Vildmarksleden Ärtknubben

Foto: G. Denstedt
.

Foto: G. Denstedt
.

.

Plats: Vildmarksleden, Bjursås, Falun, Sverige
Tid: 2 dagar under januari månad
Terrängkartan: 648 Leksand

Med nytankad och packad Jeep styr jag och min goda vän norrut genom den spännande snöyran. Äntligen, det känns som det är hög tid att ta del av denna magiskt vackra och långvariga vinter vi blivit välsignade med detta år. När vi tidigare i veckan kontaktade en lokal förmåga vid vårt mål, för helgens vinteräventyr, förstod vi att vi med största sannolikhet kommer att bli ensamma längs Vildmarksleden såhär års då denna vandringsled vanligen avnjuts vid barmark.

Väl på plats vid Bjursås skidcenter parkerar vi bilen vid Bjursens camping. -20 grader kallt och strålande solsken, kan det bli bättre?! Efter att vi stämt av med den trevliga receptionisten och lämnat våra personuppgifter och planer spänner vi på oss våra ryggsäckar och kliver på vandringsleden. Då vi vet att leden är rikligt täckt med snö och löper genom svårforcerad terräng har vi valt snöskor framför skidor. Visserligen är den vackra snön aningen lös för snöskor, men bättre att bara sjunka ned en halv meter istället för en hel meter. Vi har sagt under vårt planerande att vi låter terrängen avgöra hur långt vi kommer hinna vandra längs den totalt 35 km långa leden. Ett mål för denna helg är dock att bestiga Ärtknubben för att njuta av den magnifika utsikten över Falun och Leksand.

Vi angriper ringleden i vänstervarv och den första delen avverkas i rask takt längs en stigande landsväg passerande vackert Falurödfärgade stugor. Väl ute i terrängen åker snöskorna på och ytterligare stigning bidrager till en uppfriskande puls som syresätter våra förväntansfulla lungor. Tyvärr är leden rätt dåligt uppmärkt för denna årstid då själva stigen ej kan skådas under det gnistrande snötäcket. De blå målade markeringsbanden på trädstammarna går sällan runt hela trädstammen och döljs ibland beroende på i vilken vinkel man närmar sig trädet. Leden är även flitigt uppmärkt på stenar vilket är problematiskt vid ett tjockt snötäcke. Detta gör att vi under största delen av vandringen får tillförlita oss på karta och kompass.

Efter 7 km når vi Trugbostugan och då det börjar skymma bestämmer vi oss för att göra kväller i den vackert frostiga raststugan. Ved sågar vi upp i vedboden och snart har vi en mysigt sprakande brasa i den öppna spisen. Efter ett värmande mål mat kryper vi ned i våra sovsäckar och siktar på en tidig morgon för att avverka de 5 km vi har kvar till Ärtknubben.

Den sista kilometern innan toppen bjuder på en härligt prövande vandring/klättring över snötäckt stock och sten. En kraftprövning som känns väl värd då vi till slut står uppe på Ärtknubbens otroligt vackra utsiktsplats. Då vi står där och inmunndigar vår lunch besöks vi av två trevliga killar på skoter som letat sig upp längs en skoterled. Generöst nog får vi lifta nedför berget med killarna innan vi fortsätter vår vandring. Vi väljer att avvika från Vildmarksleden för denna gång för att hinna tillbaka till bilen innan det mörknar.

Vi tar oss ut till en bilväg som via Fjottgårdarna leder tillbaka till Bjursås. Planen är att om möjligt försöka få lift en bit för att hinna före mörkret. Då vägen är allt annat än vältrafikerad blir vi glada då en vänlig dam plockar upp oss och visar oss den varma Dalagästvänligheten genom att erbjuda oss skjuts. Efter en magiskt vacker och frisk vinterhelg sitter vi åter i Jeepen, nu med rosiga kinder och stora leenden.

Totalt har vi vandrat 20 km under dessa två dagar. Förhoppningsvis återkommer vi till Vildmarksleden i höst för att åtnjuta resten av leden.

För mer information om Vildmarksleden och Ärtknubben se Bjursås IK. Där finner du även kartor.

I filmen nedan kan du se fler bilder från vår snöiga vandring.

Vänligen se mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com




Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 

Vandringsturer på Kungsleden

Foto: bokia.se
..
Författare: Annika Berggren
Förlag: Vildmarksbiblioteket, 2008
ISBN: 9197554235
.
Annika Berggren har skrivit en sympatisk liten bok vid namn Vandringsturer på Kungsleden Abisko - Kvikkjokk. Annikas ord i kombination med Håkan Hjorts foton ger en praktisk och vacker handbok som är till god hjälp vid planering av vandring i Abisko nationalpark och Sareks nationalpark. Boken kan även med fördel bäras med under vandringen. Sträckor som vandringsguiden berör är:
Abisko - Abiskojaure
Abiskojaure - Alesjaure
Alesjuare - Tjäktja
Tjäktja - Sälka
Sälka - Singi
In- & utväg Singi - Kebnekaise fjällstation - Nikkaluokta
Singi - Kaitumjaure
Kaitumjaure - Teusa
Teusa - Vakkotavare
Vakkotavare - Saltoluokta
Saltoluokta - Sitojaure
Sitojaure - Aktse
Aktse - Pårte
Pårte - Kvikkjokk

Varje sträcka beskrivs med tillhörande karta och bilder. Läsaren får dessutom tips om boende, mat och utrustning.

Vänligen se mer på vår nya hemsida jonasvildmark.com

Ryggsäck Haglöfs Sumo 95

Foto: haglofs.se
.




.
Volym: 95 liter
Vikt tom: 3400 g (enligt tillverkaren)
Ca. pris: 3300 kr (Sverige 2009)
.
En större ryggsäck som jag använt en hel del är Haglöfssäcken Sumo 95. Detta var förr Haglöfs största expeditionssäck och rymmer 95 liter. Sumo 95 har i dag ersatts, i Haglöfs sortiment, av expeditionssäckarna LEX 80 och LEX 110. Sumo 95 är en robust säck med smarta och smidiga lösningar, bl.a. är topplocket löstagbart för användning som en separat midjeväska. Utformningen av ryggsäcken ger en högt packad säck som bärs upp av ett starkt och bekvämt bärsystem, detta är en säck som klarar stora laster. Efter några månaders användande blev jag kontaktad av tillverkaren som uppmanade mig att returnera ryggsäcken då kvalitetsfel upptäckts på vissa exemplar. Mitt exemplar hade dittills dock ej fallerat. Haglöfs bekostade returen och återsände säcken efter att förstärkningssömnad utförts på min ryggsäck. Förstärkningen gjordes vid infästningen av viktdistrubitionssystemet benämnt Spear. Alltid tråkigt då kvalitetskampanjer behöver genomföras, men Haglöfs skall ha en eloge för en proffsigt utförd kampanj.
Jag har nu nyttjat denna ryggsäck under ett antal år och jag är mycket nöjd med den. Det är en stor och robust ryggsäck, men väl på ryggen känns den smidig. Jag har hört klagomål på säckens höjd då den kan stöta i bakhuvudet på bäraren under vandring. Personligen har jag dock aldrig haft detta problem. Jag uppskattar den höga kvalitén, de rymliga och lättåtkomliga facken utanpå säcken samt bärsystemets höga kapacitet. Nedan följer en mer detaljerad teknisk specifikation över Sumo 95 hämtad från mina vänner på Tradeinn.


Features

- Contact™ Pro Adjustable System. A velcro adjustable shoulder harness system for tuning the torso length. Featuring extra wide, extra thick shoulder pads to support expedition size loads.

- Spear™ load transfer rods. 7001 aluminum tubes that distribute the weight of the pack to the hip belt.

- 1,5 mm HDPE frame sheet with dual 6061 aluminum stays.

- Pivoting hip belt.

- High loft back panel with ventilating dual density foam.

- Large head space cavity.

- Ample front pocket with water resistant zippers.

- Pack accessible via zippered side panel opening.

- Wand pockets to accommodate water bottles, tent-poles etc.

- Divider in main compartment.

- Sleeping bag compartment with large funnel opening for easy in/easy out.

- Top-lid converts into a lumbar pack.

- Hydration system compatible with internal sleeve and hose routers on shoulder straps.

- Dual ice-axe loops and shaft retrievers.

- Carrying hadles on front- and backside.

- Spindrift collar with unique one motion opening system.

- Sled hauling loops on hip belt.

- Reflective printing and trims.

- Weight: 3400 g


Fabrics

- 420D Double Ripstop Polyamide

- 420 denier high density polyamide ripstop fabric with good abrasion and tearing strength. PU-coated in three steps for improved waterproofness. PFOS/PFOA-free water repellent treatment.

- Water column >1200 mm

- Weight: 245 g/m²

630D ATY Polyamide:

- 630 denier polyamide fabric with extremely good abrasion and tearing strength. PU-coated in three steps for improved waterproofness. PFOS/PFOA-free water repellent treatment.

- Water column >2000 mm

- Weight: 365 g/m²

630D HD Oxford Polyamide:

- 630 denier high density polyamide fabric with extremely good abrasion and tearing strength. PU-coated in three steps for improved waterproofness. PFOS/PFOA-free water repellent treatment.

- Water column >2000 mm

- Weight: 265 g/m²

840D Ballistic® Polyamide:

- Extremely rip-resistant and anti-pilling 840 denier polyamide fabric. PU-coated in three steps for improved waterproofness. PFOS/PFOA-free water repellent treatment.

- Water column >1500 mm

- Weight: 390 g/m²



Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 

Snöskor Jula

Foto: jula.se



.

Foto: G. Denstedt
.

.
Storlek: 715 x 215 mm
Pris: 399 kr (Sverige 2010)
Plus: Bra pris
Minus: Känsligt plastmaterial i spännen
.
År 2010 införskaffade jag dessa snöskorJula. Vid denna tid var dessa de billigaste snöskorna jag kunde hitta ute på marknaden. I dag (några år senare) är utbudet av prisvärda snöskor betydligt större ute bland sportsbutikskedjorna. Jag har testat dessa snöskor under 2 mils vandring i -20°C och tuff terräng. Skorna fyller sin funktion mycket väl, inte minst med tanke på priset. Snöskornas bindningar passar de flesta skodon, har behållit sin plats på fötterna och infästningen har ännu ej fallerat. Dock har jag upptäckt en sprickbildning på ett av platsspännena. Skoinfästningen är ledad, en så kallad Full-rotation binding, som gör att hälen kan lyfta från ramen vid varje steg. Detta i kombination med sulans kraftiga metallbroddar ger ett bekvämt och säkert steg. Under rätt snöförhållanden är snöskor ett riktigt trevligt sätt att ta sig fram i det vackra vinterlandskapet. Perfekt att ha fastsnörade bakpå ryggsäcken för att vid behov underlätta din förflyttning. Jula saluför ej längre just denna modell. I dag erbjuds istället en snösko från Kayoba.


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft - Överlevnad - Jägarexamen - Motorsågskörkort 


In English