Jonas Vildmark i tidningen Överleva
Häromdagen kom det senaste numret av Svenska Överlevnadssällskapets tidning Överleva ut. Detta nummer bjuder på flera intressanta och lärorika reportage om överlevnad ute i naturen. Du kan bland annat läsa en artikel om Jonas Vildmarks Metod för Överlevnadsträning (JVMS) och mitt stundande äventyr "JVMS 6, 60, 60 - Midsummer Survival". Tack för en inspirerande tidning!
In English
Skrylle naturreservat
Plats: Skrylle, Lund, Sverige
Koordinater: Lon: 13.35872, Lat: 55.69255
Tid: 1 dag under maj månad
Skrylleområdet är med sina 565 ha Lunds största natur- och friluftsområde. Under ett besök i Lund passar jag och min lilla Sonia på att besöka Skrylle naturreservat och Dalby Söderskogs nationalpark. Vi tar buss 159 från Lund C som tar oss ut till Skryllegården på drygt en halvtimme. Skryllegården med tillhörande restaurang och Naturum ligger i områdets norra delar och härifrån utgår ett antal olika leder och stigar. Vissa stigar är elupplysta, vissa är lämpade för cykling och vissa mest lämpade för vandring utan hjul. Vi vandrar i huvudsak längs det gula spåret och det fungerar helt ok med vår sulkyvagn. Vi delar vår lugna vandring i den lummiga skogen med en och annan motionär, spännande småkryp och ett rikt fågelliv. Skrylle är ett vackert och lättillgängligt naturområde som möjliggör många trevliga aktiviteter. Efter inmundigande av en god matsäck bär det av mot Dalby Söderskogs nationalpark som ligger granne med Skrylle.
In English
Ryggsäck Osprey Aether 70
Volym: 70 liter
Vikt: 2140 g (enligt tillverkaren)
Ca. pris: 2 200 kr (Sverige 2013)
Plus: Hög kvalitet, Robust, Bekväm
Minus: Aningen få småfickor
Då jag planerar att vara ute några dagar brukar jag plocka med mig, vad jag kallar en Helgsäck; en ryggsäck som rymmer runt 70 liter. I denna kategori faller Osprey Aether 70 väl in. Jag har nu nyttjat denna 70-literssäck under några månader och jag är mycket nöjd. Mina tidigare erfarenheter av Ospreys produkter är bärstolen Osprey Poco Premium vilken även denna har skänkt mig många trevliga mil i skog och mark. Bärsystemet på Osprey Aether 70 består av en lättviktsram, bekväma axelremmar och ett robust avbärarbälte. Bärsystemet har enkelt justerbara remmar, dock är det ej möjligt att justera bärsystemet i relation till säcken. Istället erbjuder Osprey ryggsäckarna i olika storlekar. Aetherserien finns i tre olika modeller (60, 70 och 85). Dessa kan fås i fyra olika storlekar (S, M, L och XL) för att passa våra olika ryggar. Mitt tips till dig är att prova ut din ryggsäck för bästa passform. Bärsystemets effektiva avbärarbälte är utrustat med två mindre fickor med dragkedjor lämpliga för t.ex. nycklar, mobil och kompaktkamera. Bältets form kan vid behov omformas i värmeugn, hos din leverantör, för att ge en personlig passform. Själv har jag ej utnyttjat denna möjlighet då jag tycker att avbärarbältet passar mig väl i sin originalform. Mellan bärsystemet och säcken finns en ficka där ett vattensystem (extra tillbehör) kan monteras. Aethers största lastutrymme kan nås via tre olika öppningar; huvudöppningen på toppen samt två dragkedjor vilka möjliggör mycket snabb och enkel åtkomlighet till säckens innehåll. Vid behov kan det stora lastutrymmet avdelas längst ner för att smidigt ge plats för t.ex. en sovsäck. På utsidan av säcken finns elastiska fickor utan dragkedjor för förvaring av t.ex. sandaler, regnjacka och vattenflaska. Ryggsäckens topplock består av en löstagbar midjeväska som erbjuder två fack med dragkedjor. Ryggsäcken har ett effektivt kompressionssystem för att tighta upp säcken efter packning eller göra den mindre då du ej behöver alla de 70 litrarna. Utanpå säcken finns flera fiffiga infästningsanordingar för t.ex. liggunderlag, ishackor, pulka, stavar och påhängsväskor. Ryggsäcken erbjuds i tre olika färger och i Europa levereras Aether 70 även med ett löstagbart regnskydd.
Jag uppskattar denna väskas höga kvallitet, den är robust utan att kännas klumpig på ryggen. Materialvalen känns seriösa och designen är väl genomtänkt. Eventuellt hade det varit trevligt med ett par extra små dragkedjefickor på ryggsäckens utsida. Besök gärna Ospreys hemsida för mer ingående specifikationer. Jag har haft ett antal olika helgsäckar genom åren, vissa av dom kan du läsa om här på Jonas Vildmark, men Osprey Aether 70 är numera min absoluta favorit i klassen. Jag ser fram mot fortsatta äventyr tillsammans med Aether 70 så att jag kan återkomma till detta inlägg med uppdateringar. Kolla även gärna in mina Packningstips.
Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort
Delsjöområdets naturreservat
Plats: Delsjö- & Kåsjöområdet, Göteborg, Sverige
Koordinater: Lat: 57.69824, Lon: 12.09196
Tid: 1 dag under maj månad
Jag befinner mig i Göteborg och har en dag över för lite naturbus. Därför packar jag och Sonia för en härlig vårdag i naturområdet runt Delsjön. Delsjön är indelad i Stora och Lilla Delsjön och ligger i Delsjöområdets naturreservat strax öster om Göteborgs innerstad. Om du ej vill gå de ca. 3 km från Korsvägen och Mässan så går 5:ans spårvagn härifrån ut till Delsjön. Från Delsjövägen är det sedan ca. 2 km vandring tills du når vattnet. Strövområdet är drygt 25 000 ha stort och bjuder på bergs- och hällmarker, myrar, löv- och barrskog. Cykling, paddling och fiske är några av aktiviteterna du kan göra i detta natursköna område.
Vårsolen värmer naturen som äntligen får spricka upp i grönska, det har varit en lång och ihärdig vinter. Merparten av områdets vandringsleder är mycket lättillgängliga och den enda gången jag märker av vår sulkyvagn är vid de trappor som är belägna utefter Bohusleden, mellan Lillön och Lyckans badplats.
Matsäcken smakar mycket bra vid Delsjöns strand. Sonia stortrivs med att rota runt bland kottar, jord och spännande stenar. Ibland passerar motionärer med hund och Sonia ropar då glatt "Vov! Vov!". Det är ca. en mils vandring för att runda både Stora och Lilla Delsjön vilket ger både en mångsidig vandring och ett skönt träningspass. Om du vill se mer vackert vatten kan jag rekommendera Kåsjön som ligger ca. 5 km nordost om Delsjön. Du får då även chansen att uppleva Knipeflågsbergens naturreservat på vägen.
Tack för en mycket fin och uppfriskande dag, ett perfekt sätt att välkomna den underbara Våren! Både Sonia och jag kommer att sova sött i natt.
Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort
Elmia Game Fair 2013
Plats: Elmia mässan, Jönköping, Sverige
Koordinater: Lat: 57.78849, Lon: 14.22798
Tid: 3 dagar under maj månad
Efter en skön natts sömn, vid Vätterns strand på mitt pickupflak, är det dags att ta del av Elmia Game Fair's inspirerande mix av glada människor, föreläsningar och prylar. Detta är det första året jag besöker Elmia Game Fair och det skall bli kul att se hur evenemanget står sig i jämförelse med andra mässor jag tagit del av. Mitt Primuskök har fyllt min termos med varmt kaffe, skönskorna är påsnörade, nu kör vi!
Förutom hunduppvisningar, provskjutningar, trickskjutning och spännande fiskehistorier bjöd även mässan på flera intressanta föreläsningar. Mikael Tham pratade om vildsvinstammens utveckling och hur viktigt det är att lyckas med välfungerande skötselområden för att kunna kontrollera den växande svenska vildsvinstammen. Mikael gjorde jämförelser med Tyskland och deras problematik kring vildsvin. Thomas Ekberg tittade in i jaktspåkulan och gav en bild av hur han hoppas att framtiden kommer att se ut. Han känner att den inflammerade vargdebatten hotar vår svenska tradition att jaga med lös hund samt att ett "varghat" ej leder till något kreativt. Thomas gav ett skrämmande men ack så tänkvärt "varghatexempel" hämtat från ett av hans besök i Ryssland. Ekberg efterfrågade ett gemensamt krafttag, förbunden emellan, för att sprida kunskap kring våra rovdjur för att ge politiker och media en mer balanserad bild av situationen. Rasmus Boström delade med sig av sina gedigna erfarenheter av björnjakt. Ett par av Rasmus tips för en lyckad björnjakt är att ha rörliga pass och väl fungerande vapen, för det kan gå undan i björnskogen!
Några andra guldkorn på mässan var Promoteq som visade upp sitt nya jaktanpassade första förband, Fenix's imponerande lampor och nyheter från Benchmade. Karesuandokniven berättade om sin nysatsning med spännande projekt. Wetterlings hade med sig ett stort utbud av sina mycket vackra yxor till mässan. Alltid lika trevligt att besöka Mora of Sweden's monter. I Fondprodukters monter hittade jag några spännande nyheter från Buck, och Stabilotherm AB bjöd på en trevlig pratstund om knivar. Eggfantast som jag är så hoppas jag att få möjlighet att återkomma till ovan vassa produkter för utvärderingar och inlägg här på Jonas Vildmarks Knives - Tools & Art.
Elmia Game Fair 2013 var en trevlig och mycket givande tillställning. Jag fick träffa många gamla vänner och även skaffa nya spännande bekantskaper. Jag hoppas att även du blev inspirerad inför den stundande jaktsäsongen och vårens kommande äventyr i skog och mark.
In English
Vårkänslor
Underbart att Våren äntligen är här! Uppenbarligen är det inte bara vi människor som får sprittande vårkänslor i dessa dagar. Under helgens aktiviteter ute på Torpet med omnejd kunde jag observera mycket soldyrkande vilt; flera vackra rådjur, pigga snokar och inte minst ovan ståtliga tjädertupp.
In English
Skärgårdsmiljö
Vill här dela med mig av några bilder från helgens skärgårdsvistelse. Jag har just börjat använda en ny kamera, en Olympus TG-2, och känner mig inspirerad att utveckla mina fotokunskaper. Skärgården är ett spännande miljö att fota för att bekanta sig med sin kameras funktioner och förmåga att föreviga perspektivmotiv.
In English
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)