alltid kommer ha något nytt att lära mig.

Dags att åka hem till familjen och ta en liten tupplur och drömma om kommande jakter.

In English

Jonas Vildmark Grundkurs Friluftsliv augusti 2014

Plats: Torp Jonas Vildmark, Långhundra härad, Sverige
Tid: 2 dagar under augusti månad




Det är en trevlig blandning av kursdeltagare jag har nöjet att hälsa välkomna denna vackra augustimorgon ute på torpet. I dag skall vi köra en Jonas Vildmark Grundkurs Friluftsliv vilket är en 1,5-dagskurs som blandar teori och praktik rörande grundläggande friluftskunskap. Mina grundkurser genomförs med grupper om max fyra kursdeltagare för att möjliggöra en interaktiv och personlig kursatmosfär.

Vi inleder dagen med en kort rundvandring på torpet, drar igång lägerelden och sedan sätter vi oss och pratar om gruppens erfarenheter av friluftsliv och vad vi har för förväntningar på denna kurshelg. Förmiddagens teoripass avslutas och lunchen tillreder vi tillsammans över den trivsamma elden.






Mätta och belåtna går vi igenom olika Tändtekniker och provar dessa på olika sorters tände. Gästernas engagemang och envishet bär frukt och efter en stund tänds det friskt överallt under glada tillrop.






Före middagen hinner vi avverka ämnena Vatten, Mat och Packning. Det är alltid intressant att se vad alla har packat ner i sina ryggsäckar och diskutera marknadens stora utbud av friluftsutrustning.




Det glädjer mig att alla gäster visar stort intresse för säker Hantering av verktyg då jag demonstrerar eggverktyg som kniv och yxa. Jag hoppas att tipsen kan avhjälpa onödiga olyckor vilka ju kan lägga sordin på en fin vildmarksupplevelse.




Dag 1's avslutande pass om Hälsa och Sjukvård blir en kreativ sittning som pågår ända in i skymningen, och efter lite rövarhistorier kring brasan så glider vi alla tacksamt ner i våra sovsäckar och säger gonatt.




Under förmiddagen dag 2 pratar vi Överlevnad och Navigering, och efter en summering kan vi alla konstatera att kurshelgen gått väldigt fort... Ett för mig glädjande bevis på ett intressant kursinnehåll och ett interaktivt kursupplägg.

Jag vill innerligt tacka kursdeltagarna för deras insatser och trevliga sällskap denna helg. Önskar er all lycka i ert fortsatta friluftande och må era stundande äventyr skänka er många fina minnen.

Du kan se mer om Jonas Vildmarks kurser genom att klicka HÄR.

In English

Världar av liv - Mattias Klum

Plats: Stockholms konserthus, Stockholm, Sverige
Koordinater: Lat: 59.334984, Lon: 18.062865
Tid: 1 dag under juli månad

Om du har vägarna förbi Stockholms vackra konserthus på Hötorget vill jag rekommendera dig ett besök på Mattias Klums fantastiska fotoutställning Världar av liv (Living Worlds), vilken erbjuds avgiftsfritt fram till den 23:e augusti 2014.




På ett intressant, smakfullt och viktigt vis blandar utställningen aktuella miljöforskningsresultat med Mattias förtrollande bilder. På detta vis uppmärksammas den stora utmaning vi alla nu står inför, att uppnå ett hållbart levnadssätt som bevarar den biologiska mångfalden och skyddar jordens naturliga miljöer för kommande generationer.

Tack för en fin och tänkvärd eftermiddag i sommarstockholm!

In English

Öster Malma i sommarskrud

Plats: Öster Malma slott, Sörmland, Sverige
Koordinater: Lat: 58.9528, Lon: 17.1569
Tid: 2 dagar under juli månad

På väg hem från en tur i Smålands sköna inland stannar jag och familjen till på Öster Malma slott i Svenska Jägareförbundets regi för att säga hej och övernatta. Jag vill varmt rekommendera dig ett besök i denna vackra miljö. Jag har tidigare bara gästat Öster Malma under vintertid, därför känns det nu trevligt att även få uppleva området klätt i sommarskrud.





Jag uppskattar den rofyllda miljön och den goda maten i kombination med praktiska och nöjsamma aktiviteter, som diverse kurserbjudanden och nöjesvandringsmöjligheter. Lilla Sonia uppskattar speciellt vårt besök i Wildlife Park, där hon träffar både hjort, mufflon och älg.





Nu bär det vidare norrut för ytterligare förberedelser inför min jaktsäsongsstart, då ju augusti månad närmar sig med efterlängtade stormsteg.

Tack Öster Malma för denna gång!

In English