Tollstad

.
.
.
Plats: Tollstad, Mantorp, Sverige
Tid: 1 dag under mars månad
.
Äntligen var denna 4-dagarshelg här. Ryggsäcken var packad för tre dagars ATT-kurs (Advanced Assessment and Treatment of Trauma) och en dags vandring i Ekopark Omberg. Jag skulle via Svenska överlevnassällskapet gå en avancerad sjukvårdskurs i Mantorp och passade då på att ta ut ett par extra dagars ledighet.
Tidigt på fredagen tog jag mig, med tåg, till ett snöigt och lugnt Mantorp. Efter en promenad på byn och enkelt provianterande på den lokala macken började jag gå mot Östra Tollstads bygdegård. Den 3 km långa promenaden fram till Östra Tollstad kyrka tog mig längs små landsvägar över öppna åkerfält. Då jag hade en stund kvar tills sjukvårdskursen började vek jag av mot Gagnarp och avverkade några uppfriskande kilometrar med tillhörande filosoferande pauser. Underbart att känna nuet långt bort från vardagsstress och larm. Jag hade en innehållsrik och givande helg framför mig.

Sjukvårdskurs ATT

.
.
.
.
Plats: Östra Tollstad, Mantorp, Sverige
Tid: 3 dagar under mars månad
.
Adapted Medical Solutions AB erbjuder bl.a. avancerade sjukvårdskurser för utlandsstyrkor, säkerhetspersonal och äventyrare. Denna helg hade en ATT-kurs (Advanced Assessment and Treatment of Trauma) anpassats för mig och mina vänner i Svenska överlevnadssällskapet. Det blev tre mycket inspirerande och intensiva dagar fyllda av föreläsningar, diskussioner och praktiska övningar. Vi fick ingående lära oss om kroppen, skador denna kan råka ut för och hur dessa lämpligast tas omhand. Kursdagarna hade föregåtts av egenstudier och övningar på Internet, och nu fick vi chansen att handgripligen lära oss räddningsrutiner för bl.a. blödningar, frakturer och brännskador.
Jag är väldigt glad för den kunskap jag fick under denna kurs. Kunskaper som gör mina små äventyr tryggare och som även kan komma väl till pass när, Gud förbjude, olyckan är framme i trafiken, på jobbet eller i hemmet.

Omberget

.
.
.
Plats: Ekopark Omberg, Östergötland, Sverige
Tid: 2 dagar under mars månad
.
En vänlig sjukvårdskurskamrat gav mig lift från Mantorp till Alvastra nära Ombergs turisthotell vid Ombergets fot. Efter att jag ordnat min packning och studerat min karta började jag vandra med siktet inställt på bergets topp Hjässan. 3 km senare och med något högre puls stod jag på 263 m ö. h. En mycket vacker utsikt. Då det redan börjat skymma började jag söka efter en lämplig övernattningsplats. Valet föll på Stocklycke hamn som ligger 3 km vandring från Hjässan, på Omberga västra sida. Hamnen är vackert belägen vid Vätterns strand och nyttjades fram till 1950-talet till att frakta timmer. Ett fint vindskydd med ett lyxigt tak över den välordnade tillhörande eldstaden fick bli nattens ide. Det var en mäktig känsla att ligga i den månupplysta kylan med eldens knaster och Vätterns kraftigt brakande packis ljudande i mina öron.
Efter en god natts sömn packade jag ihop sovsäcken och påbörjade min 13 km långa morgonpromenad med sikte på Ödeshög. Så fort jag tagit mig ut ur Bokskogen började jag förstå varför det finns så många vindkraftverk placerade på Ödeshögs åkrar. Blåsten i kombination med endast ett par varmgrader gjorde förmiddagen till en uppfriskande sådan. Väl framme vid Östgötaporten var jag värd en värmande kopp kaffe medan jag väntade på bussen som skulle ta mig hemåt.
Vackra Omberg gav mersmak och jag hoppas få återvända.

Handstickat

Foto: G. Denstedt
.

Äkta hantverk ger en oslagbar kvalitet. På Nytt, Nött och Sött kan du specialbeställa dina vantar, sockor och dylikt. Dessa fingervantar av ull är helt underbara oavsett årstid. Trots mina svettiga händer under tuff vandring andas fingervantarna samtidigt som de värmer. Dessutom tar de ingen nämnvärd plats i rockfickan.

Vildmarksmässan 2011

.
.
.
.
Plats: Älvsjö, Stockholm, Sverige
Tid: 4 dagar under mars månad
.
2011 års upplaga av Vildmarksmässan var ännu ett inspirerande och trevligt arrangemang. Liksom förra året fick mässbesökaren tre mässor till priset av en; båtmässa, flugfiskemässa och vildmarksmässa. I år fick dock Vildmarksmässan stryka på foten till fördel för båtmässan som fått en större mässyta. Prylar i mängder och ett gediget utbud av upplevelseföretag varvades med vackra fotomontrar. En fotografs alster vilka fångade mitt öga lite extra var Daniel Ohlssons. Jonas och Lasse i Svenska överlevnadssällskapets monter berättade om stundande forskarstrapatser. Jocke i Primus monter demonstrerade hur deras spisar fungerade. Personligen tycker jag att Vildmarksmässans höjdpunkter oftast ligger i det frikostiga programmet med föreläsningar. Detta år berättade Ola Skinnarmo om sitt nya Expeditionsresor där du får möjlighet att följa med Ola på olika expeditioner ute i världen. Gunnika Isaksson-Lutteman berättade om sina kommande 52 Adventures; ett mycket sympatiskt projekt. Fredrik Sträng bjöd även på en filmvisning av A Cry From the Top of the World; dokumentären om hans gripande klättring på K2. Som sagt, en inspirerande och mångsidig mässa. Det enda jag saknade var fler utställare som representerar jakt av olika slag. Tack, till alla trevliga och äventyrslystna vänner vilka möjliggjorde denna spännande eftermiddag på mässan.

Fridykning i Mälaren

.
.
Plats: Skofjärden, Mälaren, Sverige
Tid: En dag under juli månad
.
Hur ser det ut nere på Skofjärdens botten? Kan man fridyka i Mälaren? Nyfikna frågor som förde mig, mina vänner och en plasteka ut på Mälarens glittrande vatten en varm julidag.
Trots att solen stod högt på den något molninga himlen var det ganska kallt i Mälarens vatten. Därför åkte våtdräkten på innan vi hoppade i plurret. Vi visste att det inte var särskilt djupt där vi befann oss men det skulle ändå bli spännande att få se hur det såg ut när vi väl kommit ned under ytan. Förvånade och fulla av skratt blev vi dock när vi väl tagit oss vatten över våra huvuden. Skofjärdens leriga botten lämnade i stort sätt allt åt fantasin; sikten var så dålig att man ej såg handen framför sig. Kanske inte riktigt vad vi hade tänkt oss men det skänkte en annan dimension till dykandet då man istället blev mer fokuserad på sin andhållning och kontakten med sin dykpartner. Den mycket dåliga sikten gjorde att vi av säkerhetsskäl hela tiden höll oss extra nära varandra.
Fridyka fick vi och bottenkänning är alltid spännande då man entrar storgäddans magiska rike.

Ryggsäck Asaklitt

.
Storlek: 35 liter
Pris: 200 kr (Sverige 2008)
Plus: Praktisk och rymlig utformning
Minus: Ej lämpad för extrem användning
.
Denna ryggsäck av Clas Ohlsons ryggsäcksmärke Asaklitt har jag använt flitigt både till vardags i nordiskt klimat och vid dagsturer i varma ökenklimat. Ryggsäcken, som jag kategoriserar som en Dagsäck, är praktiskt och trevligt designad men tyvärr höll ej kvaliteten måttet för mina aktiviteter. Säckens gnuggande mot en svettig vandrares/cyklists rygg gjorde att bakstycket på säcken till slut nöttes sönder. Denna modell var nog mer ämnad som en praktisk ryggsäck att ta till och från jobb/skola. Asaklitt erbjuder även mer friluftiga ryggsäckar än denna och det är möjligt att de är av mer slittålig kvalitet. Men jag är mycket tacksam för de stunder denna ryggsäck hann spendera med mig ute i det fria.


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort